Responsabilitate Socială Corporativătelegram

Lucrările de reabilitare a liceului din Holercani, monitorizate din punct de vedere energetic

8aCum poate fi redus consumul de energie? Este întrebarea la care au găsit răspuns mai mulți locuitori ai satului Holercani din raionul Dubăsari, după ce au participat la instruirile și cluburile de discuție organizate de Centrul de Justiție Socială „ECHITATE”, cu suportul financiar al Uniunii Europene. Centrul monitorizează și lucrările de eficiență energetică în Liceul Teoretic „Holercani”.

Schimbarea prin monitorizare, abilitare, responsabilizare și transparență în Holercani. Este obiectivul măreț pe care și l-a pus Centrul de Justiție Socială „ECHITATE”. Primul pas a fost făcut prin monitorizarea lucrărilor de eficiență energetică a liceului din sat.

3a„Noi monitorizăm în special cum este implementat proiectul de renovare a liceului, care a fost inițiat acum câțiva ani. Școala a fost termoizolată, rețeaua electrică a fost înlocuită totalmente, blocul sanitar a fost reabilitat. Totodată, sistemul de încălzire și de iluminare este în proces de reparație. Noi am vrut să analizăm și facturile pentru electricitate, dar nu am avut deschiderea necesară din partea instituției de învățământ, în acest sens”, menționează coordonatoarea proiectului, Maria Zugravu.

Directoarea liceului, Tamara Rotari, consideră că în urma lucrărilor de reabilitare, dar și a monitorizării, instituția de învățământ va putea face economii. „Banii pe care îi vom economisi îi vom investi în dotarea cabinetelor de studii. Vom achiziționa mai multe materiale didactice, pentru care, în prezent, nu avem suficiente resurse financiare. Sperăm că vom cheltui mai puțin pentru energia electrică”, afirmă Tamara Rotari.

În cadrul instruirilor și a cluburilor de discuție desfășurate de Centru de Justiție Socială „ECHITATE”, participanții au descoperit care sunt sursele moderne și tradiționale de energie regenerabilă, cum pot fi monetizate beneficiile eficientizării energetice a clădirilor și care este costul și perioada de recuperare a investițiilor.

9a„Scopul instruirilor este de a încuraja cetățenii să fie activi, eficienți, responsabili la ei în localitate, deoarece, schimbarea începe de la fiecare dintre noi. În cadrul proiectului ne propunem să schimbăm atitudinea locuitorilor vis-a-vis de dezvoltarea comunității, abilitarea cetățenilor în monitorizarea cheltuielilor publice, responsabilizarea autorităților în cheltuirea eficientă a banilor și transparentizarea activității administrației locale”, punctează Maria Zugravu.

Participanții spun că instruirile i-au ajutat să conștientizeze importanța utilizării eficiente a consumului de energie și a monitorizării permanente. Maria Marinuța declară că „am înțeles că am la îndemână foarte multe metode simple prin care pot economisi energia electrică. Sper că informațiile obținute o să-mi fie de folos nu doar pentru uz personal, dar și pentru a da sfaturi. Aș fi dorit însă că această informație să ajungă la cât mai mulți oameni”.

4aInstruiri au fost organizate și pentru tinerii din sat, care au avut posibilitatea să afle avantajele iluminatului natural, ce este eficiența energetică, cum se măsoară, dar și care sunt modalitățile moderne de reducere a consumului de energie. „Astfel de instruiri sunt foarte necesare pentru că fiecare dintre noi trebuie să știe cum poate să economisească energia, pentru că este o resursă epuizabilă și este foarte important să avem grijă de ea. Instruirile au fost foarte interactive, a trebuit să aplicăm în practică cunoștințele acumulate la sesiunea teoretică”, povestește participanta Alexandrina Batrîncea.

Centrul de Justiție Socială „ECHITATE” este beneficiarul Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „SMART în Holercani”. Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cetățean informat – cetățean implicat!” în comuna Răzeni, raionul Ialoveni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și A.O. ADR „Habitat”.

În satul Peresecina din Orhei au fost instalate tomberoane pentru colectarea deșeurilor, cu suportul Uniunii Europene

16Șase platforme pentru colectarea reziduurilor solide au fost montate în localitatea Peresecina, Orhei, cu suportul financiar al Uniunii Europene. Instalarea tomberoanelor a devenit posibilă grație implicării Asociației Obștești „Fundația Comunitară Orhei”, care a obținut un grant din partea UE. Proiectul a prevăzut și procurarea a 150 de tomberoane de gunoi pentru locuitorii comunei Donici, care nu aveau încheiat un contract cu serviciul de salubrizare.

Pe cele șase platforme din Peresecina au fost amplasate câte două tomberoane din metal, pentru colectarea reziduurilor menajere solide, și câte o plasă pentru adunarea deșeurilor din plastic. 

12sd„Peresecina este considerat unul dintre cele mai mari sate din republică și ne-am propus să facem din el un sat model, un exemplu de bune practici. Am lansat și o campanie de informare și sensibilizare a comunității privind gestionarea deșeurilor. Prin inițiativele pe care le promovăm, ne propunem să educăm cetățenii, să-i facem să conștientizeze că deșeurile solide trebuie colectate separat, pentru un mediu mai curat. Dar pe lângă educare, trebuie să creăm și condiții de colectare adecvată a deșeurilor”, a menționat directorul executiv al Asociației Obștești „Fundația Comunitară Orhei”, Valentina Russu-Fală.

„Este extrem de important ca fiecare persoană să conștientizeze la modul cel mai serios pericolul generat de deșeurile aruncate la întâmplare, care au un impact extrem de nociv asupra naturii, care ar putea avea urmări fatale pentru oameni și animale”, precizează consilierul local Gheorghe Stratan. 

2xxCu suportul Uniunii Europene au fost achiziționate și 150 de pubele, a câte 240 de litri fiecare, care au fost distribuite familiilor social-vulnerabile din comuna Donici. Un tomberon a ajuns la locuitorea satului Camencea, Inga Frunză, care este în proces de semnare a contractului de salubrizare cu primăria.

„Acest tomberon este foarte util. Depozitez în el reziduurile menajere din gospodărie. Consider că toți locuitorii comunei ar trebui să semneze contracte de evacuare a deșeurilor și să achite taxa, pentru că doar așa putem să evităm apariția gunoiștilor neautorizate”, menționează Inga Frunză. 

