Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 62

Human Rights Watch vine in ajutorul homosexualilor din Moldova

Distribuie prietenilor:


Organizatie pentru Drepturile Omului (Human Rights Watch) cu sediul la New York (SUA) solicita autoritatilor de la Chisinau sa retraga interdictia pentru organizarea demonstratiilor comunitatii gay, se arata intr-o scrisoare expediata astazi presedintelui Voronin.

Potrivit Human Rights Watch, legislatia europeana cat si cea interna a R.Moldovei garanteaza libertatea de asociere si dreptul la non-discriminare, inclusiv pentru gay si lesbiene. "Autoritatile orasului Chisinau, trebuie sa nu interfereze cu dreptul de manifestare al comunitatii minoritatilor sexuale, or libertatea de asociere si egalitatea in fata legii sunt drepturi fundamentale pe care toate autoritatile moldovene trebuie sa le protejeze", se mentioneaza in scrisoarea adresata sefului statului moldovean.

Organizatia a mai solicitat Guvernului de la Chisinau si Consiliului local al capitalei sa garanteze desfasurarea demonstratiilor si sa adopte in regim de urgenta o lege impotriva discriminarii pe motiv de orientare si identitate sexuala. "Pentru al treilea an consecutiv autoritatile au interzis minoritatilor sexuale sa organizeze un mars public".

La 27 aprilie Centrul de Informatii "GenderDoc-M" intentiona sa organizeze o manifestatie pasnica in cadrul careia minoritatile sexuale urmau sa marcheze inceputul unui festival al gaylor si lesbienelor, bisexualilor si persoanelor transgender din R.Moldova.

Oficiali de la primaria municipiului Chisinau au refuzat sa autorizeze aceasta actiune in scopul "neadmiterii incalcarii ordinii publice cu consecinte grave pentru societate". Potrivit unei dispozitii a primarului general interimar al municipiului Chisinau, "la luarea deciziei s-a tinut cont de unele demersuri parvenite de la unele organizatii religioase si locuitori ai capitalei".

Primaria de Chisinau a mai interzis demonstratii similare in 2005 si 2006. Interdictia din 2005 este contestata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

 

 


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet