Egalitatea de gen ar trebui promovată la reuniunea de la Busan, ONG



Organizaţiile societăţii civile care pledează pentru consolidarea egalităţii de gen în Republica Moldova solicită factorilor de decizie să-şi asume angajamente plenare în vederea promovării egalităţii de gen. În special să facă cunoscute aceste angajamente la cel de-al Patrulea For de Nivel Înalt privind eficacitatea ajutorului acordat, care se va desfăşura la Busan, Coreea de Sud.

Potrivit unui apel al ONG-urilor către autorităţile centrale ale Republicii Moldova, partenerii de dezvoltare, agenţiile internaţionale şi donatorii ţării – actorii care vor participa la acest for ar trebui să promoveze egalitatea de gen prin transparenţa sporită a finanţării egalităţii de gen, extinderea sprijinului acordat societăţi civile pentru a utiliza abordări participative de monitorizare etc. 

„În asigurarea unei dezvoltări durabile a Republicii Moldova şi asigurării democraţiei printr-o guvernare participativă, transparentă şi nediscriminatorie ne adresăm să fie creat un parteneriat tripartit, constituit din stat – donatori – societate civilă, în scopul identificării priorităţilor strategice de dezvoltare a ţării şi realizării acţiunilor de atingere a acestora”, a declarat Daniela Terzi-Barbăroşie, directorul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, în cadrul unei dezbateri publice. 

Potrivit Danielei Terzi-Barbăroşie, ar trebui ca în Strategia Naţională de Dezvoltare pentru anii 2012-2020 să fie inclus un capitol separat privind asigurarea egalităţii de gen, cu elaborarea unui mecanism instituţional viabil şi elaborarea statisticii de gen sectoriale, care să fie utilizate obligatoriu în elaborarea, planificarea şi evaluarea strategiilor de dezvoltare sectorială. 

Directorul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare a mai menţionat că apelul organizaţiilor care promovează egalitatea de gen se pliază cu apelul Centrului Naţional pentru Participare. Se solicită includerea problematicii de gen în programele de dezvoltare strategică, iar apoi – o finanţare sporită a domeniul egalităţii de gen din partea donatorilor externi şi partenerilor de dezvoltare. 

Preşedintele Centrului Naţional pentru Dezvoltare, Sorin Mereacre, a declarat că ar trebui să existe un sistem de management şi de evaluare a sumelor care au venit de la donatorii externi. „Dar vrem să mergem mai departe, adică să existe delimitarea foarte clară pe sectoare, pe metode de alocare, ca să putem face analiză a finanţărilor”, a declarat Sorin Mereacre. 

Cel de-al patrulea For de Nivel Înalt privind eficacitatea ajutorului acordat va avea loc în perioada noiembrie-decembrie 2011 la Busan, Coreea de Sud.

Sursa - Info-Prim Neo