Educație mediatică pentru studenții de la UST



1-IMG 816845 de studenți de la Universitatea de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău (UST) au participat la o lecție de educație mediatică, moderată de către jurnalistul Vasile Botnaru,directorul biroului Radio Europa Liberă în Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) pe data de 20 mai.

În debutul activității, studenții au vizionat spotul video realizat de CJI- "Știi ce media consumi? "- în baza căruia au fost lansate discuțiile despre mass-media și fenomenul manipulării prin intermediul mijloacelor de informare.

Vasile Botnaru a prezentat diverse exemple de manipulare, a explicat studenților  cât  de nocivă poate fi intoxicarea mediatică, îndemnându-i să fie mai precauți atunci când se informează. De asemenea, Vasile Botnaru  le-a recomandat studenților să țină cont de regula celor trei surse, valabilă atât pentru  jurnalistul profesionist, cât și pentru consumatorul de informație: "Nu aveți încredere doar într-o singură sursă. Căutați surse alternative. Înainte de a avea o reacție provocată de o știre, verificați dacă aceasta e adevărată", a mai precizat Vasile Botnaru.

"Astăzi a fost abordată o problemă importantă pentru formarea opiniei  proprii cu referire la evenimentele de actualitate, ținând cont de faptul că prea multe mijloace media accesibile nu sunt credibile" a menționat Larisa Sali, secretar științific al UST. Această idee a fost împărtășită și de studenți: "Activitatea a fost interesantă și utilă. Voi începe să urmăresc mai multe surse de informare" a spus Tudor Grecu, unul din participanți.

Lecția de educație mediatică la UST a avut loc în cadrul proiectului "Promovarea  educației mediatice în rândurile cetățenilor "("Promoting media literacy among Moldovan citizens"), implementat de CJI, în perioada martie 2013 – aprilie 2014, cu susţinerea financiară a Ambasadei Statelor Unite ale Americii  în Moldova