Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 3685

Societatea de Planificare a Familiei din Moldova: Comunicat de presa



Family Planning Association of Moldova

 

94, Sciusev str. · Chisinau · Republic of Moldova

phone: +373 (22) 23 50 73 · fax: +373 (22) 54 12 08

spfm@starnet.md · www.iubire.md

Women’s World Summit Foundation:

women and children first

www.woman.ch


La data de 20 noiembrie 2009, sărbătorim cea de-a 20 a aniversare a Convenţiei privind Drepturile Copilului. Anul acesta Women’s World Summit Foundation (WWSF), iniţiatorul Coaliţiei Internaţionale a ONG-urilor de Prevenire a Abuzului şi Violenţei asupra Copilului, invită toate organizaţiile membre să sărbătorească două evenimente consecutiv: 19 noiembrie 2009 – „Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului şi Violenţei asupra Copilului” şi 20 noiembrie 2009 - „Semnarea Convenţiei privind Drepturile Copilului”.

În perioada  13 – 19 noiembrie 2009, se v-a desfăşura Săptămîna Internaţională Educativ - Informativă de Prevenire a Abuzului şi Violenţei asupra Copilului, iar ziua de  19 noiembrie este declarată Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului şi Violenţei asupra Copilului.

Abuz şi violenţă asupra copilului există oriunde. Important este să realizăm faptul că datoria noastră este de a ne iubi şi proteja semenii, precum şi de a preveni toate actele de violenţă.

Anul acesta, la lupta pentru prevenirea violenţei asupra copilului au aderat 785 de organizaţii din 127 de ţări, printre acestea se enumeră şi Societatea de Planificare a Familiei din Republica Moldova, care a devenit  membra  coaliţiei Internaţionale a ONG–urilor de prevenire a abuzului şi violenţei asupra copilului.

 

Datele statistice ale Raportului Mondial privind Violenţa asupra Copilului:

  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că în anul 2002 au fost săvîrşite crime împotriva 53000 copii.
  • Potrivit studiului efectual de către Şcoala Mondială de Sănătate, pentru cele mai dezvoltate ţări, 20 – 65 % din copii de vîrstă şcolară au mărturisit că au fost agresaţi fizic şi verbal în şcoală în ultimii 30 de ani. Date similare privind aceste statistici au fost depistate şi în ţările industrializate.
  • 150 milioane fete şi 73 milioane băieţi cu vîrsta sub 18 ani, au mărturisit despre experienţa din trecut de a întreţine relaţii sexuale forţate sau alte forme de violenţă sexuală care include contactul fizic.
  • UNICEF estimează că în Sahara de sud a Africii, Egipt şi Sudan, în fiecare an 3 milioane de femei şi fete sunt supuse mutilaţiilor genitale feminine.
  • Conform estimărilor Organizaţiei Internaţionale a Forţei de Muncă, în anul 2004, 126 milioane de copii au fost angajaţi la munci cu risc sporit pentru sănătate. În anul 2000 - 1,8 milioane copii au fost supuşi să se prostitueze, iar 1,2 milioane copii au devenit victimile traficaţilor.
  • Doar 2,4 %  copii din întreaga lume sunt protejaţi legal de pedeapsa corporală de orice gen.

 

Alte statistici:

  • Pe parcursul următoarelor douăsprezece luni, aproximativ 3 500 de copii pînă la 15 ani din cele mai bogate ţări ale lumii pot deceda în rezultatul leziunilor corporale şi a lipsei de îngrijire. Peste 300 milioane de copii din lume muncesc – unii dintre ei în condiţii nocive sau chiar fiind ameninţaţi (www.coe.int/children; www.bice.md ).
  • Copii străzii zilnic luptă pentru supraveţuire în Europa şi Asia Centrală, fiind exploataţi de elemente criminale. Fiecare al zecelea elev se confruntă cu violenţa la şcoală – unele din aceste agresiuni fiind atît de traumatizate încît copii consideră suicidul ca unica ieşire din situaţie (www.coe.int/children; www.bice.md ).
  • Potrivit unui studiu realiazat in anul 2004, de Guvernul RM în comun cu UNICEF, fiecare al şaselea părinte ţipă la propriul copil, fiecare al cincilea părinte îl ameninţă cu bătaia, iar fiecare al patrulea părinte îşi bate copilul (www.moldova-suverana.md).
  • În Republica Moldova 25 % din copii recunsoc că sunt bătuţi de proprii părinţi dacă nu-i ascultă; 7 % din părinţi recunosc că îşi pălmuiesc copiii atunci cînd greşesc, iar 4 % îi bat cu diverse obiecte; unul din zece copii recunosc că sunt implicaţi de adulţi în vizionarea filmelor pornografice ( studiul „Violenţa împotriva copiilor”, UNICEF, 2007).
  • O trecere în revistă a studiilor din 21 din cele mai dezvoltate ţări arată că 7-36 % dintre femei şi 3-39 % dintre bărbaţi au declarat o victimizare sexuală în timpul copilăriei, iar majoritatea studiilor au arătat că fetele sunt abuzate de 1,5 -3 ori mai mult decît băieţii. Cele mai multe abuzuri au apărut în cercul familiei (Conferinţa „Fenomenul violenţei şi traficul de fiinţe umane – consecinţe ale inegalităţii de gen în societate”, Daniela Popescu CNPAC, 2008).

Ziua Mondială pentru Prevenirea Abuzului faţă de Copii a fost lansată în anul 2000 de către WWSF. Această zi urmează să fie comemorată în fiecare an la data de 19 noiembrie, anul acest evenimentul coincide cu Aniversarea de 20 de ani a Convenţiei privind Drepturile Copilului, sărbătorită la data de 20 noiembrie 2009. Coincidenţa acestor evenimente ar permite concentrarea atenţiei privind problema  abuzului  asupra  copiilor şi implementarea  urgentă a programelor  eficiente de prevenire a abuzului şi violenţei asupra copilului.

Scopul principal al Coaliţiei Internaţionale a ONG-urilor de Prevenire a Abuzului şi Violenţei asupra Copilului, este de a contribui la crearea unei culturi de prevenire a abuzului împotriva copiilor şi formarea unei reţele de parteneriat global pentru a sensibiliza şi mobiliza opinia publică.

19 Noiembrie 2009 este „Ziua Mondială de Prevenire a Abuzului asupra Copilului”, 20 Noiembrie 2009 este Aniversarea de 20 de ani a Conveţiei privind Drepturile Copilului, dar  două zile nu este suficient. Societatea de Planificare a Familiei din Moldova face apel tuturor, şi vă îndeamnă să ne unim eforturile pentru a preveni violenţa asupra copilului.

Pentru informaţii suplimentare: Potlog Iuliana, asistent administrativ SPFM,

tel. (022) 23 50 73, e-mail: gritevschiiuliana@yahoo.com