CNPAC a lansat Campania de prevenire şi combatere a abuzului sexual asupra copilului „Atingere indecentă”



Conf_Atingere_indecentaPe data de 22 noiembrie 2011, Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), în parteneriat cu Direcţia Municipală pentru Protecţia Drepturilor Copilului din mun. Chişinău, a lansat Campania de prevenire şi combatere a abuzului sexual asupra copilului „Atingere indecentă".

Scopul Campaniei este sensibilizarea factorilor de decizie şi a publicului larg privind problema abuzului sexual faţă de copii în Republica Moldova, care a devenit un fenomen stringent, în ultimul timp.

Iniţiatorii Campaniei solicită implicarea factorilor de decizie în realizarea următoarelor măsuri:

1) Iniţierea programelor de prevenire primară a tuturor formelor de violenţă, inclusiv a abuzului sexual, prin intermediul serviciilor de sănătate publică, educaţie, precum şi a serviciilor sociale;

2) Includerea obligatorie în curricula de pregătire a profesioniştilor ce lucrează cu copiii (pedagogi, asistenţi sociali, psihologi, medici, poliţişti, etc.) a cursurilor în domeniul protecţiei copilului;

3) Asigurarea protecţiei şi asistenţei multidisciplinare a copiilor victime ale abuzurilor sexuale prin servicii de reabilitare garantate de stat;

4) Înăsprirea pedepselor pentru abuzatorii sexuali de copii;

5) Crearea unui sistem de monitorizare a persoanelor care şi-au ispăşit pedeapsa pentru astfel de infracţiuni, cu limitarea pe viaţa a accesului acestora la angajare în instituţii pentru copii.

Aceste măsuri vor asigura punerea în aplicare de către Republica Moldova a angajamentelor privind protecţia copiilor victime ale violenţei sexuale.

Preşedinta CNPAC, Daniela SÂMBOTEANU, atrage atenţia asupra faptului că abuzul sexual este un fenomen ascuns, tăinuit atât de abuzator, cât şi de copilul-victimă: “Studiile realizate în domeniu demonstrează faptul că violenţa sexuală faţă de copii în Moldova este un fenomen ascuns, o mare parte din cazuri nu sunt raportate şi, în rezultat, copiii victime rămân cu sechele grave pe toată viaţa, iar abuzatorii nu sunt pedepsiţi. Copilul-victimă a abuzului sexual, în afară de frică, durere, simte şi ruşine. Din acest motiv, poate să ţină în taină, uneori ani în şir, faptul că este abuzat. Potrivit statisticilor, în 80-85% de cazuri, copiii victime îl cunosc pe abuzator, acesta fiind fie un membru al familiei, fie o persoană din anturajul copilului”.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne, în anul 2010 au fost înregistrate 191 cazuri de abuz sexual al copiilor, iar în primele 10 luni ale anului 2011 au fost înregistrate 132 cazuri de abuz sexual faţă de copii

Campania “Atingere indecentă” a fost realizată pentru prima dată în anul 2010 în Polonia de Fundaţia “Nobody’s Children”, materialele fiind elaborate gratis de agenţia GREY WORLDWIDE Polonia.

Mai multe detalii găsiţi pe www.cnpac.org.md