Și Ala Moisenco, locuitoarea satului Donici, este de aceeași părere. Femeia spune că „tomberonul pe care l-am primit îmi este de mare ajutor. Un tractor vine săptămânal și colectează deșeurile de la poarta fiecărui beneficiar. Trebuie să învățăm să sortăm gunoiul și să cumpărăm produse calculat, atât cât consumăm, pentru a produce cât mai puține deșeuri”.  

14xx„Fundația Comunitară Orhei” împreună cu autoritățile locale au discutat cu oamenii pentru a-i convinge să achite taxa lunară de 10 lei pentru evacuarea deșeurilor. Banii colectați vor fi direcționați către eficientizarea serviciului de salubrizare.

„Proiectul „Cetățean implicat pentru un sat curat” pe care-l implementăm, vine de fapt să soluționeze problema conștientizării cetățenilor a impactului nociv al deșeurilor și pericolul gunoiștelor de mahala. Scopul nostru a fost să educăm dar și să creăm infrastructură de colectare și sortare a deșeurilor menajere și periculoase”, specifică Valentina Russu-Fală.

Tot în cadrul proiectului a fost lansată campania de informare „Door to Door”, care are menirea de a înștiința oamenii despre necesitatea sortării deșeurilor menajere și impactul acestora asupra sănătății populației și mediului înconjurător.

3xx„Pe lângă problema deșeurilor, campania de informare mai cuprinde și alte aspecte, unul dintre ele fiind calitatea apei potabile. Astfel, ONG-ul a prelevat probe de apă din mai multe surse din Peresecina și Donici, pentru a determina calitatea apei și impactul acesteia asupra sătenilor, care o utilizează în fiecare zi. Rezultatele analizelor de laborator au demonstrat că apa este periculoasă pentru consum”, declară directorul executiv al Asociației Obștești.

„Fundația Comunitară Orhei” a organizat o sesiune de instruire pentru pentru agenții economici din Peresecina privind colectarea și sortarea deșeurilor, dar și mai multe instruiri pentru elevi, în cadrul cărora au fost abordate aspecte legate de impactul gunoiului asupra localității și importanța și necesitatea implicării civice, beneficiile voluntariatului. Totodată, organizația neguvernamentală a lansat un concurs de desene pentru elevii din satul Peresecina și comuna Donici, la care au participat peste 30 de școlari. Aceștia au avut misiunea să abordeze tematica reciclării deșeurilor și a implicării civice în cadrul comunității. Cele mai reușite desene au fost premiate.

Totodată, „Fundația Comunitară Orhei” a desfășurat o vizită de studiu la centrul de sortare a deșeurilor solide din satul Colonița, municipiul Chișinău și a marcat Ziua Pământului printr-o acțiune de înverzire a plaiului.

„Fundația Comunitară Orhei” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cetățean implicat pentru un sat curat” în localitatea Peresecina și comuna Donici, raionul Orhei.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și A.O. ADR „Habitat”.

Uniunea Europeană susține vârstnicii și persoanele din situații de risc pe timp de pandemie

 logo PIN

Asociația Raională de Educare a Adulților „Prutul de Sus” (AO AREAP) are posibilitatea să facă un pas important în sprijinul persoanelor, care în mod special poza prinzsuferă pe timp de pandemie.

Din septembrie 2020, AO AREAP implementează proiectul „EdiNEST – oferim grijă” în cadrul programului „Parteneriatul Estic – Programul de solidaritate împotriva COVID-19”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de People in Need Moldova.

Proiectul va susține 150 de persoane vârstnice și cu dizabilități din municipiul Edineț, timp de 12 luni de zile, și prevede furnizarea unui pachet de servicii sociale, care le oferă o mână de ajutor cu scopul de a combate efectele izolării sociale, în urma COVID-19, a sentimentului de singurătate, abandon și a sărăciei. Totodată, echipa proiectului urmărește să sensibilizeze autoritățile publice locale și să-i motiveze pe cetățenii plecați la muncă peste hotare, ai căror părinți vârstnici au rămas în municipiu, să apeleze la serviciile AO AREAP.

În colaborare cu partenerii – Primăria municipiului Edineț și Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei – identificăm persoanele eligibile pentru serviciile pe care le prestăm, iar alți beneficiari sunt identificați chiar de echipa proiectului în momentul când se află în teritoriu.

Mulți vârstnici trăiesc singuri, izolați și neajutorați. Le este teamă, sunt mai pierduți și vulnerabili ca niciodată în această perioadă critică de pandemie. Fie nu au copii, fie îi au, dar aceștia au plecat la muncă peste hotare – majoritatea celor pe care îi ajutăm au rămas de unii singuri în fața bătrâneții. Astfel de istorii au devenit, în ultimul deceniu, comune pentru localitățile moldovenești.

Datorită proiectului, realizat pentru a reduce efectele pandemiei COVID-19, până în prezent, pe parcursul a 8 luni, echipa proiectului a adus grijă continuă în casele a 123 de vârstnici și persoane cu dizabilități din mun. Edineț și satul Alexandreni, care au rămas în izolare. Prânzurile calde sunt oferite de 2 ori în săptămână, iar serviciile de tuns la domiciliu, spălarea lenjeriei de pat și a hainelor – la solicitarea beneficiarilor. 

Unul dintre beneficiarii proiectului „EdiNEST – oferim grijă” este Vasile, în vârstă de 72 de ani. A fost economist, a muncit o viață întreagă, iar acum s-a ales cu o pensie de 800 de lei; după ce achită serviciile comunale și își cumpără medicamente, rămâne cu bănuți, spune bătrânul, pe chipul căruia îi putem citi durerea și deznădejdea.

Cu suportul Uniunii Europene, al organizației People in Need Moldova și al echipei AO AREAP, aceste persoane aflate în dificultate simt atenția și solidaritatea umană, ceea ce le dă puteri să meargă mai departe!

***

Acest articol apare cu susținerea financiară a Uniunii Europene. Conținutul acestuia ține doar de responsabilitatea AO AREAP și nu reflectă neapărat viziunea Uniunii Europene.

Pentru un Răzeni verde și curat - colectează deșeurile separat!

9Poluarea distruge încet, dar sigur. Este mesajul promovat intens de Asociația Obștească „Eco-Răzeni”, care a organizat mai multe acțiuni de sensibilizare a oamenilor din comuna Răzeni, Ialoveni, pentru a stopa poluarea. Membrii asociației au motivat mai mulți voluntari din sat să salubrizeze râul Botnișoara, care trece prin apropierea localității.

În doar câteva ore, membrii ONG-ului și mai mulți voluntari din localitate au adunat 15 saci cu plastic și gunoi, care completau dezastruos peisajul din preajma râului Botnișoara.

