Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 62

Petrus WIJNINGA, Reprezentantul ICNUR in Moldova

Distribuie prietenilor:


(Reprezentantul ICNUR in Moldova) Petrus WIJNINGA:

Manifestarea tolerantei si intelegerea situatiei reale a refugiatilor ar insemna aprecierea noastra si incurajarea lor in efortul de a se regasi si de a incepe o viata noua

In acest an, impreuna cu partenerii nostri de implementare si Agentiile ONU, ce-si desfasoara activitatea in Moldova, marcam zece ani de activitate a Reprezentantei ICNUR in Republica Moldova (ICNUR). Degraba vom marca si Ziua Mondiala a Refugiatului care, traditional, este sarbatorita in fiecare an, la 20 iunie.

Despre problematica azilului in lume si, in special in Moldova, membrii guvernului, ai parlamentului, misiunilor diplomatice, practicienii din domeniul dreptului refugiatilor, precum si unele medii academice, au fost si sunt informati prin intermediul celor trei reviste (cu caracter informativ si juridic) publicate cu sprijinul ICNUR, care sunt distribuite gratis inclusiv peste hotarele R. Moldova. Suntem bucurosi pentru faptul ca autortatile abilitate ale statului acorda atentia cuvenita categoriei de persoane numite refugiati si contribuie, in masura posibilitatilor, la solutionarea problemelor cu care acestia se confrunta.

Ca urmare a Conferintei Regionale de la Geneva din 1996 cu privire la refugiati, persoanele stramutate, problemele de migratiune si de azil, in 1997 a fost deschisa Reprezentanta Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (ICNUR) in Republica Moldova pentru a sprijini Guvernul Republicii Moldova in elaborarea cadrului legislativ si institutional necesar pentru acordarea asistentei persoanelor care au nevoie de protectie internationala, in conformitate cu normele internationale. Incepand cu anul 1997 Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul ICNUR, a intreprins o serie de masuri importante pentru dezvoltarea institutiilor si structurilor de protectie a refugiatilor. In decembrie 2001 Republica Moldova a aderat la Conventia din 1951 si Protocolul din 1967, care au intrat in vigoare, respectiv, la 1 mai 2002 si 31 ianuarie 2002. Legea cu privire la statutul refugiatilor a fost adoptata in iulie 2002 si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2003.

In 2001 a fost creat un organ care se ocupa de problemele refugiatilor (actualmente in cadrul Biroului Migratie si Azil al Ministerului Afacerilor Interne), fiind responsabil de coordonarea tuturor activitatilor desfasurate de Guvern in domeniul azilului. Astfel, Guvernul a devenit responsabil de procedura de determinare a statutului de refugiat si de protectia solicitantilor de azil si a refugiatilor, precum si de acordarea asistentei medicale, sociale si juridice adecvate acestor persoane.

ICNUR continua sa ofere asistenta materiala si juridica solicitantilor de azil si refugiatilor. Actiunile prioritare ale Reprezentantei ICNUR in Republica Moldova sunt: acordarea in continuare a asistentei Guvernului la consolidarea sistemului de azil si modificarea legislatiei din domeniu; monitorizarea implementarii Conventiei din 1951, inclusiv a procedurii de determinare a statutului de refugiat si dezvoltarea capacitatilor institutiilor guvernamentale relevante prin participare la cursuri de perfectionare, precum si consolidarea capacitatilor organizatiilor neguvernamentale.

Pentru a-si suplimenta resursele financiare limitate, ICNUR a atras mijloace financiare de la diferiti donatori, cum sunt: Comisia Europeana (CE TACIS), Swedish Migration Board, SIDA etc. Una din cele mai importante investitii, inclusiv din punct de vedere strategic, efectuata de UE si Reprezentanta ICNUR in Republica Moldova, a fost reconstructia Centrului de cazare a solicitantilor de azil din oraselul Aeroportului. Centrul a fost inaugurat la 6 octombrie 2003 si, in prezent, este pe deplin functional, avand o capacitate de cazare pentru 160 persoane. ICNUR depune eforturi de atragere a fondurilor pentru restaurarea ultimului bloc al Centrului, care va servi drept adapost pentru mamele defavorizate si copiii neinsotiti. In cadrul mandatului sau umanitar, ICNUR a organizat, de asemenea, tabere de vara pentru copiii din familiile defavorizate si pentru copiii ramasi fara parinti ca urmare a conflictului militar din 1992 din urmatoarele localitati: Cocieri, Parata, Dubasari, Dorotcaia, Rabnita, Malovata Noua, Sanatauca, Corjova, Cosnita, Copanca, Tiraspol, Chisinau, Rezina, Criuleni, Chiperceni etc.

Rezultatele pozitive obtinute cu eforturile comune ale Guvernului Republicii Moldova, ONG-urilor, comunitatii internationale si ICNUR sunt un motiv de satisfactie. Totusi, refugiatii continua sa se afle in conditii dezavantajate, si, prin urmare, manifestarea tolerantei si intelegerea situatiei lor reale ar insemna aprecierea noastra si incurajarea lor in efortul de a se regasi si de a incepe o viata noua.

 

 


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet