Nivelul de utilizare a sistemelor de reținere pentru copii în Republica Moldova



Începând cu anul 2013, în Republica Moldova au intrat în vigoare noile modificări ale Regulamentului circulației rutiere, care prevăd că minorii cu vârsta de pînă la 12 ani pot fi transportaţi doar în autoturismul care este dotat cu sistem de reţinere conform standardelor de siguranţă (scăunelul auto pentru copii), ce corespunde greutății şi înălțimii copilului. Concomitent, pentru copii cu vârsta de la 7 la 12 ani, este admisă utilizarea și a altor mijloace de adaptare  (perna specială, scaunul de înălţare etc.), care face posibilă aplicarea corectă (bazin/umăr) a centurii de siguranţă din dotarea autoturismului.

Încălcarea regulilor de folosire a sistemului de reținere pentru copii se sancţionează cu o amendă de la 9 la 12 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.

Automobil Club din Moldova, în cadrul proiectului "Transportă copilul tău în siguranță!", finanțat de FIA (Federația Internațională de Automobilism), Fundația FIA (FIA Foundation), EASST (Alianța Estică pentru Transport Sigur și Durabil din Marea Britanie), în parteneriat cu Inspectoratul Național de Patrulare, a realizat chestionare, pentru a analiza nivelul de utilizare de către părinți a sistemelor de reținere pentru copii, la transportarea în vehicul a copiilor sub 12 ani și cunoașterea de către aceștia a legislației naționale în domeniu.

 În timpul procesului de investigare, au fost intervievați cca 400 de părinți. Studiul a fost realizat în locuri publice, cum ar fi zone de parcare, în regiunea școlilor și grădinițelor pentru copii.

Rezultatele studiului de observare sunt următoarele:

1)      Sexul conducătorului auto:

70% masculin

30% feminin

2)      Categoria de vârstă (șofer)

8% 16-25

35% 26-30

18% 36-40

23% 31-35

11% 41-45

3% 46-49

1% peste 50 ani

3)      Frecvența călătoriilor cu un copil cu vârsta sub 12 ani în automobil

59% zilnic

20% 2-3 ori pe săptămână

10% o dată pe săptămână

11% cel puțin o dată pe lună

 

4)      Locul copilului în automobil

97% pe bancheta din spate

3% pe bancheta din față

5)     În ceea ce privește nivelul utilizării sistemelor de reținere pentru copii, studiul de observație arată că:

33% dintre șoferi utilizează un sistem de reținere adecvat adaptat vârstei și caracteristicilor fizice ale copilului

59% utilizează centura de siguranță a vehiculelor (în două sau trei puncte)

8% nu folosesc nimic

6)      Frecvența utilizării sistemelor de reținere în timpul transportării copilului

80% întotdeauna

12% de obicei

2% des

6% numai uneori

7)       Cunoașterea legii privind obligativitatea utilizării sistemelor de reținere la transportarea copiilor cu mașina:

93% dintre respondenți au indicat că cunosc despre lege

7% dintre respondenți au indicat că nu cunosc despre legea data

8)      Evaluarea legii:

87% dintre șoferi consideră că legea dată este "pozitivă"

11% dintre șoferi consideră legea drept "nici pozitivă", "nici negativă"

2% dintre șoferi consideră că legea data este "negativă"

9)      Utilitatea legii:

85% dintre respondenți consideră că legea va contribui la reducerea numărului de copii decedați sau răniți grav în urma accidentelor rutiere

14% dintre respondenți consideră că legea nu va avea un impact semnificativ

1% consideră că legea va crea mai multe victim

10)  Motive pentru respectarea legii:

90% dintre șoferi vor respecta legea pentru a se asigura că copiii lor călătoresc în siguranță în automobil

9% dintre șoferi vor respecta legea pentru a evita amenzile și sancțiunile

1% dintre șoferi nu sunt dispuși să respecte legea

În așa fel, rezultatele sondajului au arătat că aproximativ 40% din părinții copiilor sub 12 ani nu utilizează un sistem de reținere pentru copii, adecvat vârstei și caracteristicilor fiziologice ale copilului, la transportarea acestuia în vehiculul auto, iar din numărul celora care totuși dețin un sistem de reținere special pentru copii, doar 37% îl utilizează în mod permanent, pe când marea majoritate doar uneori.

În ceea ce privește cunoașterea legii privind obligativitatea utilizării unui sistem de reținere la transportarea copilului sub 12 ani, în vehicul, statidtica este destul de îmbucurătoare. Astfel aprox. 93% din respondenți cunosc despre legea respectivă. Din păcate, aceasta nu înseamnă că toți se conformează prevederilor legii date.

De asemenea, studiul dat a scos la iveală faptul că este necesară o implicare mai activă a Poliției în vederea asigurării respectării legislației de către șoferi și o atenție mai mare din partea presei și societății civile, precum și o activitate de informare și sensibilizare mai extinsă, asigurând astfel instruirea și informarea părinților despre importanța utilizării sistemelor de reținere, legislația în domeniu existentă, pentru a salva viețile copiilor – pasageri, în calitate de participanți la traficul rutier.

Mai multe detalii: https://goo.gl/XmxvYF