Lecție de consum de media la Criuleni



Avem sau nu presă liberă în Moldova? Ce este o știre și cum afectează aceasta viața oamenilor? Ce reprezintă noțiunile de manipulare și informare? Cu aceste întrebări a început lecția de educație mediatică la Liceul Teoretic „Boris Dânga” din Criuleni Diana Răilean, jurnalistă la radio Europa Liberă. Evenimentul  a fost organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pe data de 15 aprilie 2014.

În debutul lecției, Diana Răilean le-a vorbit elevilor despre necesitatea de a se informa din diferite surse, prezentându-le mai multe exemple de dezinformare prin intermediul mass-media. Jurnalista a prezentat un studiu de caz în care a analizat cum a fost abordat același subiect de câteva instituții media. Ulterior, a urmat o probă practică, în cadrul căreia participanților li s-a propus să identifice  în materialele jurnalistice mai multe greșeli și abateri de la normele deontologice.

Participanții la întâlnire au vizionat  spotul video "Știi ce media consumi?", produs de CJI,  arătându-se deosebit de interesați de munca jurnaliștilor, de cum pot fi percepute și interpretate materialele de presă și cum apare fenomenul manipulării.

„Am fost surprinsă să particip la o astfel de lecție. Am învățat că orice știre sau material pe care îl citesc trebuie analizat și verificat din mai multe surse de informare”, ne povestește Valeria Novic, elevă în clasa XI.

 „În toamnă vom merge la vot și de aceea este esențial să cunoaştem cum să ne informăm mai bine, să ne creăm o opinie obiectivă despre evenimentele ce au loc în țară și să facem o alegere corectă”, spune Corneliu Doni, elev în clasa XI.

Această activitate a avut loc în cadrul proiectului "Promovarea  educației mediatice în rândurile cetățenilor " ("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI în perioada martie 2013 – aprilie 2014, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii  în Moldova.