„Această cantitatea de deșeuri demonstrează „grija” noastră față de natură, de noi, de copiii, nepoții și strănepoții noștri. Zi de zi, cu toții interacționăm intens cu râulețele și fluviile de lângă noi. Vedem asta în cantitățile alarmante de deșeuri care plutesc pe ape. De aceea, ne-am gândit și la o altfel de interacțiune, mai umană și mai responsabilă”, spune directorul executiv al Asociației Obștești „Eco-Răzeni”, Sergiu Gurău.

razeniDumitru Braga a decis să participe la salubrizarea râulețului din respect pentru mediu, dar și pentru generațiile următoare. „Cei 15 saci cu deșeuri au fost adunați de pe o porțiune foarte mică. În realitate, cantitatea de reziduuri este mult mai mare. Din păcate, foarte puțini oameni conștientizează că  deșeurile rezistă mult după moartea animalelor acvatice și chiar și a omului. O doză de aluminiu trăiește 200 de ani în natură, un deșeu din plastic rezistă 450 de ani, o pungă de chipsuri abandonată în natură e mai longevivă decât unii oameni - 75 de ani, iar sticla rezistă un milion de ani”, menționează Dumitru Braga.

Pentru a convinge oamenii de pericolul pe care-l au deșeurile aruncate la nimereală asupra mediului înconjurător, dar și asupra sănătății lor,  A.O. „Eco-Răzeni” a testat, în luna decembrie anul trecut, calitatea apei din zece fântâni din sat, selectate în mod participativ împreună cu cetățenii din localitate. Analizele de laborator au demonstrat că apa potabilă nu corespunde normelor sanitare.

razeni 2„Rezultatele prezentate de Centrul de Sănătate Publică Chișinău ne alarmează. Nici una din cele 10 surse verificate nu corespunde normelor chimice și microbiologice, stabilite de legislație. Au fost depistate nivele înalte de neconformitate atât la parametrii chimici (nitrați, amoniu), cât şi la cei microbiologici (bacteria Coliforme, bacteria E-Coli, Enterococi intestinali). ANSP ne-a recomandat să fierbem apa înainte de consumație, să dezinfectăm fântânile cu substanțe clorigene admise, să respectăm zona de protecție sanitară de 50 de metri de la sursele de poluare și să curățăm fântânile de nămol”, specifică Sergiu Gurău.

„Eco-Răzeni” și-a propus să organizeze trei vizite de studiu și schimb de bune practici în domeniul managementului deșeurilor solide.

razeni 4Prima a avut loc la o fabrică de sortare și reciclare a deșeurilor din Peresecina, Orhei și la o întreprindere din Criuleni, responsabilă de preluarea și reciclarea reziduurilor colectate. Elena Melinteanu este unul dintre cei 14 participanți. Femeia de 61 de ani spune că „am avut posibilitatea să vedem cum  deșeurile capătă valoare economică, devenind materie primă secundară. Am acumulat informații foarte utile despre bunele practici  de gestionare responsabilă a deșeurilor. Consider că astfel de practici ar trebui implementate în fiecare localitate. Sănătatea fiecăruia dintre noi stă în puterea noastră de a ne proteja mediul înconjurător”.

online seminar„Eco-Răzeni” a desfășurat mai multe seminare online cu oamenii din comună privind calitatea apei, bunele practici de colectare selectivă a deșeurilor, importanța reciclării deșeurilor și a compostării resturilor vegetale și utilizarea iluminatului artificial necorespunzător și în exces. ONG-ul a organizat și două sondaje de opinie legate de problemele de mediu.

„Noi, oamenii, suntem cei care provocăm schimbări climatice prin poluare cu prea mult dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră. Și dacă noi suntem cauza, atunci tot noi trebuie să fim soluția. Pentru că stă în puterea noastră, a tuturor, să oprim poluarea. Acest lucru înseamnă schimbări ale modului în care producem și consumăm energie, ale stilului nostru de a trăi, de a călători și ale comportamentului nostru în general”, punctează Sergiu Gurău.

Asociația Obștească „Eco-Răzeni” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Cetățean informat – cetățean implicat!” în comuna Răzeni, raionul Ialoveni.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și A.O. ADR „Habitat”.

Elevii, profesorii și societatea civilă din Călărași contribuie la îmbunătățirea Planului de Acțiuni în domeniul eficienței energetice, în special a clădirilor publice din oraș

Planul de Acțiuni în domeniul eficienței energetice, în special a clădirilor publice din orașul Călărași, pentru 2021-2023, va fi îmbunătățit cu implicarea elevilor, profesorilor și a reprezentanților societății civile din raion. În acest sens, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a organizat mai multe acțiuni, în cadrul cărora au fost  stabilite prioritățile și măsurile care urmează a fi incluse în document. Inițiativele fac parte din proiectul „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași”, implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene.

În cadrul workshop-urilor, experții IDIS „Viitorul” le-au vorbit oamenilor despre  politicile locale în domeniul eficienței energetice, perspectivele de dezvoltare a domeniului în următorii ani și rolul tinerilor în soluționarea problemelor de eficiență energetică.

2 23„Orașul Călărași depune eforturi și obține rezultate în implementarea soluțiilor de eficiență energetică. Acest lucru trebuie continuat pentru că eficiența energetică reprezintă viitorul nostru”, a spus expertul IDIS „Viitorul”, Ion Muntean.

Managerul proiectului, Carolina Ungureanu, a menționat că opiniile participanților vor fi incluse în Planul Local de Acțiuni în domeniul Eficienței Energetice a orașului Călărași pentru anii 2021-2023, la capitolul clădiri publice , care va fi elaborat. „Pentru noi este important să auzim părerea cetățenilor și să le consolidăm capacitățile pentru a fi parte a procesului decizional, iar autoritățile publice locale să țină cont de recomandările și necesitățile lor”, a spus Carolina Ungureanu.

Cadrele didactice din raion, care au participat la workshopuri, au declarat că proiectele de eficiență energetică sunt o necesitate pentru instituțiile de învățământ, atât din raionul Călărași, cât și din întreaga țară. „Profesorii sunt primii promotori ai eficienței energetice în școlile lor, însă deschiderea trebuie să vină din altă parte și se lasă așteptată, în condițiile în care încă nu există un plan concret în ceea ce privește eficiența energetică a instituțiilor de învățământ, a punctat Directorului Liceului „Mihail Sadoveanu” din Călărași, Valeriu Gorincioi.

