Ziua de 8 martie nu este Ziua Mamei, Daniela Terzi-Barbăroşie



„Ziua de 8 martie nu este Ziua Mamei, aşa cum sărbătorii îi este greşit atribuit, prin extensiune, şi acest sens, în Moldova”, a declarat Daniela Terzi-Barbăroşie, preşedintă a Consiliul Naţional al ONG, directoare executivă a ONG-ului Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” în interviul „Pentru mine Ziua de 8 martie este sărbătoarea mea profesională”, acordat Agenţiei Info-Prim Neo.


Daniela Terzi-Barbăroşie spune că, la nivel global, 8 Martie este „întâi de toate, Ziua Femeilor Militante, de celebrare şi apreciere a acelor femei, graţie cărora avem astăzi drept de vot, dreptul la educaţie, asistenţă medicală, contracepţie etc. A celor femei care au luptat pentru ca noi, femeile zilei de azi, să avem dreptul la proprietate, la divorţ, dreptul de a alege şi de a spune Nu!, atunci când decidem că aşa trebuie”.

„În Moldova această sărbătoare mai păstrează un iz sovietic, pentru că şi în acea perioadă, ca şi acum, era oficial declarată ca atare. Doar că şi atunci, ca şi acum, ziua de 8 martie şi-a pierdut, practic conotaţia iniţială, cea referitoare la cererea unor drepturi sociale şi politice şi a tratamentului egal în sferele politice, economice şi sociale. După o primă perioada, mai acerbă, în care femeile anume asta făceau, s-a ajuns la o altă etapa, dar prin ce „minune” nu ştiu să vă zic (deşi am nişte supoziţii!). Cert este că ne-am pomenit la un moment dat, că şi ex-URSS-ul, dar şi alte ţări, i-au atribuit o simbolistică „roz-bombon” acestei zile, şi tuturor le-a convenit, pentru o primă fază”, afirmă Daniela Terzi-Barbăroşie.

Ea spune că, deşi minimalizată de-a lungul anilor, această zi devine din ce în ce mai semnificativă pentru militanţii pentru egalitate între femei şi bărbaţi şi pentru drepturile femeilor, iar tendinţa actuală la nivel global este să se re-cadreze semnificaţia sărbătorii, revenind la pledoaria originară. „Bineînţeles că realităţile sunt altele şi nu se mai revendică aceleaşi drepturi. Dar, credeţi-mă, avem încă mult de lucru în ceea ce priveşte respectarea şi promovarea drepturilor obţinute de predecesoarele noastre”, este de părere militanta pentru drepturile femeilor.

Pe de altă parte, Daniela Terzi-Barbăroşie apreciază drept benefic faptul că în Moldova sărbătoarea păstrează ambele dimensiuni, social-politică şi romantică. Îmi place să admir femeile pe stradă, mai fericite şi mai zâmbitoare, în această zi. „Îmi place să văd bărbaţi precipitaţi şi într-o uşoară stare de expectativă („îi va plăcea sa nu cadoul?”, „tradafirii sau lalelele sunt oare florile ei preferate?”). Dar şi mai mult îmi place că tot mai mulţi tineri aleg să meargă şi la o manifestare a societăţii civile, organizată special pentru această zi, că vin la aceste acţiuni publice cupluri cu copii, că femeile exprimă explicit faptul că îşi doresc tratament egal şi non-discriminare, nu doar flori, că se simt egale cu bărbaţii şi au altă perspectivă asupra rolului său de Femeie, decât doar cel reproductiv. Este un mare progres. Pentru mine ziua de 8 martie este sărbătoarea mea profesională”, a declarat fruntaşa societăţii civile din Moldova.

 

http://info-prim.md