Vlad Filat: "Mă angajez plenar să promovez tinerele femei în politica Republicii Moldova"



314061_263510953682219_261206377246010_883552_1447405875_n Prim-ministrul Vlad Filat a avut o întâlnire cu participantele proiectului ,,LeaderSHE – Young Women Leaders’ Academy”, miercuri, 28 martie, în cadrul Ambasadei Republicii Moldova de la Bruxelles, în Belgia.

Întâlnirea cu premierul a fost una planificată pentru vizita la Ambasada Republicii Moldova în Belgia, iar Vlad Filat s-a arătat foarte entuziasmat de potențialul tinerelor participante și de activitățile curente ale LeaderSHE.

Întrebat de către participante: ,,Când vom adera oficial la Uniunea Europeană?”, Vlad Filat a declarat: ,,De aici, de la Bruxelles, această integrare se vede foarte bine. E păcat, însă, că de la Chișinău se văd doar punctele negative. Cea mai mare problemă a cetățenilor RM, în acest context, este lipsa unei comunicări și documentări eficiente. Important este  să etapizăm clar ceea ce trebuie să facem și să nu inventăm o aderare ,,moldovenească” la Uniunea Europeană. Alături de dl. Leancă, negociem asupra acordului de asociere la UE și în special asupra liberalizării vizelor.”

Premierul a mai fost întrebat dacă ,,e greu sau nu să fii lider în Republica Moldova și să ții piept unei opoziții”, la care premierul a spus: ,, Vă spun din start că nu e ușor. Trebuie să ții piept în activitatea cu oamenii tăi. Situația este însă una destul de obiectivă:  trebuie să învățăm să facem politică, să fim toleranți și să nu inventăm ceea ce prezintă eficiență. Eu m-am implicat conștient și voi contribui la rezolvarea tuturor obiectivelor. Activitatea aceasta este una care nu te lasă să ai perioade de apatie. Totodată, leadershipul necesită foarte mult timp.”

O altă latură abordată de către prim-ministru a fost și cea a leadershipului feminin în politica țării noastre, despre care el a remarcat: ,,Rolul femeilor în societatea noastră este spectaculos, dar cea mai mare problemă este că nu toate aceste roluri sunt vizibile, observate. Ceea ce se cere din partea potențialelor și actualelor femei de succes din Moldova este implicarea majoră întru obținerea rezultatelor doar prin eforturi proprii și să-și creeze o platformă pe care să se manifeste. Și cu toate că se pune probema existenței unui procentaj pentru rata de participare a femeilor în funcții de conducere, nu trebuie să stabilim anumite proporții. Cine posedă calități și aptitudini, urmează să fie promovat. Personal, consider că ar fi fost mai bine dacă Guvernul avea mai multe femei în conducere. Trebuie, însă, să existe o inițiativă și din partea doamnelor.”

La sfârșitul întrevederii, premierului Vlad Filat i s-a decernat un certificat de ambasador al proiectului LeaderSHE. El ,,s-a angajat plenar să promoveze tinerele femei în politica Republicii Moldova.

Reamintim că „LeaderSHE” este un proiect inovativ orientat spre fetele tinere cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, care doresc să participe la schimbarea comunității şi să contribuie la dezvoltarea democraţiei participative în Republica Moldova, iar în zilele de 27 – 30 martie efectuază o vizită de studiu la Bruxelles, Belgia.

cats

Realizarea acestui proiect este posibilă datorită sprijinului financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii prin Alumni Small Grants Program.