DSC 0417 0 minIDIS „Viitorul” a consolidat și capacitățile societății civile din Călărași, prin scrierea și implementarea proiectelor, inclusiv în domeniul eficienței energetice. La instruiri au participat mai mulți ONG-iști, cadre didactice, activiști civici și un grup de liceeni.

„Exercițiul practic pe care l-am avut mi-a consolidat capacitățile la etapa de scriere a proiectului, dar și de verificare a fiecărei etape din procesul de elaborare a unui proiect”, a spus reprezentanta primăriei Călărași, Cristina Smolenschi.

„Participanții au manifestat un interes sporit, s-au implicat activ în realizarea sarcinilor propuse, unii formându-și, alții consolidându-și capacitățile de scriere a unui proiect”, a menționat profesoara liceului  „Mihail Sadoveanu” din Călărași, Lilia Prunici.

DSC 0505 minÎn cadrul unei alte instruiri, participanții au avut posibilitatea să afle de la experții IDIS „Viitorul” Vadim Țurcan și Diana Enachi, care sunt metodele de monitorizare a achizițiilor publice, inclusiv pe cele din domeniul energetic.

„Monitorizarea modului în care autoritățile locale cheltuie banii pentru procurarea bunurilor, serviciilor și lucrărilor necesare acoperirii tuturor necesităților, a fost și rămâne o activitate extrem de necesară. Implicarea activă a societății civile și a cetățenilor, în general poate contribui esențial la îmbunătățirea bunei guvernări la nivel local și responsabilizarea autorităților”, a menționat experta Diana Enachi.

„Abilitarea cetățenilor a fost axată pe subiecte importante pentru ei, precum: planificarea participativă a serviciilor publice, monitorizarea achizițiilor, conștientizarea privind campaniile de advocacy, prestarea serviciilor publice și problemele de mediu”, a declarat managerul proiectului, Carolina Ungureanu.

Participanții au fost familiarizați și cu pașii unei campanii de advocacy, privind promovarea conceptului de eficiență energetică la nivel local și sensibilizarea opiniei publice privind eficiența energetică și problemele de mediu. „Implicarea societății civile în procesul de advocacy este o oportunitate pentru dezvoltarea unei localități, în identificarea problemelor și a soluțiilor de rezolvare a acestora”, a menționat arhitectul-șef al orașului Călărași, Nicolae Preguza.

DSC 0471 minElevii din raionul Călărași au avut posibilitatea să-și prezinte ideile de eficientizare a consumului de energie în clădirile publice prin participarea la concursul de eseuri: „Promovarea eficienței energetice”, desfășurat la sfârșitul anului 2020. Cei 28 de participanți au fost premiați în cadrul unui eveniment festiv. Aceștia au primit, în calitate de premii, diverse enciclopedii, cărți, publicații, power bank-uri, iar lucrările premiate vor fi publicate în Antologia de bune practici.

„Concursul a fost foarte util. Ne-am valorificat cunoștințele, talentul și ne-am consolidat spiritul civic. Am realizat că schimbările esențiale pornesc de la noi”, a spus eleva Liceului „Mihail Sadoveanu” din orașul Călărași, Daniela Simion.

„În cadrul concursului am avut ocazia să studiez atent modurile de utilizare eficientă a energiei electrice și de producere a acesteia”, a declarat elevul din satul Țibirica, Vlad Țurcanu.

În cadrul proiectului, oamenii din Călărași au fost îndemnați să marcheze, pe 27 martie, Ora Planetei. Aproximativ 60 de elevi și profesori din instituțiile de învățământ din raion au fost încurajați să stingă lumina și să scoată dispozitivele electrice din priză, între orele 20:30 - 21:30.

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” este beneficiarul Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „Promovarea eficienței energetice în raionul Călărași (PEE-CĂLĂRAȘI)”.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și A.O. ADR „Habitat”.

Cu ajutorul UE, Centrul de Inovare și Politici din Moldova încearcă să aducă practicile europene mai aproape de cetățenii Republicii Moldova

1Vor să transforme Ialoveniul într-un oraș al viitorului. Este vorba despre reprezentanții Centrului de Inovare și Politici din Moldova, care implementează un proiect de implicare comunitară și de promovare a energiei regenerabile, cu suportul financiar al Uniunii Europene. Managerul de proiecte al CIPM, Ludmila Stuparu, ne oferă mai multe detalii despre inițiativele implementate în cadrul acestui interviu.

1. D-nă Stuparu, ce acțiuni au fost implementate  până acum în cadrul proiectului „Comunitate implicată pentru prosperitate. Ialoveni - orașul viitorului” în orașul Ialoveni?

 Proiectul a început în noiembrie 2020 și se desfășoară până în august 2021. Până acum, cele mai importante acțiuni au fost:

- conferința de lansare a proiectului cu participarea viceprimarului orașului Ialoveni, primăria Ialoveni fiind partenerul de proiect;

- sesiuni de instruire cu elevi din orașul Ialoveni, intitulate „Discuții despre viitor”, despre reducerea poluării, protecția mediului și adoptarea unui comportament responsabil de consum energetic. Sesiunile sunt conduse de Mihai Lupu, expert în eficiență energetică și energie regenerabilă;

- au fost încheiate acorduri de colaborare cu cele mai importante instituții din acest domeniu: Institutul de Energetică din Moldova și Agenția pentru Eficiență Energetică. Datorită colaborării cu aceste instituții, am putut utiliza mascota Energel pentru a explica conceptele într-un mod atractiv și, de asemenea, au pus la dispoziție instrumente de captare a energiei regenerabile în scop demonstrativ.

- au fost organizate mese rotunde online, la care au fost prezentate și analizate multiple proiecte de eficiență energetică și impactul acestora asupra problemelor de mediu;

- au fost realizate două spoturi video cu vloggerița Patricia, în cadrul cărora au fost prezentate soluții simple, dar cu un impact pozitiv major asupra mediului;

2. Câți elevi din Ialoveni au învățat cum să-și protejeze viitorul? Câte instruiri au fost organizate și în câte școli?

Până acum, am organizat nouă sesiuni, în cadrul cărora au fost instruiți 205 elevi din trei instituții de învățământ din Ialoveni: Gimnaziul „Grigore Vieru”, Liceul Teoretic „Andrei Vartic” și Liceul Teoretic „Petre Ștefănucă”.

3. De ce este atât de important ca tânăra generație să conștientizeze necesitatea utilizării energiei regenerabile și a eficienței energetice?

Adoptând un comportament responsabil de consum de energie la nivelul comunităților, creștem șansele de a crea o cultură energetică în societate, un model de transmis și generațiilor următoare.

