Selectarea unei companii de creație/agenții pentru dezvoltarea și implementarea unei campanii de informare privind consumul de grăsimi trans

Distribuie prietenilor:


Termenii de referință pentru selectarea unei companii de creație/agenții care să dezvolte și implementeze o campanie de informare privind consumul de grăsimi trans

Informații generale despre proiect

Proiectul „Viață Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile (BNT)”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică, în colaborare cu partenerii naționali și internaționali, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) și Biroul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din țară își propune să răspundă acestei provocări.

Obiectivul general al Proiectului este de a contribui la îmbunătățirea sănătății populației Republicii Moldova, în special în mediul rural, prin reducerea poverii BNT.

În  prima fază a Proiectului (aa. 2016 – 2020), activitățile se concentrează asupra obținerii a trei rezultate:

 • Rezultatul 1: Autoritățile naționale din domeniul sănătății creează un mediu de politici favorabil pentru managementul descentralizat și integrat al BNT;
 • Rezultatul 2: Populația din raioanele-țintă are acces și utilizează îngrijirile integrate de calitate, inclusiv serviciile extinse pentru BNT;
 • Rezultatul 3: Populația din raioanele țintă și-a îmbunătățit comportamentul axat pe sănătate și și-a redus comportamentul cu risc pentru BNT.

Proiectul se focusează asupra sistemului de asistență medicală primară (AMP) și interacțiunea acestuia cu serviciile sociale. Proiectul colaborează strâns cu comunitățile și autoritățile locale din zece raioane-țintă: Fălești, Ungheni, Ștefan Vodă, Cahul, Orhei, Criuleni, Taraclia, Vulcănești, Edineț și Briceni.

Proiectul își desfășoară activitatea în Republica Moldova prin intermediul Unității de Facilitare a Proiectului (UFP), cu sediul la Chișinău.

UFP lansează concurs pentru selectarea unei companii/agenții de creație pentru dezvoltarea și implementarea unei campanii de informare la nivel național în sănătatea publică privind consumul de grăsimi trans.

Contextul campaniei

Acizii grași trans sau grăsimile trans (GTr) în industria alimentară cresc riscul bolilor cardiovasculare, care în Republica Moldova au o rată a mortalității aproape dublă față de media europeană. Circa 58,4% din mortalitatea totală a populației se datorează bolilor cardiovasculare, iar până la jumătate din populația adultă a țării are tensiune arterială crescută, fără diferențe între sexe. Limitarea consumului de grăsimi trans în rândul populației ar contribui la diminuarea riscului apariției tensiunii arteriale crescute și al bolilor cardiovasculare. Astfel, o reducere modestă a tensiunii arteriale poate aduce beneficii importante pentru sănătatea publică.

Există două tipuri de grăsimi (acizi grași) trans în alimente: grăsimi trans naturale și artificiale. Grăsimile trans naturale se găsesc în unele produse lactate și din carne, cum ar fi carnea de bovine (vită, oi) și pește, în timp ce grăsimile trans artificiale sunt produse artificial prin adăugarea de hidrogen în uleiurile vegetale lichide pentru a le face mai solide și au un termen de păstrare mult mai lung ca al grăsimilor naturale. Cea mai frecvent indicată grăsime trans pe etichetele produselor alimentare sunt „uleiurile parțial hidrogenate”.

Experții estimează că pentru fiecare procent de energie acumulat din dietele calorice care conțin cantități sporite de grăsimi trans, crește riscul de boli de inimă cu 12 - 13%.

Potrivit Studiului din anul 2017 al WHO Europe „FEED Cities project: The food environment description in cities in Eastern Europe and Central Asia - Republic of Moldova” („Descrierea mediului alimentar din orașele din Europa de Est și Asia Centrală – Republica Moldova”)[1], în ultimii zece ani, din cauza urbanizării și globalizării, când viteza vieții este în creștere, în societate s-a stabilit cultura consumului produselor alimentare de tip street-food (mâncarea de stradă) și oamenii nu pot controla calitatea nutritivă a produselor.

