Află ce amenzi riscă firmele care publică anunțuri de angajare discriminatorii

Un sfert din anunturile de angajare sunt discriminatorii. Nu mai este o noutate să citești pe portalurile de anagajare anunțuri care te descurajează sau care îți limitează posibilitățile de a mai candida pentru un job sau altul. Angajăm o domnișoară secretară cu vârsta între 20 și 25 ani, angajam contabil, experienta minima 2 ani, varsta maxima 28 de ani, sau angajăm cusătorese până la 40 ani.

Alte anunțuri sunt și mai inspirate: ”candidații trebuie să aibă viza de reședință în Chișinău, să fie necăsătorit și fără copiii. Mulți dintre voi au citit astfel de anunțuri, care continua să apară pe piața online și cea scrisă. Poți fi discriminat dacă ai o vârstă prea înaintată sau pentru că ești bărbat și ți se limitează posibilitățile de angajare. Despre ce riscă firmele pentru publicarea anunțurilor discriminatorii a explicat membra Consiliului Nediscriminare, Doina Ioana Străisteanu în cadrul emisiunii ”Studioul Drepturilor Omului”.

Una din companiile avertizate de CN pentru pentru publicarea anunțurilor discriminatorii este și firma care administrează portalurile moldovajobs. Reprezentanții companiei au promis că vor fi mai atenți la publicarea anunțurilor și vor fi nevoiți să treacă prin sită unele informații.

Prin plasarea anunturilor discriminatorii, companiile reduc vizibil șansele persoanelor vârstnice la obţinerea unui job. “Caut asistenta personala, fara obligatii, dispusa sa lucreze si in weekend, cu domiciliu stabil, pana in 43 de ani”. Cu aceste tipuri de anunturi s-a ciocnit si Eudochia, care mai are încă doi ani până se va pensiona, dar de mai bine de patru este în căutarea unui loc de muncă.

La una din firmele cu capital străin din Chișinău, femeia a trecut mai multe probe de interviu, dar într-un final, a fost anunţată că nu corespunde cerințelor. Ca să ne demonstreze acest lucru, femeia a telefonat mai multe companii care solicitau angajarea după anumite ctiterii de vârstă.
Ajută-ne să distribuim acest articol:
 

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Utilizaţi informaţia din acest articol pe propriul risc.