EduJust - Primul joc de educație juridică lansat în Moldova



Cum acționezi corect într-o situație care are consecințe juridice? Cine și cum te poate ajuta? Ce fel de drepturi ai? Acestea sunt întrebări la care tinerii sunt invitați să afle răspunsul  prin joc, în format accesibil chiar de pe smartphone sau computer. În acest sens, INVENTO anunță lansarea aplicației EduJust în Moldova - platformă de educație juridică prin joc. Aceasta este disponibilă în format online - varianta web și aplicație mobilă. EduJust are drept scop promovarea gândirii critice și a conștiinței juridice în rândul tinerilor din țară. Conceptul aplicației a fost inițiat și dezvoltat de către jurista Augustina Prisacari, cu suportul financiar al poporului american, prin intermediul Departamentului de Stat al SUA și Freedom House în Moldova.

Educația juridică este un pilon al societății democratice, iar procesul de învățare nu se întâmplă doar la școală. Pornind de la această înțelegere, educația nonformală realizată prin aplicația EduJust, utilizează învățarea prin joc - una dintre cele mai eficiente modalități de dezvoltare a  gândirii critice șispiritului civic. 

Conform datelor, peste 90% din populația Republicii Moldova are acces la internet, am lansat aplicația, care într-o manieră atractivă le permite tinerilor și altor categorii de beneficiari, să învețe mai multe despre drepturile și obligațiile lor, cu precădere despre săvârșirea unei infracțiuni de către minori, protecția consumatorului și nu în ultimul rând, dreptul civil (raporturile de căsătorie, efectele moștenirii și despre contracte).

Conceptul jocului este următorul: 

  1. Fiecare jucător primește o situație critică necesară de rezolvat;
  2. Pentru rezolvare, acesta parcurge pași (în formă de întrebări) la care trebuie să identifice răspunsul corect;
  3. Conform răspunsurilor oferite, jucătorul va obține un anumit punctaj;
  4. Fiecare jucător poate trece toate 3 nivele de joc, pentru a acumula maxim punctaj;
  5. Aplicația va afișa continuu jucătorii cu cel mai înalt punctaj acumulat.

Aplicația este în limba română și e disponibilă absolut gratuit în trei versiuni: web - www.edujust.info, pe iOS și Android, în AppStore și respectiv, Google Play și poate fi descărcată gratuit. 

_______________________

Aplicația EduJust este un cadou al Guvernului Statelor Unite și este creată de INVENTO în cadrul proiectului „Justice with YOUth”, implementat de către Freedom House cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, Biroului Internațional de Asistență în Combaterea Traficului de Droguri și Aplicare a Legii.