Datele studiului arată că, cel mai des supusă acestor schimbări în comportamentul alimentar este populația de vârstă activă, dar și preadolescenții și adolescenții, preponderent din mediul urban al Republicii Moldova, care consumă de zece ori mai multe grăsimi trans față de limita zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

OMS recomandă limitarea consumului de grăsimi trans. Potrivit recomandărilor OMS, aportul de grăsimi trans trebuie să fie mai mic de 1% din consumul total de energie (pentru un adult care utilizează 2 000 kcal/zi (kilo calorii pe zi), adică mai puțin de 2,2 g/zi de GTr). Cu alte cuvinte, asta ar însemna reducerea consumului de grăsimi trans până la limita maximă de 2 grame la 100 grame de grăsimi sau uleiuri în produsele alimentare.

Regimul alimentar nesănătos contribuie la prevalența excesului de greutate și obezitate care este în creștere. În 2014, OMS a estimat că 47% din populația cu vârsta peste 18 ani era supraponderală și 15% obeză.

Mai multă informație despre comportamentul și practicile privind consumul de grăsimi trans în Republica Moldova poate fi găsită în Studiul realizat de Organizația Mondială a Sănătății în 2017.

Problema: Populația de vârstă activă, preadolescenții și adolescenții,  preponderent din mediul urban al Republicii Moldova, consumă de zece ori mai multe grăsimi trans față de limita zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, ceea ce determină creșterea obezității, „întinerirea” și creșterea numărului de cazuri de boli netransmisibile și contribuie la majorarea costurilor pentru îngrijirile medicale și sociale.

Public-țintă primar: populația de vârstă activă (20-64 de ani) – părinți, bunici, angajați, studenți (rol în familie și social)

Acest public este cel care decide asupra dietei/ bucatelor din gospodărie și pot promova/ folosi/ adopta o dieta alternativă/ limitată în GTr, care să:

 • includă fructe/legume (total min. de 400 gr/zi), cereale integrate, carne de pui/găina/curcan/iepure, peste, lactate;
 • limiteze sau evite prepararea alimentelor prăjite în uleiuri hidrogenate, în condiții casnice;
 • obișnuiască să verifice conținutul de GTr, atunci când cumpăra alimentele pentru prepararea cărora se folosește margarina și spread-uri vegetale (napolitane, biscuiți, crakere, plăcinte, chifle, torturi, prăjituri, pizza înghețată/semifabricată, doughnuts (gogoși), etc.).

Public-țintă secundar:

 1. preadolescenți, adolescenți (10 – 14, 15-19 ani) – copii, nepoți, elevi, studenți (rol în familie și social)

Acest public este în perioada de formare a deprinderilor alimentare și informațiile campaniei îl vor ajuta să-și formeze opinii (și deprinderi) corecte despre GTr și practicile de micșorare a conținutului de GTr.

 1. Proprietari/manageri din industria alimentară, inclusiv de localuri pentru alimentația publică, bucătari, manageri de achiziții din grădinițe, școli, spitale (rol social)

Acest public decide asupra procurărilor și producției de produse alimentare, mai accesibile publicului. De obicei, produsele conțin uleiuri hidrogenate, adică GTr, mai ieftine ca cele naturale.

Scopul și obiectivele campaniei de informare:

Să informeze publicul-țintă din Republica Moldova despre nocivitatea/riscurile consumului de grăsimi trans pentru sănătate.

Obiectiv 1: Să informeze ce sunt grăsimile trans.

Obiectiv 2: Să informeze care sunt produsele cu un conținut sporit de grăsimi trans.

Obiectiv 3: Să informeze despre acțiunea nocivă a consumului de grăsimi trans asupra sănătății.

Obiectiv 4: Să promoveze soluții practice pentru a limita sau evita consumul de grăsimi trans (sfaturi cu referire la dietă, alegerea alimentelor pentru bucate și prepararea bucatelor).

Mesajele campaniei vor respecta egalitatea de gen și vor asigura incluziunea socială a celor mai vulnerabile și afectate persoane de BNT.

Notă: mai multe detalii despre conceptul draft al campaniei, puteți solicita la adresa de email lilia.onea@viatasan.md

Sarcinile de bază

În colaborare cu Specialistul în Comunicare din cadrul Proiectului, compania/agenția selectată va:

 • Elabora mesajul general și mesajele secundare în baza informației primite de la Proiect;
 • Testa mesajele elaborate, folosind focus-grupul, ca instrument sociometric (creat din reprezentanți ai grupurilor-țintă primar și secundar);
 • Elabora conceptul final al campaniei de informare în baza draftului/informației primare primite de la Proiect, care va include canalele/modalitățile de diseminare și produsele informaționale cele mai potrivite pentru atingerea obiectivului campaniei;
 • Face propuneri cu referire la plasarea spotului video și audio la canalele tv și radio potrivite pentru grupurile-țintă ale campaniei;
 • Dezvolta scenariile pentru spoturile video și audio care să includă mesajele generale și secundare și să reflecte scopul și obiectivele campaniei;
 • Produce spoturile video conform scenariului elaborat și aprobat de Proiect,
 • Produce spoturi audio, conform scenariului elaborat și aprobat de Proiect;
 • Face schimbările necesare în spoturile, dacă e cazul, la cerința Proiectului, și le va coordona înainte de a fi difuzate;
 • Subtitra în limba rusă spoturile video, iar pentru spoturile audio va înregistra versiunea în limba rusă;
 • Dezvolta alte materiale promoționale/informaționale (design și conținut), la solicitarea Proiectului;
 • Gestiona și coordona implementarea și desfășurarea campaniei de informare;
 • Evalua impactul cantitativ, prin analiza datelor statistice ale canalelor de informare și calitativ al campaniei prin desfășurarea focus-grupului repetat, post-campanie;
 • Elabora raportul cantitativ-calitativ al campaniei (impactul campaniei).

Cerințele față de candidați  

Experiența necesară

 • Experiență de producere, inclusiv elaborare a scenariilor, a spoturilor video și audio de educare/schimbare de comportament/conștientizare de minimum 5 ani;
 • Experiență în elaborarea conceptelor pentru o campanie de informare de minimum 5 ani;
 • Experiență în desfășurarea campaniilor de informare și măsurarea campaniilor de minimum 3 ani;
 • Echipament tehnic necesar pentru etapele de producție și post-producție
 • Elaborarea și implementarea campaniilor de informare/comunicare în domeniul sănătății va fi considerat un avantaj.

Competențele necesare

 • Echipă creativă pentru elaborarea și dezvoltarea materialelor informative originale;
 • Cunoștințe, capacități în producerea spoturilor video și audio;
 • Cunoștințe, capacități în elaborarea materialelor grafice și de copyright;
 • Flexibilitate și mobilitate, bază tehnică proprie pentru filmări și montări ale produselor video/audio, astfel încât produsul final să corespundă cu cerințele înaintate de comanditar. 

Descrierea produselor livrate și data limită pentru prezentarea acestora în versiune finală

Livrabile

Specificațiile tehnice

Termenul limită

Conceptul campaniei de informare

Conceptul campaniei trebuie să conțină: analiza Swot, sloganul, message-boxul campaniei, descrierea detaliată a produselor informaționale (conținut, culori, semnificație, poziționare, etc.) dezvoltate în baza informației primite de la comanditar, a canalelor informaționale, costurile, timeline-ul.

12 februarie 2020

Spot video (grup-țintă primar și secundar)

·         Durata max. 45 sec.

·         Voce în limba română cu subtitrări în limba rusă

·         Adaptarea formatului pentru plasarea la canale tv, paginile de socializare Facebook, Instagram, Odnoklassniki, pagini web (full HD, web ready, etc)

02 martie 2020

Spot video grafică animată (grup-țintă secundar (a))

·         Durata max. 25 sec.

·         Animație grafică, fără voce

·         Adaptarea formatului pentru plasarea pe Facebook, Instagram, Odnoklassniki  pagini web (full HD, web ready, etc)

16 martie 2020

Spot audio (grup-țintă primar și secundar)

·         Durata max. 30 sec.

·         În limbile română și rusă

02 martie 2020

Campanii mass-media scrisă și online, social media

·         10 publicații (advertoriale, istorii /testimoniale) în mass-media scrisă și online (5 Ro, 5 Ru), per obiective și publicuri-țintă;

·         O pagină web (landing page ) pe siteul www.prosanatate.md privind consumul de grăsimi trans;

·         O campanie pe Fb și Odnoklassniki (postări ale influencerilor, stories, chellenger, bannere web, etc);

·         O campanie pe Instagram (postări ale influencerilor, stories,  chellenger, bannere web, etc).

