6 zile cu soare în Tabăra de limbă engleză şi voluntariat din Edineţ



Voluntari-tabaraO săptămînă plină de emoţii pozitive perfect îmbinate cu învăţare activă au avut 14 tineri din  oraşul Edineţ!

Între 1 şi 6 august în AO „Demos” a derulat prima ediţie a Taberei de Vară de Limbă Engleză şi Voluntariat.

Ideea voluntarului Corpului Păcii Adam Snyder şi a asistentei echipei „Dialog Intercultural Edineţ” Nadejda Şuparscaia a fost susţinută de către directoarea asociaţiei Liliana Samcov. La propunerea acesteia, pe lîngă dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba engleză, tabăra a avut menirea să pregătească un grup de voluntari activi pentru comunitate. Camp Leaders Adam şi Nadejda au elaborat un concept bazat pe subiecte de interes pentru tineri, cum ar fi: Leadership, Friendship, Critical Thinking, Tolerance, Assessing Needs, Environmental Issues.  Totodată trainerii au pus un deosebit accent pe valoarea voluntarilor şi pe participarea tinerilor în viaţa comunităţii.

Echipa de camp leaders, asistată de voluntara Anastasia Balan, una dintre cele mai active din ONG, a demonstrat capacităţi remarcabile de lucru cu tinerii. „Orice clipă – în mişcare, orice activiate – prin interactivitate!”, – cu aşa motto a început şi s-a finalizat tabăra. Exerciţii de simulare, jocuri de rol, studii de caz, jocuri energizante – toate acestea nu le lăsau tinerior spaţiu pentru inerţie. Emoţiile taberei continuau pînă seara tîrziu, acasă, unde tinerii mărturiseau părinţilor cele învăţate şi trăite timp de o zi. Părinţii, cam sceptici la început, la finele taberei au recunoscut că cu copiii lor s-a întîmplat ceva:

„...a devenit mai sociabil”,

„...îl văd în centrul atenţiei semenilor şi nu-l pot recunoaşte deoarece acasă e tăcut şi timid”,

„...a început să vorbească mai sigur în engleză”,

„...ne învaţă pe noi, părinţii, cum să ne afirmăm pe poziţie de lider la serviciu şi cum să interacţionăm în echipă J”,

„...a început a observa că semenii săi sunt nepăsători faţă de mediul înconjurător şi acest lucru îl afectează!”,

„...în sfîrşit judecă ca un om matur şi responsabil!” , - acestea sunt doar o parte din impresiile părinţilor despre schimbarea produsă în percepţia şi comportamentul tinerilor. „Suntem siguri, că seminţa bună va da rădăcini şi roade la timpul potrivit. Iar această tabără a fost o bună experienţă pentru copiii noştri şi o modalitate de a cunoaşte lucruri pe care nu le vei afla la şcoală. Părinţii trebuie să stimuleze copiii să participe în activităţile ONG-ului, deoarece prin acestea se educă personalităţi”, - astfel a caracterizat efectele taberei Dna Ecaterina Sorocan, mama uneia dintre participante. Tabăra de vară a fost realizată graţie donaţiilor părinţilor participanţilor şi a acumulărilor de fonduri pentru realizarea activităţilor echipei „Dialog Intercultural Edineţ” (CNTM).

Este o experienţă în premieră pentru AO „Demos”, care poate fi calificată ca şi practică pozitivă ce merită a fi diseminată şi multiplicată.

Sperăm să ia foc şi în anii viitori pentru a pregăti echipe de voluntari capabili să comunice eficient, să atragă fonduri şi să soluţioneze problemele comunităţii noastre. Ei, voluntarii, pe bună dreptate, merită să fie recunoscuţi ca şi resurse comunitare importante, capabile să aducă o schimbare pozitivă atît în mediul semenilor săi, cît şi în dezvoltarea oraşului.