Cetățeni informați – alegători activi și motivați



Acesta a fost genericul șezătorilor care s-au desfășurat în perioada 21 septembrie – 4 octombrie în 9 localități din republică. Organizate sub formă de ateliere-șezători tradiționale, activitățile de informare și educație electorală au decurs într-o atmosferă agreabilă. Aici s-a cântat, s-au recitat poezii s-au adus exemple din experiența anterioară a alegătorilor, iar participanții s-au simțit descătușați și liberi să-și expună problemele și doleanțele.

La activitățile realizate au participat în jur de 250 de reprezentanți ai păturilor socialmente vulnerabile care au fost informați despre particularitățile alegerilor locale din anul acesta, despre competențele și atribuțiile autorităților publice care urmează a fi alese, dar și despre modalitățile de exercitare a dreptului la vot. Persoane în etate, alegători cu nevoi speciale, exponenți ai altor pături social marginalizate au expus problemele cu care se confruntă și care ar dori să fie incluse pe agenda de lucru a primarilor și consilierilor locali noi aleși. Listele doleanțelor participanților la atelierele-șezători vor fi înmânate candidaților la funcțiile de primari ai localităților beneficiare.

Drept rezultat, persoanele din grupurile socialmente vulnerabile și cu nevoi speciale au devenit mai informate mai active și mai motivate de a participa la procesul electoral din localitățile lor și de a vota liber și conștient.

Ei s-au implicat activ în discuții, au venit cu propuneri pentru noii aleși locali. Pe lângă lista de întrebări și probleme care așteaptă a fi rezolvate de noii aleși locali, participanții au venit si cu o lista de așteptări. Astfel alegătorii vor ca noii aleși să organizeze sistematic adunări generale și să se consulte cu cetățenii în probleme locale de interes deosebit, să vină periodic în fața cetățenilor cu rapoarte de activitate, îndeosebi despre utilizarea banilor publici, iar consilierii locali să lucreze mai mult cu cetățenii pe sectoare și prin mai multe metode să-i informeze despre deciziile adoptate la ședințele consiliului.

Activități de informare și conștientizare a cetățenilor au avut loc în 9 localități din raioanele Cahul, Cimișlia, Cantemir, Taraclia, Basarabeasca și UTA Găgăuzia și au fost moderate de experții Centrului CONTACT.

Zilele acestea încep activitățile din etapa a doua a proiectului -- dezbaterile publice electorale cu participarea candidaților la funcția de primar din cadrul alegerilor generale locale – 2019.

Proiectul ”Votează activ! Votează conștient!” este realizat de Centrul CONTACT cu sprijinul Asociației Promo-LEX, din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).