Promo-LEX: Organele de drept nu sunt capabile să investigheze și să tragă la răspundere torționarii din stânga Nistrului



Lipsa expertizei psihologice pentru victimele violenței, dar și lipsa unor tactici de investigare a infracțiunilor de tortură comise în stânga Nistrului, sunt două probleme majore la nivel de investigare a cazurilor de tortură în Republica Moldova. VIDEO AICI.

Despre aceasta am discutat cu Vadim Vieru, Avocat în cadrul Asociației Promo-LEX: La moment putem identifica două problem stringente ce țin de investigarea cazurilor de tortură în Republica Moldova, prima ține de posibilitatea de a efectua o expertiză psihologică pentru victimele torturii. La această etapă organul de urmărire penală poate să dispună doar expertiză psihiatrico-psihologică, ceea ce este puțin diferit. Dacă ar fi posibilă dispunerea efectuării expertizei psihologice, care ar fi realizată de către experți profesioniști, atunci s-ar putea documenta și investiga mai bine cauzele și acumula probatoriu în legătură cu faptele de tortură comise asupra persoanelor.

Cea de a doua problemă ține de investigarea infracțiunilor de tortură înregistrate în regiunea transnistreană. Cu părere de rău toate persoanele care comit acolo infracțiuni de tortură rămân să fie nepedepsite și aceasta se datorează în opinia mea, lipsei unei tactici de investigare a infracțiunilor de tortură comise în regiunea transnistreană, din partea Procuraturii Generale. Adică, nu există tactici concrete privind investigarea acestui tip de infracțiuni și aici aș recomanda ca la nivel intern Procuratura Generală să își creeze tactici specifice de investigare a infracțiunilor comise în regiunea transnistreană.

Astfel, recomandările principale sunt: în primul rând modificare ași ajustarea cadrului normativ astfel încât să existe posibilitatea de a dispune efectuare doar a unei expertize psihologice, fără ca acesta să fie psihiatrico-psihologică și să fie instruiți experți în domeniu. Și a doua recomandare, să fie elaborată o tactică de investigare a infracțiunilor de tortură în regiunea transnistreană.

Material realizat în cadrul săptămânii anti-tortură care marchează Ziua Internațională a Sprijinului Victimelor Torturii – 26 iunie.  Documentarea, investigarea cauzelor de tortură și reabilitarea victimelor: Carențe și soluții – o inițiativă Promo-LEX.