Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, răspunde apelului Consiliului de Presă



Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, a răspuns apelului lansat de Consiliul de Presă în legătură cu exploatarea imaginii copiilor în scopuri politice de către unii politicieni sau partide. În răspunsul său, Maia Bănărescu susține observațiile și cheamă reprezentanții partidelor, ai autorităților publice, ai instituțiilor media la corectitudine în abordările subiectelor legate de drepturile copilului, iar părinţii sau reprezentanţii legali să manifeste maximă grijă în asigurarea respectării drepturilor și intereselor superioare ale copilului. Totodată, Ombudsmanul, alături de Consiliul de Presă, recomandă instituțiilor media să nu mediatizeze subiecte în care imaginea copiilor este utilizată în alte scopuri decât cele care sunt în beneficiul și interesul copilului.

Consiliul de Presă a semnalat că, în ajunul Paștelui ortodox, unii politicieni și partide au afișat pe rețelele de socializare sau în presă fotografii în care apar împărțind daruri familiilor nevoiașe. În unele texte care însoțesc fotografiile se vorbește despre sărăcia și vulnerabilitatea persoanelor la care se merge cu daruri, în alte cazuri acest lucru este clar din imagini. Astfel, publicului îi sunt prezentați copii trăind în condiții precare și sunt divulgate detalii din viața familiei și a părinților. ”Aceste imagini lezează demnitatea copiilor”, confirmă Ombudsmanul Maia Bănărescu, subliniind că demnitatea şi drepturile fiecărui copil trebuie respectate în orice situaţie.

Consiliul de Presă îi mulțumește doamnei Avocat al Poporului pentru această reacție publică și îi solicită respectuos să transmită tuturor partidelor din Republica Moldova scrisori cu cerința expresă să nu utilizeze imaginea copiilor în scopuri de promovare sau în alte scopuri politice.

Secretariatul Consiliului de Presă:

mun. Chişinău, str. Bucureşti 41/5, tel.: 022 220996

secretariat@consiliuldepresa.md

www.consiliuldepresa.md