Centrul de Consultanță și Educație Civică a organizat în capitală un seminar post-electoral



Cu alegerile locale încheiate și noii lideri și lidere în pozițiile lor, cetățenii trebuie să fie conștienți despre puterea lor în procesele care au loc în societate.

Centrul de Consultanță și Educație Civică a organizat în capitală un seminar post-electoral.

În zilele de 9 și 10 decembrie 2023, reprezentanții asociațiilor obștești și liderii locali de opinie s-au reunit pentru a discuta despre monitorizarea activității aleșilor locali, cu un accent puternic pe transparența și eficiența în guvernarea locală, dar și cu exemple concrete de succes din teren de la vorbitorii invitați la seminar.

Cele două zile de seminar au acoperit o varietate de subiecte, inclusiv mandatul și atribuțiile aleșilor locali, mecanismele de transparență decizională și bune practici de advocacy. Experți și experte din domeniu, dar și practicieni au ajutat participanții și participantele să obțină informații valoroase și recomandări practice privind modul de relaționare dintre societatea civilă și administrația publică locală.

Cei prezenți au accentuat importanța implicării în procesele decizionale la nivel de localitate.

Valeriu Rusu, A.O. ADR „Habitat”, Rezina: „Uneori, cetățeanul are o atitudine „te-am ales domnule primar, fii bun și îmi faci tot, îmi mături și în fața curții”. Cetățeanul trebuie să înțeleagă că fără atitudinea, implicarea și participarea lui în actul de guvernare, localitățile nu se vor transforma”.

Olga Rotaru, Biblioteca publică, com. Buciumeni, r. Ungheni: „Este foarte important pentru cetățeni să se implice în programul decizional al primăriilor, al consiliilor locale fiindcă datorită opiniilor lor vom putea face mai multe și vom putea mai bine să gestionăm aceste decizii pentru locuitori. Am primit cunoștințe noi pe care nu le știam. Am învățat să particip la dezbateri pentru a putea face mai multe lucruri bune pentru comunitatea în care activez”.

Dumitru Caraman, Asociația Nevăzătorilor din Moldova, or. Anenii Noi: „Informația pe care auzit-o în aceste două zile este foarte utilă deoarece reprezintă un criteriu de maturitate a societății și este binevenită pentru fiecare cetățean deoarece mai devreme sau mai târziu ne intersectăm cu autoritățile publice locale și este bine să știm cum lucrează pentru a obține un rezultat cât mai eficient și bun pentru fiecare dintre noi”.

Evenimentul a adunat și tineri motivați să participe la viața democratică a localităților din care fac parte.

Ionela Țurcan, A.O. „Izbiște - sat natal”, s. Izbiște, r. Criuleni: „Eu am decis să particip pentru a fi un cetățean bine informat despre ce se întâmplă în localitate - ce decizii sunt luate și unde trebuie să ne adresăm dacă avem anumite întrebări sau probleme. O să încurajez tinerii să se implice. Această informație este foarte utilă pentru noi pentru că noi, tinerii, suntem viitorul”.

Seminarul a fost organizat de Centrul de Consultanță și Educație Civică, în cadrul proiectului „Uniți pentru o comunitate mai bună: Alege să fii ascultat!”, cu sprijinul Fundația Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova, din resursele oferite de Suedia.