UTA Gagazia va beneficia in continuare de asistenta pentru dezvoltarea sa socio-economica



Programul de dezvoltare economica participativa a Unitatii Teritorial Autonome Gagauzia continua. IDIS „Viitorul" va asista autoritatile regionale la implementarea Strategiei de dezvoltare socio-economica a regiunii pentru 2009-2015. Strategia a fost elaborata cu suportul acelorasi donatori - LGI/OSI si Fundatia Soros-Moldova - si reprezinta produsul a peste un an de eforturi intense si consultari energice, initiate de catre autoritatile autonomiei, in cooperare stransa cu experti independenti, locali si internationali.

Suportul va fi acordat pe durata a 12 luni (iulie 2009  - iulie 2010), in cadrul programului „Asistarea autoritatilor gagauze in implementarea Strategiei de dezvoltare socio-economica UTA Gagauzia prin intermediul conceptului DELTA-Moldova". Metodologia DELTA (Dezvoltarea economiilor locale prin actiune si alianta) a fost utilizata anterior cu succes intr-o serie de tari in tranzitie din Balcanii de Vest, dovedindu-se a fi inovatoare, flexibila in provocarea de schimbari durabile de crestere economica si sociala in Macedonia, Albania, Bosnia si Hertegovina.

Astfel, Oficiul Dezvoltarii Economice Locale isi va extinde capacitatea la nivelul unei Agentii de Dezvoltare Economica Regionala. Agentia va avea in portofoliul sau proiecte transfrontaliere, atat cu Romania, cat si cu Ucraina. Angajatii vor fi instruiti de experti IDIS si LGI/OSI in domenii precum: fonduri de dezvoltare regionala, politici europene, acquis comunitar. Sunt prevazute vizite de studiu in Zona Economica Libera Ungheni si in unul din judetele din Romania, la care vor participa atat oficiali ai UTAG, cat si reprezentanti ai sectorului de business si ai celui non-guvernamental. Catre finele programului, vor fi incheiate acorduri de cooperare trasnfrontaliera.

Pentru a populariza potentialul economic al Gagauz-Yeri in randurile investitorilor, va fi elaborat un film documentar. Filmul va surprinde si profilul cultural al regiunii. Se preconizeaza editarea unei publicatii in romana, rusa si engleza, care sa compileze toate punctele forte ale UTA Gagauzia. Amintim ca anterior a fost redactat Ghidului „Gagauzia: Oportunitati pentru investitii". Portalului www.gagauzia.md, lansat in septembrie 2008, va fi optimizat si promovat, astfel incat sa contribuie la stimularea investitiilor in regiune, in conditiile in care volumul acestora in UTAG reprezinta doar 1,7% din volumul pe tara.

Amintim ca pentru anul 2009, guvernarea regionala si-a propus desfasurarea a trei proiecte-cheie:

  1. Primaria electronica - putere locala eficienta la nivel comunitar
  2. Crearea unui incubator de business
  3. Constituirea unui complex turistic, care va presta un spectru larg de servicii, „Satul gagauz"

De mentionat ca Fundatia Soros-Moldova a decis deja finantarea proiectului de informatizare a APL. Astfel, 15 primarii vor fi inzestrate cu calculatoare si echipament de oficiu.

#  #  #

Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org