Dezbateri electorale în localitățile rurale



În lunile octombrie și noiembrie, cinci localități rurale au fost scena unor dezbateri electorale organizate de Centrul de Consultanță și Educație Civică. Dezbaterile s-au desfășurat în s. Dolna, raionul Strășeni, s. Echimăuți, raionul Rezina, s. Filipeni, raionul Leova, com. Chirca, raionul Anenii Noi, și com. Măcărești, raionul Ungheni și au reprezentat angajamentul continuu al Centrului de a susține dialogul constructiv între candidați și cetățeni.

Fiecare dezbatere a abordat teme de maximă importanță pentru localitățile rurale: de la gazificare, rețele de apă și canalizare în Dolna, până la iluminarea satului și asfaltarea străzilor în Echimăuți, drumuri și iluminat public în Filipeni, blocuri sanitare și accesibilitatea clădirilor în Chirca și aprovizionarea cu apă potabilă în Măcărești. 

În toate aceste dezbateri, candidații și candidatele la funcția de primar și consilier/consiliere au avut oportunitatea de a-și prezenta viziunile, de a răspunde la întrebări și de a asculta preocupările locuitorilor.

Reacția cetățenilor a arătat importanța acestor dezbateri, nu doar ca platformă de informare, dar și ca mijloc de consolidare a legăturilor între candidați/candidate și comunitate.

Atitudinea pozitivă din partea cetățenilor și a candidaților demonstrează vitalitatea și importanța democrației participative, în special în zonele rurale, unde nevoile comunităților pot fi adesea trecute cu vederea.

Evenimentele au fost organizate în cadrul proiectului „Uniți pentru o comunitate mai bună: Alege să fii ascultat!”, cu sprijinul Fundației Est-Europeană / East Europe Foundation - Moldova, din resursele oferite de Suedia.