Securitatea informationala a Rep.Moldova este in pericol!



 Intr-o declaratie de presa din martie 2004, declaram ca "securitatea informationala a statului este in pericol" si ne bazam pe rezultatele monitorizarii realizate de membrii Hyde Park pentru o serie de posturi de radio si TV cu licenta de emisie pe teritoriul Rep.Moldova.

Peisajul audiovizual era atunci unul dezastruos, fiind constatata totala ineficienta a Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Asta ne-a determinat sa lansam o campanie anti-CCA, sa cerem chiar desfiintarea acelei institutii, ca fiind contraproductiva, nociva pentru societate. in caietul unde colectam semnaturi sub acest demers am colectat in lunile urmatoare aproape o mie de adeziuni de la cetateni. Tot atunci am depus in adresa mai multor institutii abilitate o sesizare, in care le ceream sa ia atitudine si sa intreprinda urgent masurile necesare pentru a inlatura gravele abuzuri s incalcari legislative de la posturile de radio si TV monitorizate.

In august 2007, la un an de la intrarea in vigoare a Codului Audiovizualului, constatam ca starea de lucruri a ramas neschimbata. Degeaba a fost ticluita si votata noua lege, numita noua componenta CCA, un nou Consiliu de Observatori la Tele-Radio Moldova, a fost aleasa o noua conducere a acestor institutii media declarat publice. Si astazi contribuabilii la bugetul de stat, consumatorii de informatie, cetatenii Rep.Moldova sunt manipulati, dezinformati sau tinuti in nestire de posturile oficiale; mediile private, comerciale sunt lasate sa activeze in conditii de anarhie, in care nu functioneaza decat regula: invinge cel mai obraznic.

Codul Audiovizualului, interesul public si de stat sunt incalcate in fiecare zi, ora de ora. Se difuzeaza adesea publicitate mascata, alte forme de reclama neautorizata. Se practica propaganda politica si religioasa ilegala. Majoritatea posturilor de radio si TV rusifica si alieneaza populatia, in loc sa o informeze, sa o educe si distreze decent, sa-i permita libera exprimare in limba oficiala a statului - romana.

Maine protestam in fata sediului CCA (pichetarea a fost autorizata de Primaria Chisinau pentru orele 13.00 - 14.00; la intersectia dintre strazile M.Eminescu si Sciusev din Chisinau), principalul vinovat de nerespectarea legii pentru a atentiona responsabilii si demnitarii din stat, opinia publica despre situatia revoltatoare si necesitatea unei schimbari imediate si radicale.

Credem ca activitatea CCA trebuie depolitizata prin numirea in Consiliu a unor profesionisti in domeniu, si nu a clientelei partidelor aflate la guvernare.

Oleg Brega

Asociatia Hyde Park

tel. 069350894

http://www.curaj.net/