hackathon

Angajare formator pentru livrarea Modulului I de instruire “Liderism Politic pentru persoanele de etnie romă”

TERMENI DE REFERINȚĂ

privind selectarea unui/unei formator/formatoare sau unei companii

pentru livrarea Modulului I de instruire “Liderism Politic pentru persoanele de etnie romă

în cadrul proiectului “Pledoaria societăţii civile pentru alegeri incluzive şi corecte în Republica Moldova,

conforme recomandărilor UE şi OSCE/ODIHR şi angajamentelor în domeniul drepturilor omului”

 

Fundaţia Est-Europeană şi Uniunea Tinerilor Romi „Tarna Rom” anunţă competiţie deschisă în vederea selectării  unui/unei formator/formatoare în scopul livrării Modulului „Liderism politic pentru persoanele de etnie romă” în cadrul Proiectului “Societatea civilă pentru alegeri incluzive și corecte în Republica Moldova, conform recomandărilor UE și OSCE/ODIHR și angajamentelor internaționale în domeniul drepturilor omului”. Proiectul respectiv va fi realizat în perioada ianuarie 2018 – iunie 2020 de către Fundația Est-Europeană (FEE), în parteneriat cu Centrul “Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD), Piligrim Demo şi Tarna Rom fiind finanţat de Uniunea Europeană şi co-finanţat de Guvernul Suediei.

Programul are scopul de a contribui la scrutine electorale incluzive şi corecte în conformitate cu recomandările Uniunii Europene şi OSCE/ODIHR şi angajamentele internaţionale ale Republicii Moldova în materie de drepturile omului. Proiectul va consolida dialogul societăţii civile cu partidele politice pentru a spori participarea politică a femeilor, persoanelor de etnie romă şi a altor minorităţi etnice, persoanelor cu dizabilităţi. Iniţiativa va contribui la îmbunătăţirea legislaţiei electorale din perspectiva recomandărilor UE şi OSCE şi a drepturilor omului. De asemenea, proiectul va încuraja grupurile sub-reprezentate să militeze pentru alegeri incluzive.

Proiectul nu va oferi asistență politică sau sprijin financiar partidelor politice, organizaţiilor social-politice, blocurilor şi candidaţilor independenți în cadrul alegerilor autorităţilor publice. În perioada campaniilor electorale, proiectul nu va finanța și nu va face agitaţie pro sau contra partidelor politice, organizaţiilor social-politice, blocurilor şi candidaţilor aparte.

Uniunea Tinerilor Romi „Tarna Rom”  va implementa în cadrul respectivului proiect Programul de Leadership în Alegeri destinat persoanelor de etnie Romă,  potenţiali candidaţi şi candidate în alegerile locale din 2019.

Astfel, în perioada Aprilie 2018 – Martie 2019, Uniunea Tinerilor Romi „Tarna Rom”  va instrui 100 de persoane de etnie Romă, care doresc să candideze prima dată pentru funcţia de consilier/consilieră locală, raională/orăşenească sau primară. Vor fi admise şi persoane care au participat la scrutinele trecute, dar nu au reuşit. Programul de Leadership în Alegeri presupune 3 module de instruire pentru 100 viitori/viitoare candidaţi şi candidate în alegerile locale din 2019. Fiecare modul va fi livrat pentru 4 grupuri de persoane a a câte 25 de participanţi. Programul va oferi o gamă largă de oportunități de dezvoltare a abilităților de leadership politic, de organizare a unei campanii electorale eficiente, de comunicare publică de succes.

Fiecare rundă este compusă din 3 module orientate spre abilitarea politică a persoanelor de etnie, după cum urmează:

  • Modul I „Liderism politic”;
  • Modul II „Campanie electorală eficientă”;
  • Modul III „Comunicare publică de succes”.

Modulul I de instruire „Liderism politic pentru persoanele de etnie romă” se va desfăşura în perioada iulie – august 2018. La fiecare instruire vor participa aproximativ 25 de participanţi. Două ateliere de instruire vor fi desfăşurate în oraşul Orhei. Celelalte două ateliere vor fi desfăşurate în oraşul Rîşcani.

Obiectivul concursului este:

Susţinerea activităţilor de instruire destinate persoanelor de etnie Romă, folosind metode de predare activ-participative pentru Modulul „Liderism politic pentru persoanele de etnie romă”.

Livrabile:

  1. Suport de curs pentru modulul „Liderism politic pentru persoanele de etnie romă”.
  2. Livrarea modului pentru 4 grupuri a câte 25 de participanţi, 2 zile de instruire per grup: Fundaţia Est-Europeană şi Uniunea Tinerilor Romi „Tarna Rom” aşteaptă ca formatorul/formatoarea/compania să ofere o instruire cu o abordare practică. În rezultatul participării în cadrul Modulului „Liderism politic”, beneficiarii şi beneficiarele îşi vor îmbunătăţi abilităţile de liderizm, vor adopta trăsături definitorii ale comportamentului şi personalităţii liderului politic, în special în campania electorală, vor lua cunoştinţă de şi vor aplica strategii şi tactici utilizate de liderul politic pentru dobândirea şi exercitarea puterii.
  3. Sarcină practică la finalul instruirii;
  4. Raport cu privire la realizarea modulului.

Numărul de zile de lucru per atelier de instruire - 2 zile a câte opt ore per zi (pentru 4 ateliere de instruire aferente acestui modul – 8 zile).

Vedeți aici Termenii de Referință

Alte articole de acest autor:Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.