În viața de zi cu zi, acasă și la serviciu, consumăm mai mult curent electric decât am avea nevoie, de fapt. Acest lucru se traduce constant în costuri mai mari în factura pe energie electrică și, cel mai important, la impact negativ, pe termen lung, asupra mediului înconjurător.

Este esențial ca tânăra generație să conștientizeze utilizarea energiei regenerabile și a eficienței energetice, deoarece moștenește un mediu periculos pentru sănătate. Copii noștri sunt cei ce vor trebui să implementeze măsuri de redresare. Tinerii de azi sunt generațiile cheie pentru un mediu sustenabil.

6 CIPM

4. Au fost organizate acțiuni orientate și spre adulți?

Acestea vor fi organizate pe 22 mai. Atunci va fi un eveniment de comunitate mai amplu. Ne propunem să organizăm și două Zile ale Curățeniei, încercând să mobilizăm comunitatea locală să se implice mai mult în dezvoltarea orășelului lor. Atunci, vom explica cetățenilor orașului Ialoveni și conceptul de sortare a gunoiului corespunzător conform practicilor Uniunii Europene. Din păcate, noi încă nu avem o cultură a reciclării și reutilizării și din acest motiv, observăm la ieșirea din fiecare localitate din țara noastră câte un loc plin de gunoaie, care nu numai că nu este estetic, dar ne afectează sănătatea încet-încet.

Proiectul nostru vrea să aducă practicile europene mai aproape de cetățenii Republicii Moldova. Să îi încurajăm să devenim cu toții mai responsabili, și să ne placă să locuim în curățenie și civilizație, și să ne bucurăm de natură și aer curat.

5. În ce măsură aceste acțiuni vor avea continuitate și după încheierea proiectului? Cât de mult v-au ajutat autoritățile locale în implementarea măsurilor?

Din fericire, noi, Centrul de Inovare și Politici din Moldova, suntem foarte norocoși. Avem o relație de colaborare excelentă cu primăria Ialoveni. Există o deschidere și o receptivitate uimitoare din partea primarului și viceprimarului orașului Ialoveni. Au ambiția de a face din orașul lor unul al viitorului. Nu ratează nicio ocazie de a implica societatea civilă să îi ajute în realizarea acestui obiectiv. Cel mai mult ne bucură că se orientează spre inovare și sustenabilitate.

Inițial proiectul „Ialoveni – orașul viitorului” presupunea și instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirea publică a Școlii de Arte și a Bibiliotecii „Petre Ștefănucă” din Ialoveni. Însă, această componentă de infrastructură nu a fost aprobată de finanțatori, din motiv că nu aveam timp suficient pentru a o implementa. Proiectul este limitat pentru 12 luni, însă pentru a implementa componenta de infrastructură ar fi fost nevoie de 17 luni. Din acest motiv, noi, Centrul de Inovare și Politici din Moldova, împreună cu primăria Ialoveni, ne propunem să colaborăm pe termen lung ca să găsim o oportunitate pentru a implementa și componenta de infrastructură pe care ne-am propus-o inițial. Așadar, proiectul va avea continuitate. Nu ne oprim aici. Pentru a face din Ialoveni un oraș al viitorului e nevoie de mai mult de 12 luni, iar noi vom insista până vom reuși.

6. Care a fost bugetul proiectului? Cât de important a fost suportul european în implementarea măsurilor?

3 CIPM

Bugetul proiectului este de 560, 605 lei. Vreau să punctez aici că fiecare leu al proiectului este pe deplin justificat, iar UE îți acordă buget atunci când proiectul merită și corespunde cu valorile și practicile europene. Nu se va acorda niciodată mai mulți bani decât este necesar. Susținerea europeană pentru proiectul nostru și, în general, pentru dezvoltarea Republicii Moldova, este o binecuvântare. Precizez că nu am folosit un termen exagerat. Nici nu vreau să îmi imaginez cum ar fi țara noastră fără sprijinul Uniunii Europene. Și aici nu mă refer doar la suportul financiar, ci mai ales la cultura și valorile europene pe care le inspiră cetățenilor Republicii Moldova.

Probabil, dacă nu ar fi fost UE, nu am fi vorbit acum despre energie regenerabilă, eficiență energetică, reciclare și măsuri anti-poluare. Și aici vă dau și exemplul Bucureștiului, căci eu locuiesc o bună parte de timp acolo. Bucureștiul este un oraș foarte poluat. Comisia Europeană a tot cerut măsuri din partea primăriei, conform directivei europene din acest domeniu.

Primăria București are acces la fonduri europene consistente pentru a rezolva problema poluării. Nu a făcut-o la timp, ignorând atenționările Comisiei Europene legate de depășirea valorilor limită privind poluarea aerului cu pulberi în suspensie (PM10). Anul trecut, România a fost condamnată de Curtea de Justiție a UE pentru eșecul sistematic de a reduce poluarea din București, cu efecte negative, greu de estimat, asupra sănătății locuitorilor. În cele din urmă, România a intrat în infringement pe această tematică, ceea ce a pus o presiune mare pe conducerea orașului, atât din partea populației, cât și din partea Guvernului. În prezent, după multă vreme, au început să se ia măsuri active, iar rezultatele pozitive se simt și se văd prin valorile măsurate de senzori.

Ce vreau să zic prin prezentarea acestui exemplu este că Uniunea Europeană oferă resursele financiare, dar și urmărește obținerea de rezultate pozitive pentru cetățeni. Astfel, deciziile guvernamentale sunt călăuzite spre un viitor mai bun al cetățenilor. În Republica  Moldova directivele europene nu sunt decât recomandate, bineînțeles, însă este spre binele nostru, al tuturor, să ne ghidăm după ele și să încercăm să ajungem cât mai aproape de indicatorii UE.

7. Ce alte acțiuni mai sunt planificate în cadrul proiectului?

2 CIPMVom organiza o tabără de vară pentru copiii din orașul Ialoveni, dar și din satele alăturate. Scopul este să îi facem să conștientizeze necesitatea de a avea grijă de mediu și de sănătatea lor. Am pregătit jocuri și distracție, dar toate acestea au un scop educațional.

Avem programate sesiuni de instruire cu cetățenii adulți, dar și acestea vor fi într-un limbaj foarte accesibil. Încercăm să renunțăm la limbajul de specialitate care îi îndepărtează pe oameni. La aceste sesiuni cu cetățenii adulți ne propunem să îi motivăm să se implice cât la mult în dezvoltarea orașului. O componentă specifică va fi adresată eficienței energetice și energiei regenerabile. Am pregătit și trei seturi de recomandări, care să ne ajute să adoptăm un comportament responsabil de consum energetic.

