Migranții moldoveni din Rusia, capital pentru politicienii

Migranții moldoveni care muncesc în Federația Rusă au un aport esențial în economia țării după volumul remitențelor pe care le trimit acasă, însă ei sunt folosiți în diverse jocuri politice de către autoritățile Federației Ruse și Republicii Moldova. Este concluzia, expertului , Ion Tăbârță, formulată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic”.

”Republica Moldova trebuie să elimine aspectele politice din discuții în abordarea statutului cetățenilor moldoveni aflați la muncă în Federația Rusă. Este foarte greu de spus cum se va face acest lucru în condițiile în care avem un proiect politic care pe deplin folosește mecanismul de soft power al Federației Ruse. Observăm că Moscova nu se arată deschisă să discute echilibrat fără a utiliza astfel de pârghii în spațiul CSI”, a explicat Ion Tăbârță.

Potrivit expertului un exemplu de ”soft power” folosit de Federația Rusă a fost intenția de a tergiversa semnarea de către Republica Moldova a Acordului de Asociere cu UE. Drept instrumente de presiune și șantaj politic s-au folosit pârghiile tradiționale de blocare a exporturilor pe piața rusă și exercitarea unor presiuni fără precedent asupra migranților moldoveni, aflați la diverse munci sezoniere pe teritoriul Federației Ruse. Se mai știe că actualul președinte ales, Igor Dodon, ar fi consiliat autoritățile din Rusia asupra modului Moscova pentru a pune în aplicare mecanismele de atunci, iar acest lucru i-a adus un plus de imagine în alegerile parlamentare din 2014 și câștigarea prezidențialelor din anul 2016.

.

Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU la următoarea adresă: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon 069017396.Organizații vizate: IDIS Viitorul |


After display content

Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

Promo

promo

Promo

Promo