Competiție. Spirit de echipă. Emoții. Cupa IDEA, ed. a 10-a a fost câștigată de Bons Offices!



Pornind de la  premiza organizării active a timpului liber al reprezentanților ONG-urilor, companiilor și a altor grupuri de fotbaliști amatori, AO Institutul IDEA desfășoară deja de mai bine de 2 ani Cupa IDEA, un turneu de fotbal pentru amatori ce promovează spiritul competitiv, fair play şi socializare.

În weekendul de 5-6 octombrie,  s-a desfăşurat cea de-a X-a ediţie a Cupei IDEA, eveniment ce a adunat 27 de echipe și peste mai mulți fani. Motto-ul ediției a fost „Câștigă respectul adversarului”.

Campionii ediţiei precedente, Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, au fost şi de această data la înălţime, dar n-au reușit să-și păstreze trofeul, care a mers către echipa Bons Office.

Evenimentul, partenerul general al căruia a fost compania Bemol SRL, s-a desfășurat în condiții foarte bune, în zona hotelului Prezident. Arbitrajul a fost asigurat de Federația Moldovenească de Fotbal, ceea ce a asigurat buna desfăşurare a meciurilor. FMF, de asemenea a oferit și premii pentru cele mai bune echipe.

În cadrul acestei ediții au fost stabilite câteva recorduri pentru această competiție, devenită deja tradițională:

 - cele mai multe echipe participante - 27

 - cele mai multe meciuri disputate – 66.

 - cea mai de durată competiție de până acum -24 de ore de fotbal curat, timp de două zile.

 - cele mai multe goluri marcate în cadrul unei ediții – 251, inclusiv 155 în faza grupelor și 96 de goluri în playoff.

Datorită numărului mare de echipe de fotbalişti amatori înscrişi în turneu, 27 la număr,echipele participante au fost divizate în 7 grupe, ulterior toate jucând și în faza playoff .

În grupa A, Bons Offices și-a asigurat locul 1, după o victorie categorică 7-1 contra echipei BIS, dar și o remiză albă 0-0 cu favoriții grupei, ex-campionei Legea.

Grupa BC a fost considerată drept cea mai tare, în ea jucând două favorite la titlu: FC Colonița și Hai Moldova. Meciul direct s-a încheiat cu victoria FC Colonița, scor 4-1, care au luat locul 1, în timp ce Hai Moldova a dispus de Heroes cu 6-0 și de USMF cu 3-1, adjudecându-și locul 2.

Grupa D a fost una din cele mai disputate, fiecare echipă păstrând șanse bune de a ocupa locul întâi înainte de ultima rundă. Echipa CMJI, campioana en-titre, a pierdut surprinzător de la Pacific Băcioi 2-5, dar a reușit să se claseze pe locul întâi datorită victoriilor 7-1 cu JurnalTV și 3-0 contra Everest. Pacific Băcioi s-a clasat pe locul doi, dar a obținut doar o egalitate în celelalte două meciuri.

În Grupa E a evoluat și echipa gazdă, Institutul IDEA, ce a reușit un start foarte bun cu două victorii 1-0 cu Agorra și 2-1 cu FC Art, dar a fost învinsă de favorita Bileton.Md 0-2, ultima obținând și locul 1 în grupă, după trei victorii din tot atâtea posibile, iar IDEA – locul 2.

În Grupa F, debutanta Arsenal Cimișlia a obținut maximum de puncte, iar celelalte trei echipe și-au împărțit câte o victorie și câte o înfrângere, departajarea făcându-se după golaveraj.

În Grupa G, favoriții Văsieni au avut emoții în meciul contra AIESEC, scor 1-1, dar și-au adjudecat victorii confortabile contra LSD și FlorTim cu 4-0 de fiecare dată. AIESEC nu a înregistrat nicio înfrângere și s-a clasat pe locul doi, datorită victoriei 3-2 contra LSD (Ligii Studenților Democrați)

Ultima grupă, H, a fost câștigată de asemenea, de o debutantă la turneu, echipa Dina, deși a înregistrat și o înfrângere 3-4 de la echipa Dinamit. Aceste două echipe, dar și Organizația de Tineret a Partidului Acțiunea Democrată, au obținut câte 2 victorii, locurile 1-3 fiind determinate de golaveraj.

Faza de playoff a debutat cu șaisprezecimile de finală, unde echipele de pe locurile 1 și 2 au avut avantajul de a întâlni echipe clasate pe locurile 4 și 3, respectiv. Astfel, BierJa s-a remarcat printr-un scor fluviu 12-3 contra BIS, iar FC Colonița a învins 7-1 pe Națiunile Unite. Din cele 11 meciuri contând pentru șaisprezecimi, doar 3 au fost surprize și anume: Everest a învins 3-1 pe Dinamit, Cedacri International a dispus 7-3 de Heroes, iar O.T. PAD a eliminat echipa din Băcioi cu 2-0.