Pe scurt: Recomandările din primul set nu presupun niciun cost: este necesară doar o simplă schimbare de atitudine față de consumul de energie electrică. Al doilea set de recomandări identifică noile tehnologii care ne ajută să economisim energie cu costuri relativ reduse și cu o perioadă de recuperare a investiției, redusă și ea. Al treilea set de recomandări vine cu cinci tipuri de investiții mari care  pot reduce semnificativ consumul de energie, dar și care contribuie la susținerea unui mediu sănătos și durabil.

Vom fi cât mai concreți în informarea cetățenilor. Vom da și cifre, însă acestea vor fi puse în context, astfel încât să fie ușor de înțeles. Spre exemplu, un consum de energie electrică de doar 10 kWh generează aproape 3 kilograme de CO2. Iar dacă respectăm regula de bază de a nu lăsa lumina aprinsă dacă nu suntem în cameră/birou/sală de curs, am putea economisi până la 60 kw/an.

Sperăm să reușim cu această campanie de conștientizare, deoarece doar atunci când înțelegem în profunzime importanța eficienței energetice, folosirea energiei regenerabile și adoptarea unui comportament responsabil față de mediu, vom putea ajunge la civilizație și bunăstare. Degeaba avem resurse financiare, dacă nu avem educația necesară. Oamenii trebuie, în primul rând, să înțeleagă cât de periculoasă este poluarea pentru sănătatea lor. De abia când au văzut ce scor arată senzorii anti-poluare atunci au început să acționeze.

8. Cât de important este implicarea oamenilor din localitate în acest proces?

 Orașul viitorului nu înseamnă doar infrastructură  avansată, dar  și o anumită atitudine a locuitorilor. Simplul fapt că sortezi gunoiul, că faci curățenie atât în propria curte, cât și în afara ei, că ai grijă să nu afectezi natura frumoasă, că strângi după cățelușul tău cu care ai ieșit la plimbare, că respecți oamenii din jurul tău, deja ai parte de civilizație.

Cunoscând administrația orașului, cetățenii implicați și copiii isteți și motivați, cred că Ialoveniul are toate șansele să devină un oraș care să iasă în evidență prin curățenie și protecția mediului, în următorii 5 ani. Nu ne costă nimic să avem parte de civilizație, e în primul rând vorba de atitudinea noastră.

9. Cum vă explicați că, deși au fost făcuți mai mulți pași în eficientizarea energetică a țării, foarte mulți oameni încă nu conștientizează cât de important este acest lucru? Care ar putea fi urmările nepăsării?

Din păcate, Moldova, precum și alte țări din Europa de Est, a avut altă mentalitate în trecutul istoric. Țările din vest și-au consolidat o cultură față de natură și sănătate de zeci de ani. Noi încă suntem sub instinctul supraviețuirii, chiar și cei înstăriți. Ne pasă mai mult de propria curte, fără să avem grijă de vecinătăți, de imaginea de ansamblu. Este necesar ca eforturile de educare și conștientizare să fie permanente, atât din partea statului, cât și din partea organizațiilor neguvernamentale. Chiar și în Occident, acțiunile se desfășoară continuu, deși populația deja are un grad destul de înalt de conștientizare.

Centrul de Inovare și Politici din Moldova (CIPM) este organizația beneficiară a Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Comunitate implicată pentru prosperitate. Ialoveni - orașul viitorului” în orașul Ialoveni.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova). În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă – AGER și A.O. ADR „Habitat”.

Serviciul de gestionare a deșeurilor din Sipoteni, Călărași este modernizat cu suportul Uniunii Europene

8Și-au propus să implementeze un serviciu de salubritate în comuna Sipoteni, Călărași, prin implicarea oamenilor. Este vorba despre Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova, care a încheiat un acord de parteneriat cu autoritățile locale. Cu suportul financiar al Uniunii Europene, organizația neguvernamentală își propune să mobilizeze oamenii din localitate să gestioneze mai eficient deșeurile solide și să se aboneze la serviciul de salubrizare. ANTRIM a lansat și o campanie de colectare de fonduri, prin intermediul căreia și băștinașii din Sipoteni au posibilitatea de a contribui la modernizarea infrastructurii din sat.

Inițial, a fost înlăturată gunoiștea neautorizată din centrul satului Sipoteni și a fost identificat un teren pentru sortarea și balotarea reziduurilor. Ulterior, a fost elaborată strategia locală de gestionare a deșeurilor solide, care a fost aprobată de consilierii locali.

„Am decis să implementăm acest proiect în comuna Sipoteni deoarece este una dintre cele mai mari localități din Moldova, sunt aproape 7 mii de locuitori. Oamenii au nevoie de servicii moderne, apreciază efortul nostru și al autorităților locale, și se implică. Este o localitate cu foarte mulți tineri și se află într-un epicentru turistic foarte interesant”, menționează directorul executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova, Victoria Bucătaru.

11Cu suportul Uniunii Europene, ANTRIM a reușit să achiziționeze un tractor multifuncțional (tractor, remorcă și încărcător frontal), care este utilizat de Întreprinderea Municipală „Gospodăria Comunală Sipoteni” pentru asigurarea serviciilor publice de gestionare a deșeurilor, dar și salubrizarea comunei. Autoritățile locale spun că datorită noului echipament, serviciul de evacuare a deșeurilor din localitate va fi extins.

Primarul Vasile Rață menționează că „până acum, întreprinderea dispunea de un tractor din perioada URSS, foarte vechi, care se defecta la fiecare două zile, iar din acest motiv nu reușea să îndeplinească comenzile la timp. Echipamentul multifuncțional a venit ca o gură de aer pentru noi. Nu știu dacă există cuvinte pentru a-mi exprima recunoștința. Ne ajută extrem de mult. Reușim mai repede să colectăm gunoiul de la mai multe persoane. Vom extinde și numărul abonaților, acum putem ajunge la fiecare gospodărie în parte. Cu el putem curăța noroiul de pe străzi, înlătura zăpada, tăia crengile copacilor și amenaja gunoiștea”.

2Despre îmbunătățirea procesului vorbesc și locuitorii din Sipoteni. „Acum tractorul vine cu regularitate, fără abateri de la program, așa cum era înainte. Colectăm deșeurile în saci, iar la fiecare două săptămâni, sunt evacuate. Achităm pentru acest serviciu 10 lei per persoană adultă, în fiecare lună”, precizează locuitoarea satului Sipoteni, Victoria Ciocan.

