Primăriei Chișinău i-a fost recomandat ca în procesul de renovare a Grădinii Publice Ștefan cel Mare și Sfânt să asigure căi accesibile pentru toți vizitatorii



Cum ar trebuiCuvânt de deschidere la Auditul mobilității pietonale în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt1 să arate Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt din mun. Chișinău, după reconstrucția planificată în acest an și care sunt necesitățile utilizatorilor, în special a persoanelor cu mobilitate redusă, de care ar trebui să țină cont autoritățile municipale în procesul de renovare? Sunt doar câteva din întrebările la care au căutat răspuns, organizațiile membre ale Platformei civice Chișinăul accesibil pentru TOȚI, care au realizat, pe 20 aprilie, Auditul mobilității pietonale a acestui spațiu public din centrul capitalei.

Evenimentul a avut drept scop monitorizarea respectării standardelor de accesibilitate și încurajarea autorităților municipale să consulte locuitorii orașului, atunci când adoptă decizii despre amenajarea spațiului public din capitală. Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului Inițiativa civică pentru promovarea mobilității pietonale în municipiul Chișinău, implementat de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova/ Departamentul Buna Guvernare.

Auditul mobilității pietonale în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt3web

Totodată, reprezentanții Platformei civice Chișinăul accesibil pentru TOȚI au pregătit și câteva recomandări prealabile pentru autorități: instalarea la intrările în parc a barelor de suport și construirea rampelor de acces, precum și ajustarea celor existente la standardele de accesibilitate; instalarea indicatoarelor informative în apropierea stațiilor de așteptare a transportului public, pentru ghidarea utilizatorilor de scaun rulant, persoanelor nevăzătoare și a părinților cu copii în cărucior spre intrările accesibile din grădina publică. Ei au mai propus autorităților să aplice pavajul tactil de orientare și avertizare în sectoarele de precauție sporită, precum și să elimine, din căile pietonale, ghiveciurile și alt mobilier stradal care nu corespund standardelor de accesibilitate.

Printre organizațiile platformei Chișinăul accesibil pentru TOȚI care s-au implicat la Auditul mobilității pietonale a Grădinii Publice ”Ștefan cel Mare și Sfânt” se numără: Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități din Moldova, Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități, Centrul Media pentru Tineri, Grupul de suport al persoanelor cu dizabilități din mun. Chișinău și Asociația „Keystone Moldova”.

Auditul mobilității pietonale în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt2Raportul Auditului mobilității pietonale a Grădinii Publice „Ștefan cel Mare şi Sfânt”, va fi expediat autorităților municipale responsabile (Primăria Chișinău, Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, Direcția generală locativ-comunală și amenajare, Direcția generală transport public și căi de comunicație). Reamintim că acesta este cel de-al 5-lea spațiu public supus Auditului mobilității pietonale. În 2021 organizațiile membre ale Platformei Civice „Chișinăul accesibil pentru TOȚI” planifică, în total, evaluare a 10 locații importante din oraș.