„Cetățeanul activ produce o schimbare” la Școala de Muzică din Ungheni



Săptămâna trecută pe o rețea de socializare am văzut o postare a unui tânăr din Ungheni, care împreună cu un grup de oameni amplasau în fața Școlii de Muzică din oraș o cheiță sol și o liră din fier forjat.
 
Postarea m-a intrigat și m-a făcut să-i scriu un mesaj să cer mai multe detalii despre inițiativa sa, pentru a scrie un material pe blogul www.voluntariatul-artadeateimplica.blogspot.md .  Și, după atâtea materiale în care oamenii sau cel puțin moldovenii nu prea dau semne de inițiative civice, aflu că acest tânăr a avut această inițiativă frumoasă. Îmi scrie el că  a depus o cerere de grant la American Corner de la Bilioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” pentru că  a studiat în acea instituție și a dorit să contribuie la dezvoltarea acesteia.
 
Dar, până la proiectul propriu-zis Ilie, așa e prenumele tânărului, a discutat și s-a consultat cu administrația Școlii de Muzică cu ceea ce este primordial de a se rezolva în insitituție. În final, s-a decis să fie amenajată grădina Școlii de Muzică cu plante decorative și amplasarea simbolului muzicii „Cheița Sol” și logo-ul insitituției - „Lira”, ele fiind realizate din fier forjat.
 
Ilie îmi mai scria că aceste idei costau puțin, doar că erau necesare brațe de muncă voluntare. El a apelat la ajutorul colegilor, părinților și profesorilor. Toți s-au mobilizat și au amenajat grădina  modest, dar cu foarte și foarte  mult gust și astfel ideea lui Ilie de a amenaja un spațiu în grădina instituției cu resurse financiare minime, unde și-a făcut studiile muzicale, s-a realizat cu succes.
 
Întrebată de inițiativa lui Ilie, dna Tereza Cazac, directorea Școlii de Muzică, îmi spunea că a rămas plăcut surprinsă când el a venit cu inițiativa și că tot el a găsit și cine să o finanțeze. Nouă administrației  nu ne-a rămas decât să contribuim cu idei și cu munca voluntară. ⌣ 
La final ea specificat că este foarte mândră că există astfel de tineri activi și i-a dorit lui Ilie mult succes și să realizeze cât mai multe lucruri frumoase pentru comunitate.
 
Proiectul de la Școala de Muzică este implementat cu sprijinul „American Corner”, Ungheni, din sursele financiare a Statelor Unite ale Americii.
 

Programul “American Corners” este un program desfăşurat la nivel internaţional sub forma unor parteneriate între Ambasadele Statelor Unite din ţările respective şi biblioteci.  


Scopul acestui program este de a promova înţelegerea şi cooperarea între Republica Moldova şi Statele Unite, prin oferirea de informaţii pertinente despre cultura şi civilizaţia americană. “American Corners” sunt mici centre culturale ce funcţionează ca o secţie a bibliotecii cu un fond de carte din diverse domenii şi cu materiale audio-video, centre în care se desfăşoară şi evenimente culturale, civice și voluntariat.