Spectacolul de Teatru Social „Un dar pentru tine” la Obreja Veche, Fălești



Tinerii și tinerele din raionul Fălești au prezentat în incinta I. P. Gimnaziul „Sergiu Moraru” din comuna Obreja Veche, la data de 11 octombrie 2021 spectacolul social „UN DAR PENTRU TINE”. Evenimentul face parte din proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare”.

Proiectul „Tinerii și tinerele pentru egalitate și nediscriminare” este implementat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.

„Ne-a plăcut foarte tare spectacolul prezentat, să știți că la noi în comunitate există o egalitate de gen și profesorii încearcă să vorbească cu elevii pentru ca să nu existe problema stereotipurilor. Vă mulțumim pentru că ați venit la noi să ne transmiteți un mesaj important, deja noi vom discuta cu elevii la lecții despre ce este un stereotip, fiind că sunt sigură că ei au ce să ne spună la această temă”, a menționat profesoara de educație tehnologică I. P. Gimnaziul „Sergiu Moraru” din comuna Obreja Veche, Stela Ganea.

Chiar dacă nu sunt la prima apariție pe scenă, tinerii și tinerele implicate în spectacolul social „UN DAR PENTRU TINE” au avut emoții pentru că își doresc de fiecare dată ca spectatorii să le înțeleagă mesajul corect.

„Prin acest spectacol încercăm să transmitem spectatorilor mesajul că fiecare om are dreptul să facă ceea ce își dorește și că femeia și bărbatul trebuie să aibă drepturi egale”, a spus eleva clasei a IX-a L. T. „Mihai Eminescu” din Fălești, Veronica Rurac.

„Noi dorim să promovăm faptul că femeile ar trebui să aibă drepturi și oportunități egale cu cele ale bărbatului în societatea noastră și sperăm că acest lucru se va întâmpla”, a spus elevul clasei a XI-a L. T. „Mihai Eminescu” din Fălești, Lungu Adrian.

„Femeile trebuie respectate și dorințele lor trebuie să fie auzite de către societate. Nu ar mai trebui să existe discriminare de gen nicăieri”, a spus eleva clasei a XI-a L. T. „Mihai Eminescu” din Fălești, Loredana Cotîrșău.

„Fiecare om are părerea sa și nu trebuie să țină cont de ceea ce spune lumea din jurul său, ci trebuie să trăiască liber și fără stereotipuri”, a spus elevul Școlii Profesionale Nr.5 din Bălți, Dan Strechii.

Spectatorii prezenți la eveniment au fost încântați de tematica care a fost abordată în spectacolul jucat de către tinerii din Fălești.

„Eu cred că ar trebui să scăpăm de stereotipuri deoarece sunt unele persoane care se lasă influențate de ceea ce spun alții și nu merg după inima lor. Fiecare om trebuie să fie liber și să urmeze planurile pe care și le-a pus în gând și în care crede, după cum am văzut și în acest spectacol”, a spus spectatoarea Ilinca Ceban, eleva clasei a VII-a la I. P. Gimnaziul „Sergiu Moraru” din comuna Obreja Veche.

„Mie mi-a plăcut că s-a ridicat o temă foarte importantă, deoarece oamenii trebuie să fie egali într-o societate democratică. De asemenea, trebuie să vorbim despre această problemă deoarece cu cât mai mult va fi abordată, cu atât mai mult oamenii îi vor înțelege gravitatea ei și vor încerca să schimbe ceva spre bine”, a spus spectatoarea Cristina Rotaru, eleva clasei a VII-a la I. P. Gimnaziul „Sergiu Moraru” din comuna Obreja Veche.

Proiectul „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare” încurajează implicarea tinerelor și tinerilor prin spectacolele de Teatru Social pentru combaterea stereotipurilor de gen.

#EU4GE #eu4genderequality #StrongerTogether

Acest eveniment este realizat în cadrul Programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA. Acest eveniment este realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației Obștești „Institutum Virtutes Civilis” și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene, UN Women și UNFPA.