Pentru a minimiza impactul asupra mediului, locuitorii din Sipoteni, cu suportul Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova, învață să composteze deșeurile biodegradabile.

„Au fost organizate mai multe adunări cu cetățenii din comuna Sipoteni, în cadrul cărora s-a discutat despre planificarea gestionării reziduurilor solide, dar și despre practicile de compostare a deșeurilor biodegradabile. La recomandarea primăriei, în 11 gospodării a fost instalată câte o ladă model pentru compost. Lăzile au fost confecționate din lemn, sunt asamblabile și vor rămâne, după încheierea instruirilor, cu titlu gratuit, în posesia beneficiarilor”, declară directorul executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova, Victoria Bucătaru.

Una dintre lăzi a ajuns în gospodăria familiei Buza din Sipoteni. „Noi știm și conștientizăm toate avantajele compostării. Vom începe să depozităm în lada pe care am primit-o deșeurile vegetale. Masa obținută va fi utilizată în calitate de îngrășământ natural pentru creșterea legumelor în seră. Cultivăm roșii, castraveți, ardei”, afirmă Natalia Buza.

Pentru a motiva oamenii să se implice în dezvoltarea comunității în care locuiesc, ANTRIM a lansat o campanie de colectare de fonduri pentru modernizarea căilor de acces. „Acțiunea are scopul de a aduna resurse pentru îmbunătățirea accesului către gospodării. Din fondurile colectate vor fi reparate mai multe drumuri și vor fi tăiate crengile copacilor care îngreunează circulația tractorului multifuncțional. Ne propunem să adunăm 120 de mii de lei. Până acum, s-au strâns deja 78 de mii de lei și suntem convinși că vor fi colectați mult mai mulți bani, pentru că oamenii vor să se implice”, subliniază Victoria Bucătaru.

5ANTRIM își mai propune să informeze elevii din localitate despre importanța implicării cetățenilor în viața comunității și în procesul de luare a deciziilor pentru planificarea în dezvoltarea durabilă. Totodată, urmează să fie organizată o curățenie generală în comună și satele învecinate. Victoria Bucătaru spune că suportul european a fost un catalizator important în declanșarea altor proiecte inovatoare în localitate. Iar pentru a spori eficiența implementării proiectului, AO „ANTRIM” colaborează atât cu APL Sipoteni, cât și ci alte organizații nonguvernamentale, inclusiv locale, precum A.O. „Baștina Sipoteni”, A.O. „Codrenii” și A.O. „Centrul de consultanță în afaceri”.

Asociația Națională pentru Turism Receptor este beneficiara Programului de granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul ,,Înființarea serviciului de salubritate în comuna Sipoteni, raionul Călărași, cu implicarea cetățenească”.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin al Uniunii Europene (UE), acordat pentru Republica Moldova (2017-2020), în cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitatea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și A.O. ADR „Habitat”.

 

A fost dat startul campaniei de informare și colectare a deșeurilor solide în șase localități din raionul Strășeni

26Spune nu poluării cu plastic! Este mesajul campaniei de informare și colectare a deșeurilor solide, lansată de Asociația Obștească ,,Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor” în șase localități din raionul Strășeni. Este vorba despre satele Scoreni, Vorniceni, Lozova, Sireți, Negrești și municipiul Strășeni, acolo unde ONG-ul, cu suportul financiar al Uniunii Europene, a instalat 22 plase pentru colectarea deșeurilor din plastic. Campania a fost lansată pe 18 martie și va dura până pe 6 iunie.

Nici măcar o singură bucățică de plastic produsă de-a lungul timpului nu s-a degradat în natură și nici nu o va face prea curând, pentru că plasticul va continua să existe cel puțin 500 de ani înainte. Este realitatea cruntă în care trăim și de care sunt conștienți foarte puțini oameni. A.O. ,,Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor” și-a propus să schimbe această percepție și a lansat o campanie amplă de informare.

4,,Prin această campanie ne propunem să-i facem pe oameni să conștientizeze cât de periculoase pentru mediu sunt deșeurile solide, în special cele din plastic. Foarte puțini dintre cei care utilizează obiecte sau produse din plastic știu că acestea ucid anual mai multe animale decât orice alt prădător. Cercetătorii au estimat că dacă vom continua în acest ritm, până în 2050, cantitatea de plastic aruncată în oceane va ajunge până la 160 de milioane de tone, adică mai mult chiar decât toți peștii din mări și oceane la un loc”, a declarat președintele A.O. ,,Asociației pentru Valorificarea Deșeurilor”, Aurelia Bahnaru.

Acțiunile au început cu evacuarea deșeurilor din plastic în satul Sireți, la inițiativa autorităților locale. Viceprimarul satului, Alexandru Iorga, a menționat că ,,în prima zi de campanie au fost transportate cinci camioane cu deșeuri din plastic, colectate de la oamenii din localitate în decursul unui an. Noi îndemnăm oamenii să adune în continuare deșeurile separat, deoarece sănătatea are prioritate”.

Și grădinița - creșă nr. 2 ,,Mugurel” din municipiul Strășeni s-a alăturat campaniei. ,,Nouă ne pasă. Viitorul copiilor noștri depinde de fiecare dintre noi. Părinții, micuții și cadrele didactice din instituția de educație timpurie au întins o mână de ajutor localității prin susținerea și promovarea campaniei de informare și colectare a deșeurilor solide. Vă îndemnăm să nu rămâneți indiferenți, noi suntem schimbarea, împreună putem asigura un viitor mai bun generației de mâine”, a declarat directoarea grădiniței-creșă nr.2 ,,Mugurel”, Viorica Cozmulici.

Campania de informare și colectare a deșeurilor solide este promovată și de mai mulți elevi. ,,Consider că în fiecare an, pământul oferă omenirii miliarde de tone de resurse naturale, care la un moment dat, întru-un viitor nu prea îndepărtat, vor fi epuizate. Din acest motiv, trebuie să ne gândim la tot ce aruncăm, văzând în deșeuri nu risipă, dar oportunitate”, spune eleva gimnaziului Mihai Viteazul, Adriana Lungu.

7,,Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor” este convinsă că cea mai mare amenințare la adresa planetei noastre este credința că altcineva o va salva. Dorința de implicare i-a determinat pe reprezentanții ONG-ului să instaleze în cele șase localități plase pentru colectarea deșeurilor din plastic, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

,,Un mediu curat începe cu fiecare dintre noi. Cu ajutorul unui agent economic, am confecționat și livrat 22 de plase pentru colectarea separată a plasticului. Acestea au un designer mai special, pentru a atrage atenția. Noi încercăm să mobilizăm autoritățile locale să instaleze mai multe tomberoane de acest gen prin alocarea de resurse. Toate deșeurile vor fi preluate de către un operator autorizat de Agenția Mediului”, a specificat Aurelia Bahnaru.