În faza optimilor au intrat și 5 echipe calificate automat. În niciunul dintre aceste meciuri nu s-a marcat mai mult de 2 goluri, iar două din ele au avut nevoie de penalti pentru a determina echipa câștigătoare. Campioana en-titre, CMJI, a învins la limită 1-0 pe gazda turneului, Institutul IDEA. Putem menționa victoria echipei Hai Moldova contra Legea cu 1-0, într-un meci foarte disputat, dar și surpriza acestei faze, care a venit de la O.T. PAD, ce a eliminat echipa Bileton.Md, care anterior de fiecare dată a ajuns până în faza de semifinale. Scor 1-0.

Sferturile de finale au fost mult mai generoase la goluri. CMJI a fost surclasată clar de BierJa cu 7-0 și a nu a reușit să-și păstreze trofeul, fiind eliminată. Menționăm că până acum, deși turneul se află la ediția a 10-a, nicio echipă nu a reușit să-l câștige de două ori consecutiv. Văsieni s-a calificat datorită loviturilor de departajare după ce a înregistrat 0-0 în timpul regulamentar contra echipei Hai Moldova. Arsenal Cimișlia a pierdut surprinzător, tot la lovituri de penalti, după ce a înregistrat 2-2 cu O.T. PAD. O altă surpriză a fost înfrângerea unei alte campioane, FC Colonița, de la Bons Offices, cu 1-3.

Astfel, în semifinale s-au calificat doar echipe ce nu au mai câștigat anterior turneul și nicio debutantă la această ediție nu a ajuns până în această fază. Meciul dintre Bons Offices și BierJa a fost unul foarte dificil, echipele schimbându-și câte un gol în timpul regulamentar, dar la penalti BierJa a capitulat 0-3. În celălalt meci, Văsieni a avut parte de un calup de sănătate, contra surprizei acestui turneu – O.T. PAD, învingând cu 4-0 și calificându-se a doua oară consecutiv în finala turneului.

Meciul pentru locul 3 a fost câștigat lejer de BierJa, scor 4-0.

Finala a fost una dramatică. Echipa Văsieni începând mai sigură meciul și chiar reușind deschiderea scorului în prima repriză. Din păcate pentru ei, cu puțin înainte de pauză, Bons Offices egalează după o gravă greșeală a portarului din Văsieni. Ulterior, Bons Offices au fost mai activi și au creat mai multe ocazii de poartă. La o degajare cu mâna a balonului de către portar, atacantul echipei Bons Offices a reușit să preia mingea și să marcheze golul ce avea să fie decisiv. (VIDEO de la finală aici: http://youtu.be/5yX800iBCDY)

Pe lîngă faptul că a fost un eveniment de o amploare mai mare, Cupa IDEA la fotbal a oferit şi premii pe măsură, în valoare totală de 3400 lei, fiind susţinuţi fiind de către partenerii proiectului. Partenerul general al turneului, compania petrolieră BEMOL, a bucurat premianţii locurilor I, II şi III cu câte 30, 20 şi 20 litri de combustibil. AO Institutul IDEA a oferit multă bere tuturor echipelor ajunse în semifinale, dar și un certificat de 750 lei pentru Bons Offices, ce poate fi utilizat pentru procurarea echipamentului sportiv, la alegere.

Succesul Cupei IDEA la fotbal este unul care vorbeşte direct despre spiritul activ al societății civile din Moldova. Din acest motiv, Institutul IDEA mulțumește celor circa 200 de fotbaliști și peste 300 de fani prezenți la ediția a X-a și vă asigură de continuitatea acestui turneu. Următoarea ediţie va avea loc începând cu noul an,timp în care cei mai ambiţioşi fotbalişti amatori pot să se pregătească pentru victorie.

Participanții la turneu, dar și spectatorii, au avut posibilitatea de a obține cupoane de reducere pentru alte activități ale AO Institului IDEA, și anume: activitatea de simulare economică AI$ Game și seria de cursuri de antreprenoriat AI$ Training.

Mai multe poze și informații găsiți dacă dați like la pagina www.facebook.com/cupaidea

Despre Cupa IDEA, ediția a X-a au mai scris:
http://diez.md/2013/10/06/cupa-idea-si-a-desemnat-castigatorii-editiei-a-10-a/

Toate scorurile din grupe:

Scorurile din ziua a II-a,play-off: