Drepturile copiilor intr-un film al copiilor



Asociatia Obsteasca „INTECO" va propune Ministerului Educatiei ca drepturile copilului sa fie predate in scoli in baza unui film de promovare a prevederilor Conventiei Internationale cu privire la Drepturile Copilului, realizat recent de un grup de adolescenti din R. Moldova.

Pe parcursul ultimilor ani, „INTECO" a instruit mii de tinerii in domeniul promovarii drepturilor copilului, folosind metode interactive si inovatoare de predare. În 2008, asociatia a organizat o scoala de primavara pentru 25 de tineri formatori in acest domeniu, inclusiv pentru cinci copii de etnie roma. Adolescentii din Chisinau, Balti, Cahul, platoul Cosnita si Hancesti au invatat ce este educatia de la egal la egal, ce este negocierea si medierea conflictelor, care sunt etapele de pregatire a strategiei de solutionare a conflictului etc. În plus, ei au „tocit"doua metode eficiente de promovare a drepturilor copilului - teatrul social si expozitia foto. În final, tinerii au montat un film care promoveaza prevederile Conventiei Internationale cu privire la Drepturile Copilului. Scenele au fost inventate si jucate doar de copii.

Victoria Matveev, presedintele ONG „INTECO", ne-a declarat ca in scurt timp copii s-au intors in scolile lor, unde in timpul orelor de dirigentie au predat semenilor lor din clasele a V-a - a XII-a drepturile copiilor. „Ca si suport de curs tinerii formatori au folosit filmul. Cum? Dupa proiectarea fiecarei scenete, copiii erau intrebati ce drept al copilului a fost ilustrat. Picii care raspundeau corect primeau un stegulet. Copiii care au dat mai multe raspunsuri corecte, erau premiati. Am observat ca prin joc copiii insusesc mai rapid drepturile lor, ceea ce demonstreaza eficienta metodei", a mai spus Victoria Matveev.

În final, cei 25 de tineri formatori au reusit sa informeze mai bine de 1500 de copii despre drepturile lor fundamentale.

„INTECO" si-a dorit mult ca filmul de promovare a drepturilor copilului sa fie imbunatatit. Pentru asta o suta de micuti, profesori si parinti au fost rugati sa se dea cu opinia pe marginea scenetelor si sa vina cu sugestii de perfectionare a filmului. Astazi, „INTECO" detine tot necesarul pentru a face varianta finala a filmului instructiv „Cunoaste-ti drepturile", un film calitativ care ar putea servi ca suport de curs pentru predarea drepturilor copiilor in toate scolile din R. Moldova.

„Vom propune Ministerului Educatiei aceasta noua metoda de studiere a articolelor din Conventia Internationala cu privire la Drepturile Copilului. Sper ca vom obtine un raspuns pozitiv. În anul curent ne propunem sa testam aceasta metoda in raionul Cahul, iar mai tarziu in toate scolile", afirma Victoria Matveev.

În a doua etapa a proiectului, tinerii formatori au organizat expozitii de desene si fotografii in regiunile lor. În capitala expozitia a avut loc in parcul din preajma Catedralei mitropolitane „Nasterea Domnului" din Chisinau, fiind lansata la 10 decembrie 2008, de Ziua Internationala pentru Drepturile Omului. Proiectul „Drepturile copilului sunt drepturile tale" a fost implementat de Asociatia „INTECO" in parteneriat cu organizatiile „Pro-Art" (or. Cahul), „Gaudeamus" (Crihana Veche, Cahul), „Mostenitorii" (mun. Balti), „Motivatie", „Tarna Rom" (mun. Chisinau), „Indigo" (Cosnita, Dubasari) si API, fiind sustinut financiar de Agentia Suedeza de Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida) si Fundatia Soros-Moldova in cofinantare cu PNUD Moldova.

 

http://inteco.wordpress.com