(Video) Uniunea Europeană este cel mai important partener de dezvoltare al Republicii Moldova



Deseori auzim în spațiul public discuții privind cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova. Unii lideri de opinie spun că Republica Moldova primește mai mult suport din Est, alții zic că din Vest. Adevărul, ce poate probat prin statistici și rezultate, este unul singur: Uniunea Europeană este mai important partener de dezvoltare al Republicii Moldova. În ultimii 10 ani, Uniunea Europeană a contribuit activ la dezvoltarea Republicii Moldova prin intermediul diferitor programe de asistență. Din 2009 până în prezent, Uniunea Europeană, alături de Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au oferit Republicii Moldova circa 1,9 miliarde euro. Mai mult de jumătate din acești bani sunt nerambursabili, adică nu trebuie întorși înapoi de către țara noastră. 

Acestea sunt unele din principalele concluzii ale videoului, elaborat de Mihai Mogîldea, Lider de echipă, programul Europenizare al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care analizează importanța asistenței financiare acordată de Uniunea Europeană pentru susținerea Republicii Moldova.

Potrivit autorului, datorită suportului oferit de către Uniunea Europeană, peste 17 000 de întreprinderi mici și mijlocii au avut acces la surse de creditare și finanțare, iar 10 incubatoare de afaceri au fost construite pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, peste 700 de kilometri de drum au fost sau urmează a fi reabilitați din banii Uniunii Europene, iar peste 15 000 de oameni au acces la apă potabilă de calitate datorită fondurilor europene. Satele și raioanele din Republica Moldova sunt printre principalii beneficiari ai asistenței UE. De exemplu, pentru orașele Cahul și Ungheni, Uniunea Europeană a alocat peste 23 de milioane de euro pentru proiecte de infrastructură și dezvoltare economică.

„În perioada crizei cauzată de virusul COVID-19, Uniunea Europeană a decis realocarea a peste 87 de milioane de euro pentru a ajuta Republica Moldova. Alte 100 de milioane de euro, sub formă de asistență macro-financiară, au fost propuse de către Comisia Europeană pentru redresarea consecințelor crizei actuale asupra Republicii Moldova. Pentru mai multe informații despre asistența oferită de către Uniunea Europeană Republicii Moldova, puteți accesa www.EU4Moldova.md, unde găsiți informații despre toate proiecte Uniunii Europene în Republica Moldova, disponibile în trei limbi: română, rusă și engleză”, menționează Mihai Moigîldea.

Acest video este realizat în cadrul proiectului „NOI și UE – UE în Moldova: Percepțiile și Realitatea”, implementat de Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.