Judecătorii tergiversează examinarea dosarelor din 7 aprilie din cauza instabilităţii politice, Comitetul Helsinki



Directorul executiv al Comitetului Helsinki pentru drepturile omului, Teo Cârnaţ, este de părere că motivul principal al tergiversării examinării dosarelor din 7 aprilie 2009 este de natură politică.

„Judecătorii nu doresc să-şi asume anumite atribuţii de funcţie și să se pronunţe cât mai rapid asupra acestor cauze pe motivul instabilităţii politice, a nealegerii preşedintelui și a viitoarelor alegeri locale. Judecătorii mai degrabă tergiversează examinarea acestor dosare, decât să le pună punct”, a declarat Teo Cârnaţ pentru Info-Prim Neo.

Câteva dintre dosarele la care se referă Teo Cârnaţ sunt intentate fostului ministru de interne, Gheorghe Papuc, ex-comisarului general al capitalei, Vladimir Botnari, fostului şef al poliţiei municipale, Iacob Gumeniţă, poliţistului suspendat din funcţie, Ion Perju, și, mai recent, fostului viceministru de interne, Valentin Zubic.

Teo Cârnaţ susţine că un alt motiv pentru care se tergiversează examinarea dosarelor este că părţile vătămate nu doresc să participe la şedinţele de judecată. „Părţile vătămate permanent sunt supuse unor torturi de natură psihică atunci când sunt chemate în instanţa de judecată. Cu aceste persoane se comportă de parcă ar fi criminalii şi nu victimele”, a declarat Teo Cârnaţ.

Directorul Comitetului Helsinki pentru drepturile omului spune că pentru a scoate adevărul la iveală, Procuratura, SIS, MAI, şi Consiliul de Securitate trebuia să creeze anumite grupuri specializate, care să examineze obiectiv cauzele declanșării evenimentelor din 7 aprilie, care au dus la consecinţe drastice, aşa ca aplicări de tortură, distrugeri de proprietăţi de stat etc.

„Autorităţile statale au mimat procesul elucidării evenimentelor din 7 aprilie. Ele au avut toate pârghiile în mână pentru a arăta cine a fost vinovat de organizarea vandalizării Parlamentului şi a Preşedinţiei, au avut toate pârghiile pentru a spune cine din poliţişti a aplicat tratamente inumane şi degradante. Dar vorba moldoveanului: Corb la corb ochiul nu scoate”, a menţionat Teo Cârnaţ.

Până acum niciunul din cele cinci dosare menționate nu este finalizat.

Primul dosar a fost intentat lui Gheorghe Papuc şi lui Vladimir Botnari, la 9 martie 2010. Cei doi generali sunt învinuiţi de procurori de neglijenţă în serviciu, soldată cu decesul lui Valeriu Boboc şi cu alte urmări grave. O nouă şedinţă de judecată pe acest dosar va avea loc la 10 mai curent.

Dosarul penal pe numele lui Iacob Gumeniţă a fost remis în judecată la 26 mai 2010. Fostul şef al poliţiei municipale este învinuit de procurori de depăşirea atribuţiilor de serviciu de către colaboratorii de poliţie în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Procesul de judecată va continua pe 29 aprilie.

Mai devreme, pe 11 aprilie, va avea o nouă ședință de judecată în dosarul poliţistului suspendat Ion Perju. Cauza a fost transmisă în instanță la 2 iunie 2010. Ion Perju este învinuit de procurori că i-a aplicat lovituri lui Valeriu Boboc în noaptea protestelor, fapt soldat cu moartea tânărului.

Dosarul lui Valentin Zubic a fost transmis spre examinare la 10 martie curent. Fostul viceministru este învinuit de neglijenţă în serviciu în timpul evenimentelor din aprilie 2009, care s-a soldat cu decesul lui Valeriu Boboc şi cu alte urmări grave.

Pe 7 aprilie și în noaptea spre 8 aprilie 2009, sute de tineri au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare, pe care le-au considerat fraudate. Protestele pașnice au degenerat în violențe. Clădirea Parlamentului şi cea a Preşedinţiei au fost vandalizate. Mulţi tineri au fost arestaţi şi duşi în comisariatele de poliţie unde au fost maltrataţi şi judecaţi pentru încălcarea ordinii publice. În cazul tânărului Valeriu Boboc s-a stabilit că acesta a decedat din cauza loviturilor aplicate de poliţişti în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

 

http://info-prim.md