Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova continuă să acorde suport în angajarea persoanelor cu dizabilități



Din luna iulie 2017, Asociația ”MOTIVAȚIE” din Moldova (AMM) demarează un nou proiect „De la dizabilitate la abilitate”, susținut financiar de World Jewish Relief (WJR). Acesta este o continuitate a proiectului ”Angajează Abilitatea” implementat în perioada 2016-2017 cu susținerea aceluiași finanțator, prin intermediul căruia au fost angajate 23 persoane cu dizabilități, iar cu 4 companii s-a semnat acord de colaborare.

Proiectul va avea ca scop dezvoltarea noilor parteneriate cu angajatorii, formarea abilităților necesare de muncă în rândul persoanelor cu dizabilități, dar și ajustarea locurilor de muncă, spațiilor de instruire și a locuințelor pentru acest grup de persoane.

AMM în continuare va stabili parteneriate durabile și de încredere cu noi companii care sunt deschise să angajeze persoane cu dizabilități, va oferi suport în identificarea persoanelor potrivite și pregătite pentru muncă și va ajuta angajatorii în acomodarea rezonabilă a locului de muncă. De asemenea, specialiștii AMM vor asista procesul de angajare a persoanelor cu nevoi speciale, ajutându-i cât mai ușor să se integreze la noul loc de muncă și să devină independenți financiar și membri activi ai societății.

Angajarea Asistată este o metodă de intervenție care sprijină persoanele cu dizabilități în vederea obţinerii şi păstrării unui loc de muncă remunerat pe piața liberă a muncii.

Proiectul „De la dizabilitate la abilitate” va fi implementat în perioada iulie 2017 – iunie 2018 și va fi orientat către suportul tinerilor cu nevoi speciale  din municipiul Chișinău și zona de centru a Republicii, dornici să obțină un loc de muncă. Curând AMM va anunța selecția persoanelor interesate pentru a beneficia de programul de instruire ce îi va ajuta să-și dezvolte abilitățile, dar și să se integreze mai facil la locul de muncă prin intermediul specialiștilor în Angajare Asistată.

Invităm toți angajatorii - agenții economici privați, organizaţii, instituţii şi întreprinderi de stat să fie mai deschiși pentru a colabora și angaja persoane cu dizabilități. Doar valorificându-i potențialul veți putea aduce compania dumneavoastră la un nou nivel. Pe fonul insuficienței de cadre, atragem atenția angajatorilor anume la această categorie de persoane, care este suficient de capabilă să presteze o muncă de calitate, asigurând și un venit stabil companiei.

Amintim că noile modificări legislative, stipulate în Codul Contravențional, prevăd aplicarea unei amenzi angajatorilor care se vor eschiva să rezerveze locuri de muncă și să angajeze persoane cu dizabilități în proporţie de cel puţin 5% din numărul total al salariaţilor.