13Totodată, organizație neguvernamentală a instruit 100 de formatori de opinie, care au misiunea de a promova necesitatea și importanța colectării separate a deșeurilor din plastic. ,,Formatorii de opinie sunt responsabili de identificarea măsurilor de promovare a campaniei prin diverse acțiuni în cele șase localități. Unii vor face campanii de salubrizare, alții vor organiza discuții cu oamenii, lecții deschise, expoziții. Toate acțiunile vor fi însă organizate cu respectarea restricțiilor epidemiologice, pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19”, a subliniat Aurelia Bahnaru.

ONG-ul își mai propune să lanseze un studiu despre percepția populației față de colectarea separată a deșeurilor solide și să informeze oamenii despre avantajele compostării. Asociația anunță că va repartiza 100 de lăzi pentru compost oamenilor din cele șase localități, iar un expert îi va instrui cum să valorifice corect reziduurile organice. Beneficiarii vor fi selectați împreună cu autoritățile locale.

A.O. ,,Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene și implementează proiectul ,,Gestionarea deșeurilor solide cu implicarea comunității” în 6 localități din r. Strășeni. Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru Regiunea de Dezvoltare Centru este Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER în parteneriat cu Asociația Obștească Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat” (A.O. ADR ,,Habitat”).

Gestionarea orarului de circulație a transportului public în mun. Chișinău - sondaj de opinie

flat public transport round concept 1284 46935

📣📣📣Stimați locuitori ai mun. Chișinău,

👉acest sondaj este realizat de grupul de inițiativă al proiectului „Femei cu Idei”, cu scopul de a studia problema lipsei 📖orarului de 🚌transport public în stațiile de așteptare din mun. Chișinău. Suntem în proces de cercetare al acestei probleme, iar opinia dvs contează.

🤗Dacă doriți să contribuiți la îmbunătățirea calității serviciilor de transport, completați acest chestionar: https://forms.gle/3UNDpWNnkQDQqt5u9

📆Termen limită de completare: 4 mai 2021

💛Împreună suntem schimbarea!

 

La Chișinău a fost deschis primul centru de vaccinare din țară

813b661f f684 4a70 b170 30a081e48276La Chișinău a fost deschis primul centru de vaccinare din țară. Activitatea acestuia ar fi fost imposibilă fără o infrastructură de telecomunicații funcțională.

Inginerii StarNet au construit-o de la zero, timp de 24 de ore infrastructura de telecomunicații al primului centru de vaccinare anti-Covid, deschis în incinta sălii de sport ASEM. 

Faptele bune nu s-au oprit aici, StarNet va asigura în continuare buna funcționare a rețelei, fără a percepe careva taxe pentru acest serviciu. 

„StarNet este participant activ în ceea ce privește susținerea municipalității și instituțiilor medicale. Am fost contactați de către Primărie, deoarece, probabil, doar noi avem capacitatea să construim toată infrastructura rețelei în timp record, de o zi.” -  a declarat Ion Roșca, Administrator StarNet Soluții. 

Pentru siguranța staff-ului medical și al pacienților centrului de vaccinare anti-Covid am instalat cel mai modern sistem de supraveghere video.

“Am venit cu soluțiile tradiționale de telecomunicații: aici sunt ultimele tehnologii de transport date și de acces la internet. Am adus televizoare pentru a organiza sistemul de ticketing. Am instalat și serviciul de televiziune pentru staff-ul medical și pacienții care vin să se vaccineze. Ne bucurăm că soluțiile noastre sunt potrivite pentru necesitățile actuale ale societății ” - a declarat Ion Roșca, Administrator StarNet Soluții. 

Autoritățile își propun să imunizeze zilnic până la 600 de persoane, iar primii beneficiari vor fi cadrele didactice. Ulterior, astfel de centre urmează a fi organizate în toate sectoarele din capitală. 

Anterior, StarNet a oferit conexiune Wi-Fi gratuită pentru Spitalul Raional din Orhei și a construit în 24 de ore rețeaua de telecomunicații a centrului de triere COVID-19 de la Moldexpo. 

Invităm toți agenții economici din țară, care au posibilitatea de a susține autoritățile în aceste momente dificile, să vină cu contribuția lor.

 

Împreună trecem prin toate!

 

 

Mai multe articole...

 1. În satul Dubăsarii Vechi, Criuleni vor fi instalate pubele pentru colectare separată a deșeurilor
 2. Copaci plantați în locul gunoiului aruncat abuziv la Șerpeni, Anenii Noi
 3. Marketplace online pentru producătorii din Ungheni, Călărași, Nisporeni
 4. StarNet donează din nou pentru lupta anti-COVID
 5. Ambasada SUA, Eco-Răzeni și Floare de cireș: împreună pentru bine
 6. Fundația Medpark lansează proiectul „Grijă pentru colegi”, în susținerea lucrătorilor medicali care au suportat infecția COVID-19
 7. StarNet susține proiectul „Educație Online” și include 24 de canale de studii în grila TV
 8. Compania StarNet a proiectat și construit în timp record rețeaua IT a Centrului de triere COVID-19
 9. Echipa MOLDASIG a donat 100 de mii de lei Echipajelor de Ambulanțe
 10. METRO Moldova donează 1 milion de lei pentru lupta împotriva COVID-19
 11. Scrisoare deschisă din partea familiei Moldcel
 12. Simpals donează laringoscoape instituțiilor medicale din R. Moldova
 13. Angajații unei întreprinderi au donat peste 200 de mii de lei Spitalului Clinic Bălți
 14. „Ajut. Îmi pasă!” Kaufland Moldova donează peste 2 milioane de lei pentru lupta cu COVID -19
 15. Purcari Wineries Group donează 1 milion de lei pentru lupta cu efectele noului Covid-19 în Moldova
 16. Bitdefender oferă gratis soluții de securitate tuturor spitalelor din lume 
 17. Holdingul Transoil a transferat instituțiilor medicale și medicilor din Moldova 1 mln de lei
 18. Vezi cine sunt finaliştii proiectului Women’s Digital Center
 19. O viață mai bună pentru mamele singure, aflate în situații dificile
 20. Moldtelecom oferă 100 de telefoane mobile și 300 de cartele SIM pentru personalul medical antrenat în lupta împotriva Covid-19