 

Alte produse

(design)

·         Poster, A1, color, în limbile română și rusă, pentru distribuire în CS și școli;

·         Infografice adaptate ale OMS pentru a fi tipărite pe facturile MoldTelecom, Infocom, PremierEnergy, timp de 2 luni;

·         Panouri informative pentru  rețeaua de Școli sănătoase.

23 martie 2020

Focus group pre- campanie

O cercetare a calității mesajelor și materialelor sau în ce măsură grupurile-țintă mesajele sunt accesibile, atractive, memorabile; dacă canalele corespund mesajelor distribuite.

25 martie 2020

Focus group

post-campanie

Cercetare a impactului calitativ al campaniei, sau dacă mesajele au fost recognoscibile, reținute, convingătoare pentru fiecare dintre grupurile-țintă  și dacă reprezentanții grupurilor-țintă sunt dispuși să întreprindă acțiuni în legătură cu informația aflată din campanie.

23 iunie 2020

Raport

cantitativ-calitativ (de impact al campaniei)

Raportul va conține date statistice cu privire la impactul cantitativ atins din postările, plasările, diseminările materialelor campaniei.

30 iunie 2020

Durata de executare

Activitatea menționată va fi începe imediat ce va fi încheiat contractul de prestare a serviciilor și va dura până la 30 iunie 2020.

Toate materialele elaborate în limitele contractului prezent trebuie predate comanditarului conform termenilor limită indicate în contract.  

Dosarul de aplicare va conține:

 • Profilul companiei (scurtă descriere 1 pagină);
 • Copia certificatului de înregistrare a companiei;
 • CV-urile personalului cheie implicat în realizarea campaniei;
 • Minim 5 exemple de spoturi video (filmate) realizate de companie/agenție, indicând anul producției și organizația comanditară) (sub formă de  link-uri),
 • Oferta financiară. Prețurile vor fi indicate în MDL la cota TVA 0%.

Dosarul va fi expediat în atenția proiectului la adresa de email: info@viatasan.md

Data limită de aplicare: 29 ianuarie, ora 18:00. Propunerile primite după această dată nu vor fi considerate.

Candidații sunt rugați să prezinte oferta în MDL pentru realizarea produselor specificate în Termenii de Referință: 

Nr.

Descriere Servicii

Preț fără

TVA (20%), MDL

Suma TVA, MDL

Preț cu TVA (20%), MDL

 

Conformarea cu specificațiile tehnice

1.

Conceptul campanie de informare

 

 

 

 

2.

Spot video (grup-țintă primar și secundar)

 

 

 

Ofertanții vor comenta punctând devierile și excepțiile de la Termeni de Referință

3.

Spot video grafică animată (grup-țintă secundar (a))

 

 

 

Ofertanții vor comenta punctând devierile și excepțiile de la Termeni de Referință

4

Spot audio (grup-țintă primar și secundar)

 

 

 

Ofertanții vor comenta punctând devierile și excepțiile de la Termeni de Referință

5

Campanii mass-media scrisă și online, social media

 

 

 

Ofertanții vor comenta punctând devierile și excepțiile de la Termeni de Referință

8

Alte produse

 

 

 

Ofertanții vor comenta punctând devierile și excepțiile de la Termeni de Referință

8

Focus group pre-campanie

 

 

 

Ofertanții vor comenta punctând devierile și excepțiile de la Termeni de Referință

9

Focus group post-campanie

 

 

 

Ofertanții vor comenta punctând devierile și excepțiile de la Termeni de Referință

10

Raport

cantitativ-calitativ (de impact al campaniei)

 

 

 

Ofertanții vor comenta punctând devierile și excepțiile de la Termeni de Referință

Mai multe detalii despre serviciile descrise mai sus (campania de comunicare) puteți solicita la adresa de email lilia.onea@viatasan.md

[1] http://prosanatate.md/instrumente/studiul-descrierea-mediului-alimentar-din-orasele-din-europa-de-est-si-asia-centrala-republica-moldova/


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet