O petiție a jurnaliștilor așteaptă de un an să fie examinată de deputați



Petiția privind soluționarea problemei accesului jurnaliștilor la ședințele în plen ale Parlamentului, semnată de sute de reprezentanți ai presei și consumatori de media, inclusiv pe site-ul www.media-azi.md, a fost trimisă conducerii legislativului cu un an în urmă, dar aleșii poporului nu au examinat-o nici până în prezent.
 
”Cerem conducerii Parlamentului Republicii Moldova soluționarea imediată a problemei accesului mass-media în sala de ședințe a legislativului și onorarea nenumăratelor promisiuni făcute anterior. Limitarea accesului jurnaliştilor la lucrările plenului Parlamentului, precum și plasarea acestora într-o încăpere fără condiții adecvate de muncă, constituie o încălcare a dreptului la libertatea de exprimare și a dreptului la muncă. Totodată, aceste acțiuni contravin principiului transparenţei procesului decizional”, se menționează în petiție.
 
Semnatarii documentului le reamintesc deputaților faptul că se află în slujba poporului și sunt plătiți din banii publici. Prin urmare, orice cetățean este în drept să cunoască poziția fiecărui deputat în parte asupra problemelor discutate.
 
Cu ocazia Zilelor Libertății Presei, autorul inițiativei - Centrul pentru Jurnalism Independent - readuce în actualitate mesajul acestei petiții și îndeamnă jurnaliștii și participanții la acțiunile dedicate evenimentului să-l susțină prin semnătura lor. Petiția poate fi semnată și la sediul CJI (Chișinău, str. Șciusev, 53) sau în variantă online - aici.  

http://media-azi.md/ro/petitie/peti%C8%9Bie-pentru-solu%C8%9Bionarea-problemei-privind-accesul-jurnali%C8%99tilor-%C3%AEn-sala-de-%C8%99edin%C8%9Be