HIV nu se transmite prin îmbrățișări și sărutări / Experiment social



HIV  este infecția secolului ce a răpus viețile a milioane de oameni. Potrivit ultimelor studii, la fiecare 6 secunde o nouă persoană se infectează HIV, iar dimensiunile acestei maladii sunt exagerat de mari.

În fiecare an,  pe data de 1 decembrie, este sărbătorită Ziua Internațională de Combatere a SIDA. Există, însă, și o altă latură a acestei probleme – lipsa de informare.

În contextul marcării acestei zile în Republica Moldova, echipa Studioului Ciofilm a realizat un spot social cu genericul „HIV nu se transmite prin îmbrățișări și sărutări”, prin intermediul căruia s-au testat reacțiile și atitudinea oamenilor față de cei infectați HIV.

mat

Cu toate că infecția HIV este o problemă actuală, pentru care s-au găsit numeroase metode de stagnare, oamenii încă mai sunt suspicioși și nu știu cum să reacționeze atunci când interacționează cu persoanele HIV pozitiv.  Atitudinea discriminatorie și atârnarea incorectă față de victimele acestei maladii se transmite din generație în generație. Prin urmare, în prezența lor, oamenii se tem, se feresc, zâmbesc forțat și crispat. 

Acești oameni nu sunt un pericol pentru noi. Stereotipurile precum că cei infectați HIV sunt sexual destrăbălați sau consumatori de droguri injectabile, sunt total depășite și greșite.

Informarea poate fi soluția anti-discriminare. Cei care au citit cel puțin o broșură despre prevenirea, manifestarea și tratamentul HIV/SIDA,  sunt în măsură să înțeleagă că nu este cea mai periculoasă infecție contagioasă.

Trebuie să știm care sunt căile reale de infectare HIV. Puțini știu că  HIV nu se transmite prin strângere de mână, prin tuse sau strănuturi, prin folosirea aceleiași vesele, injectarea cu seringi sterile de unică folosință, animale sau înțepăturile insectelor.

În zilele noastre, maladia HIV nu omoară, dezvoltarea virusului poate fi stagnată, iar cel infectat trăiește tot atât timp ca și cum ar fi neinfectat. Omoară însă, intoleranța și indiferența oamenilor.