Societatea civila a constatat carente grave privind respectarea drepturilor omului



Societatea civila a constatat carente grave privind respectarea drepturilor omului in perioada post-electorala

Libertatea de exprimare si libertatea intrunirilor pasnice sunt in pericol, iar fenomenul torturii este abordat diferit de variate parti implicate. Acestea sunt concluziile la care au ajuns expertii in cadrul conferintei „Drepturile omului si institutiile democratice in perioada post-electorala in Moldova", desfasurate de Asociatia Promo-Lex pe 1 iulie 2009. Ulterior, va fi elaborat un studiu ce va contine o analiza a situatiei libertatii intrunirilor, sigurantei persoanelor, libertatii de exprimare si functionarii institutiilor democratice. 

Scopul conferintei a fost stabilirea faptelor si comportamentul actorilor in perioada post-electorala. Totodata, s-a incercat stabilirea unor solutii pentru asigurarea respectarii drepturilor omului si suprematiei legii in Moldova. La eveniment au participat peste 60 de persoane, printre care reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Interne, Departamentului Institutiilor Penitenciare, Curtii Supreme de Justitie, organizatiilor internationale, partidelor politice, societatii civile si mass-media.

Alexandru Postica, directorul executiv al Asociatiei Promo-LEX , a mentionat ca numarul intrunirilor dupa evenimentele din aprilie au scazut mult comparativ cu anul trecut: „Desi avem o lege mai buna cu privire la intruniri, oamenilor le este frica sa se manifeste, sa-si exprime opiniile, deoarece sunt deseori intimidati de catre fortele de ordine". Postica a prezentat un studiu privind evenimentele din 6 si 7 aprilie 2009, care evidentiaza faptul ca atat colaboratorii politiei, cat si Administratia Publica Locala, nu si-au indeplinit obligatiile, lasand intrunirile sa scape de sub control.

În acelasi timp, Vadim Grinco, reprezentantul MAI, a afirmat ca politia a facut tot posibilul pentru a aplana situatia pe 7 aprilie: „Organul de politie are obligatia de a asigura ordinea publica. Desigur, nu-i padure fara uscaturi si daca se va demonstra ca unii colaboratori au incalcat legea, acestia vor fi pedepsiti". Cu toate acestea, Grinco nu a putut sa raspunda daca au fost initiate investigatii interne pe cazuri de abuz din partea colaboratorilor de politie.

În cadrul evenimentelor din aprilie, politia a procedat foarte brutal, a recurs la retineri nejustificate, a folosit pe larg batai, maltratari si intimidari. În acelasi timp, in cazurile de detentie au fost implicati un numar important de minori, iar accesul la serviciile medicale nu a fost asigurat. Aceste concluzii se contin in raportul preliminar „Libertate, siguranta persoanei si tortura: Evenimentele din aprilie 2009 din Moldova", prezentat in cadrul conferintei de Vanu Jereghi, director executiv, Institutul pentru Drepturile Omului. Jereghi a remarcat ca: „Actiunile politiei au avut ca rezultat 4 cazuri de deces, iar un numar mare de persoane au urmat tratamente de spitalizare si de ambulator".

Pe de alta parte, Ion Manole, presedinte al Asociatiei Promo-LEX , a evidentiat o mare influenta a mass-media asupra oamenilor: „Populatia nu e doar dezinformata, dar si manipulata de mass-media. În rezultat, aceasta percepe intrunirile publice ca evenimente platite, sau care tind sa obtina pe seama oamenilor anumite beneficii si nu ca exprimarea libera a opiniilor".

„Comportamentul mass-media nu a intrunit standardele profesionale,  principiile etice si deontologice de reflectare a conflictelor", a afirmat Nadine Gogu, director interimar al Centrului Independent de Jurnalism, facand apel la raportul de monitorizare a presei audiovizuale in perioada post-electorala elaborat de CIJ. Totodata, directorul executiv al Asociatiei Presei Independente, Petru Macovei, a mentionat ca mass-media controlata de guvernare continua promovarea discursului de ura.

Alexandru Arseni, doctor in drept, conferentiar universitar, Catedra „Drept constitutional si administrativ", USM, a subliniat faptul ca in multe cazuri institutiile statului nu si-au onorat obligatiile constitutionale, iar presedintele si-a atribuit mai mult drepturi, incalcand astfel Constitutia Republicii Moldova. Arseni a concluzionat: „Suveranitatea nationala ii apartine poporului, indiferent de originea etnica, de apartenenta la o confesie, sau natiune".   

Conferinta a fost organizata de Asociatia Promo-LEX  cu suportul oferit de Black Sea Trust for Regional Cooperation / A Project of the German Marshall Fund.

Promo Lex