Stop violenţei cu ajutorul echipelor multidisciplinare



La data de 20 si 21 decembrie 2010 in sala de sedinte a Consiliului Raional Ungheni, in cadrul proiectului finantat de Ambasada SUA si implementat de AO „Alternative Sociale”, Ungheni au avut loc 4 ateliere de lucru cu asistentii sociali si sefii de post, colaboratori de politie.„Societatea civila impotriva violentei domestice” este denumirea proiectului in derulare, atelierele de lucru avind drept scop elaborarea principiilor de lucru in echipa multidisciplinara.
Specificul atelierelor s-a conturat prin prisma subiectelor: violenta in familie: prevederi legale, notiuni generale; cererea despre comiterea actelor de violenta; caracteristicile de baza, semnele si tacticile relatiilor abuzive; Echipa multidisciplinara: principii de functionare; referirea cazurilor; protectia victimelor; lucrul cu agresorii.

Atelierul de lucru a fost moderat de catre Adelina Dulman, trainer-expert in materie de violenta in familie. Participantii au oferit solutii pentru continuitatea proiectului, implicandu-se activ in abordarea problemelor de violenta in familie. De mentionat faptul ca experientele asistentilor sociali comunitari, dar, in special a colaboratorilor de politie, care activeaza in comunitatile rurale, reprezinta o resursa importanta in abordarea materiei de „ordonanta de protectie”, „cereri despre comiterea actelor de violenta”, „agresor”, „victima”.

In consecinta, echipele au convenit asupra crearii unor centre destinate lucrului cu agresorii, la fel, s-au stabilit momente legate de lipsa psihologilor in comunitatile rurale, astfel incat situatia in familiile, unde exista violenta, sa se inrautateasca ulterior aplicarii masurilor de protectie. Bineinteles, a fost discutat subiectul lipsei unui mecanism de aplicare a legii, astfel incat sa fie imposibil lucrul cu agresorii in lispa unei conlucrari eficiente dintre toti actorii comunitari.

In final, participantii au mentionat ca linia fierbinte, deschisa gratie proiectului „Societatea civila impotriva violentei domestice” activeaza cu succes si este deja cunoscuta informatia despre existenta acesteia si despre consultanta oferita de catre specialistii care activeaza.

 

http://initiativedemocratice.wordpress.com