Jurnaliști instruiți să promoveze toleranța și nediscriminarea



Ce este diversitatea? Când şi în ce context mass-media reflectă grupurile minoritare? Cum promovăm toleranța și nediscriminarea în materialele jurnalistice? Acestea au fost doar câteva dintre subiectele puse în discuție în cadrul unui program de instruire, organizat de Centru pentru Jurnalism independent (CJI), pe data de 10-11 iulie 2014.

Programul  a reunit 14 jurnaliști de la diverse instituții  media din țară, având  menirea de a ajuta participanții să înțeleagă mai bine cum trebuie realizate subiectele despre grupurile minoritare și cele social-vulnerabile, fără abateri de la normele etice. Instruirea a fost moderată de Nadine Gogu (directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent) și  Petru Macovei (director executiv al Asociaţiei Presei Independente).

La început de program, participanții au  recunoscut că, în mare parte, materialele despre grupurile minoritare și cele social-vulnerabile sunt realizate cu anumite ocazii și, mai puțin, din interesul sau preocuparea jurnalistului față de această tematică. O altă concluzie a participanților a fost că, de multe ori, materialele sunt făcute astfel încât să provoace milă, compasiune și mai puțin să promoveze o istorie de succes sau  un exemplu  de reușită. În acest context, Nadine Gogu a îndemnat jurnaliștii să aleagă o abordare mai profundă atunci când scriu despre astfel de persoane: "Rolul nostru, ca jurnaliști, e sa tratăm subiectele în profunzime. Noi putem sa ajutăm acești oameni sa iasă din anonimat, să devină vizibili,  promovând exemplele pozitive, fără a accentua dizabilitatea", a precizat experta, oferind participanților diferite alternative de prezentare a acestor categorii în subiectele de presă.

Vorbind despre realizarea unui material de presă axat pe minorități și grupuri social vulnerabile, Petru Macovei a recomandat jurnaliștilor să nu uite de responsabilitatea pe care o au atunci când scriu despre oameni:  "Vă doresc să trăiți sentimentul datoriei împlinite și să nu aveți crize de conștiință. Or, crizele de conștiință apar tocmai ca urmare a abordării neprofesioniste a diferitor probleme sau subiecte", a concluzionat Macovei.

Programul de instruire a avut un caracter practic, participanţii fiind implicaţi în mai multe exerciţii ce ţin de terminologia utilizată  în realizarea subiectelor despre grupurile  minoritare și cele social-vulnerabile, identificarea stereotipurilor legate de aceste categorii, planificarea și realizarea unui material TV, etc. De asemenea, jurnaliștii au vizionat  și au  analizat împreună exemple de reportaje despre grupurile minoritare și cele social-vulnerabile, realizate în mod profesionist sau cu încălcări ale codului deontologic al jurnalistului.

Participanţii au menţionat că programul a fost foarte util pentru ei: "Timp de două zile împreună cu trainerii Nadine Goru și Petru Macovei am învățat să reflectăm corect în mass-media grupurile minoritare, să folosim noțiuni corespunzătoare și să ne debarasăm de prejudecăți și atitudinile personale atunci când scriem despre aceste persoane" a spus Irina Titica, reporteră la portalul Moldova.org.

Agenda programului a inclus și o sesiune moderată de Angelica Frolov, coordonatoare de program,  Centrul Genderdoc-M.

Programul de instruire este organizat în cadrul proiectului “Promovarea drepturilor minorităţilor şi ale grupurilor marginalizate din regiunea transnistreană şi UTA Gagauz-Yeri prin intermediul mass-media” implementat de CJI, cu suportul financiar al organizaţiei Civil Rights Defenders din Suedia, partener CJI.