Rara avis: presa chisinaueana la Tiraspol



Lansat in urma cu doi ani, proiectul "Poduri peste Nistru" nu a dat roadele scontate. Dupa doi ani de la lansarea unui proiect mediatic al Centrului Independent de Jurnalism pentru ziaristi de pe cele doua maluri ale Nistrului, care urmau sa asigure acces la informatii, locuitorii de la Tiraspol nu simt ca lucururile s-au schimbat prea mult.

Nici o publicatie de la Chisinau, in grafie latina nu se gaseste la chioscurile de reviste si ziare din Tiraspol. Singurele ziare cu informatii din RM pe care vinzatoarele le propun cititorilor sunt:"Argumenti i facti si Komsomoliscaia Pravda." Iar pentru cei care nu cunosc limba rusa, in chioscurile de aici se vind :"În moldoveneste este Adevarul Nistrean."

 

 

Întrucit consumatorii de informatie din regiune nu prea au de unde alege, spun chiar locuitorii de la Tiraspol, cu care reusesc sa stau de vorba, se limiteaza mai mult la televiziunile rusesti si cele transnistrene: „ORT, NTV si televiziunea noastra Serifovskaia."

În preajma sediului Sovietului Suprem, am intilnit o doamna care rasfoia o revista moscovita. Mi-a zis ca se numeste Tatiana si ca Internetul ar fi singura sursa de informare obiectiva din regiune: "M-am informat despre ultimele noutati din Moldova pe Internet. Am citit despre rezultatul alegerilor, protestul din 7 aprilie, mersul negocierilor in problema transnistreana. Daca la noi s-ar vinde ziare de la Chisinau, as cumpara pentru a ma informa corect. Din ceea ce am gasit pe Internet, am constatat ca evenimentele de dupa alegeri din RM au despartit si mai mult cele doua maluri ale Nistrului. Partidul comunistilor nu avea cum sa invinga in alegeri, pentru ca au fost prea multe critici la adresa PCRM. Cred ca alegerile din Moldova au fost falsificate."

Mai putin interesati de situatia din RM se arata citiva studenti de la Universitatea de Stat din Tiraspol „Taras Sevcenko", pe care ii intilnesc in strada: „Tara noastra se numeste Transnistria, traiesc intro republica separata de Moldova." spune Ana, studenta la psihologie in anul 5.

„Nu vad un viitor nici pentru Moldova si nici pentru Transnistria. Poate ca mediile rusesti la care avem acces ne influenteaza mentalitatea, poate ca a fost scaparea politicienilor ca nu au putut sa uneasca cele doua maluri ale Nistrului, dar ma uit la canale rusesti, la fel citesc pe Internet stiri din Federatia Rusa. Numai acolo imi vad viitorul," adauga un alt student.

De ce locuitorii regiunii nu au acces si la productia mediatica de la Chisinau? L-am intrebat pe redactorul sef adjunct al oficiosului de la Tiraspol, Adevarul Nistrean,Vladimir Covali: "Cred ca la mijloc e ceva politic, pentru ca nu ar exista o problema de acces a presei intrcit exista un document semnat intre 1997-1999 cu privire la accesul presei din Moldova in Transnistria si de la noi in Moldova, insa nu se indeplinesc conditiile. Ziarele de la Chisinau, si anume Komsomoliskaia Pravda, Argumenti i facti, Curier Sportiv ajung la noi numai prin intermediul unor firme private. Lumea de aici ar vrea sa citeasca ziare de la Chisinau, dar sunt piedici politice. Ca noi, am preluat niste materiale din presa de la Chisinau, dar nu care au atins probleme politicie."

Adevarul Nistrean ajunge la Chisinau in 11 exemplare si numai prin abonament, adauga Vladimir Covali. El se numara printre participantii la proiectul Centrului Independent de Jurnalism din Moldova numit "Poduri peste Nistru" , lansat cu doi ani in urma, care trebuia sa faciliteze accesul presei de la Chisinau in Transnistria si invers.

În ce masura asta s-a reusit, ne-a spus directoarea proiectului, ziarista Larisa Ungureanu: „Transnistria accepta numai sistema de abonament. Dar fiindca se pun niste taxe, costul abonamentului este mult prea scump pentru cititori. Asta nu inseamna ca nu exista abonati, dar firmele care distribuie publicatiile nu au vrut sa ne dea amanunte invocind concurenta pe piata mediatica. Pe de alta parte, asta nici pe departe nu inseamna ca in stinga nistrului ajunge Jurnal de Chisinau, Timpul sau Literatura si Arta."

Larisa Ungureanu e de parere ca ziarele de la Chisinau nu au ajuns inca in stanga Nistrului si din reticienta bibliotecilor scolare si universitare care ar trebui sa asigure acces si la productia mediatica ce ar promova in regiune democratia.

 

Europa Libera