SOCIETATEA CIVILA ATENTIONEAZA COMISIA EUROPEANA ASUPRA PROBLEMELOR CU CARE SE CONFRUNTA MASS-MEDIA



Probleme legate de accesul la informatie si organizarea sistemului mass-media in R. Moldova au fost discutate joi, 25 octombrie, intr-o sedinta la Delegatia Comisiei Europene cu participarea reprezentantilor organizatiilor nonguvernamentale din domeniu. Opiniile formulate in cadrul discutiei urmeaza sa fie abordate si la intrevederea reprezentantilor Comisiei Europene cu oficialii Guvernului de la Chisinau, planificata pentru vineri, 26 octombrie.

Asociatia Presei Electronice (APEL) a atentionat Comisia Europeana asupra faptului ca procesul de transformare a Companiei €žTeleradio-Moldova" (TRM) intr-un serviciu public se desfasoara foarte greu. TRM nu reactioneaza adecvat la opinia publica, la monitorizarile efectuate cu efortul comun al 11 ONG-uri. In programele de stiri nu exista pluralism de opinii si nu sunt organizate dezbateri, cu participarea conducerii tarii si a reprezentantilor societatii civile, la ore de maxima au dienta, a precizat pentru Info-Prim Neo presedintele APEL, Alexandru Dorogan.


Potrivit sursei citate, in cadrul discutiilor, a fost abordata si problema responsabilitatii autoritatilor in implementarea Codului Audiovizualului. APEL si-a exprimat opinia ca ar trebui sa fie organizate dezbateri de catre Comisia parlamentara pentru mass-media, cu implicarea societatii civile, la care sa se discute felul in care se transforma TRM in institutie publica. In acelasi timp, Consiliul Coordonator al Audiovizualului ar trebui sa demonstreze o mai mare responsabilitate in fata publicului si sa prezinte rapoartele prevazute de legislatie fara intarziere.


Asociatia Presei Independente (API) a recomandat Comisiei Europene sa incurajeze Guvernul sa continue deetatizarea presei la nivel local. Chiar daca acum un an si jumatate au fost deetatizate doua ziare nationale - €žMoldova Suverana" si €žNezavisimaia Moldova", este necesar ca si presa f ondata de consiliile raionale sa cada sub incidenta acestui proces in timpul apropiat. Asa incat, sa fie create conditii egale de activitate pentru presa privata, a subliniat coordonatorul de programe API, Dumitru Lazur.

Potrivit expertului API, presa sustinuta de stat este actualmente favorizata, chiar si de factorii postali, determinati sa aboneze aceste ziare, dar si de alte institutii. O alta recomandare a API a tinut de adoptarea unui regim fiscal preferential pentru presa scrisa. €žZiarele in R. Moldova nu sunt afaceri profitabile, motiv pentru care nu este corect sa fie impozitata dupa modelul institutiilor comerciale", a mentionat Dumitru Lazur.

Directorul executiv al Centrului Independent de Jurnalism (CIJ), Corina Cepori, a mentionat pentru Info-Prim ca un alt subiect abordat a vizat atitudinea Postei Moldovei fata de ziarele locale. CIJ considera ca preturile pentru serviciile de distribuire sunt exagerate, in conditiile in care Posta Moldovei este monopolist pe piata. Mai mult, Posta anunta despre majorari de pret pentru serviciile prestate in ajunul campaniilor de abonare, cand deja preturile pentru abonare sunt anuntate si proprietarii ziarelor nu mai pot face modificari in functie de adaosul comercial operat de catre distribuitor.

Centrul €žAcces-Info" a atentionat Comisia Europeana asupra faptului ca proiectul Legii privind transparenta in procesul decizional, examinat de catre Guvern, nu a fost inaintat Parlamentului spre adoptare, intrand pe linie moarta, a mentionat presedintele Centrului, Vasile Spinei.

Consideram ca este o initiativa buna, care ar contribui la eficientizarea accesului la informatie, chiar din faza initiala a elaborarii actelor normative si legislative, a subliniat Spinei. €žAcces-Info" a atras atentia si asupra managementului informational ineficient, incurajand in acest sens nu doar informarea pasiva, ci si activa de c atre autoritati.

Presa nu a avut acces la intrunirea reprezentantilor ONG-urilor din domeniul mass-media la Delegatia Comisiei Europene.

http://www.info-prim.md/