Liderii de tineret pentru Pace pledeaza pentru o familie a omenirii



 

forumtimeripace6482.jpgStudenti, conducatori de ONG-uri si cercetatori s-au intrunit sambata, 21 martie, la summitul liderilor de tineret pentru pace si dezvoltare, cu genericul: „Omenirea este o familie - o noua viziune pentru pace in secolul XXI", transmite Info-Prim Neo.

Participantii au vorbit despre globalizare, integrare regionala si emigrarea intelectualitatii tinere.

 

Mihai Calestru, directorul executiv al Asociatiei Internationale pentru Educatie din R. Moldova, a subliniat importanta unor politici eficiente pentru tineret. „Trebuie sa fim preocupati de soarta tinerilor, sa le deschidem oportunitati, fiindca ideile lor sunt extrem de valoroase pentru viitorul tarii". În acelasi timp, Mihai Calestru i-a indemnat pe tineri sa faca voluntariat si nu doar munca remunerata.

Marina Buciceanu, doctor in stiinte la Academia de Stiinte a Moldovei a specificat intr-un raport ca una din problemele tinerei generatii este migratia, fenomen care poate fi stopat prin dezvoltarea unei politici de tineret eficiente. „R. Moldova este cea mai tanara tara din Europe, intrucat 27 % din populatie sunt tinerii. Totodata, 49 % din emigrantii din Moldova o constituie tot ei. Pierderea fortei de munca reprezinta un pericol mare", a mai spus Marina Buciceanu. Potrivit ei, sondajele sociologice arata ca tinerii isi doresc din partea comunitatii nu doar sfaturi, dar si ajutor de angajare in campul muncii.

Maria Dontu, studenta la Universitatea de Stat din Tiraspol, a vorbit despre importanta globalizarii. „Lumea tinde spre unificarea intereselor pentru promovarea binelui comun. Atunci cand vom trai cu totii intr-o familie unica, vor dispare si astfel de fenomene negative cum sunt migratia sau crima transfrontaliera".

"În pofida provocarilor din prezent, sunt convins ca apelul universal de a crea o familie a omenirii, confirma faptul ca traim in perioada cand, odata ce vom intelege cauzele fundamentale ale problemelor noastre, vom putea realiza o schimbare durabila", a specificat oaspetele special al summitului, Katsumi Ohtsuka, presedintele Federatiei Pacii Universale in Eurasia.

Summitul liderilor de tineret pentru pace si dezvoltare se inscrie in agenda actvitatilor Festivalului Global al Pacii.

Organizatorii summitului sunt Asociatia Filantropica IRFF-ONLUS, Filiala din Moldova a Fundatiei Internationale pentru Educatie din America si Asociatia Internationala pentru Educatie din R. Moldova.

Info-Prim Neo