„Biblioteca Vie” – un instrument real de combaterea cu prejudecatii




Pe data de 19 septembrie, pentru oaspetii festivalului interetnic, de la 10:00 pana la 14:00, pentru prima data in Chisinau, a lucrat “Biblioteca vie”, cu niste bibliotecari adevarati, abonamente de cititori, registre de carti – “Cartile Vii”. “Cartile Vii” se aflau chiar aici – acestia erau oamenii care, dupa parerea organizatorilor, “Clubului tolerantei din Chisinau”, cel mai des, in societatea contemporana sunt etichetati si urmariti de o droaie de stereotipuri negative. Cartile asa si se numeau “Aia neagra”, “Tiganca”, “Mulatca”, “Doctor in stiinte”, “Vegetarianul”, “Evreica”, “Refugiatul”, “Ala care se plimba cu autostopul”, “Voluntarul” etc.Dupa parerea cititorilor bibliotecii selectia de carti si stereotipuri in registru s-a dovedit a fi foarte actuala pentru chisinaueni. Descrierea “cartii” atragea atentia instantaneu si iti provoca dorinta sa citesti cartea si sa pui capat “atitudinii prejudiciate” catre o anumita grupa de oameni. Experienta pe care cititorii nostri au desprins-o din toata actiunea noastra este comunicarea vie si nemijlocita, discutii, descoperirea unei noi viziuni asupra lumii si chiar experienta invatarii tolerantei. Pe langa toate acestea – cunoasterea mai profunda a altor culturi, profesii, obiceiuri de viata si valori. Una din cititoarele noastre a rezumat impresiile despre experienta sa de comunicare cu “Cartea vie”, scriind in ancheta cititorului urmatoaterele: “Oamenii sunt ca niste carti deschise, daca te atingi de dansii cu interes, stima si iubire”. Cititorii au mai remarcat ca cititul oamenilor este tot asa de interesant ca acela a unor carti tiparite, mai mult ca atat, anume de la reprezentatii anumitor etnii, culturi, profesii poti afla toate acelea care nu le afli din internet sau alte surse, si anume: interesele si lumea interioara a celor care “se deosebesc” de noi, particularitatile culturei evreiesi, africana si americana, cum traiesc refugiatii, ce fac liderii ne NGO, pentru ce in Moldova vin voluntari si care sunt normele respectate de vegetarieni.

Ce tine de parerile “cartilor” noastre, ei ne-au spus ca asta e prima experienta de comunicare cu asa de multi “cititori”, care le-a lasat o amintire placuta de comunicare si zambete. Cel mai mult “cartile” au pretuit posibilitatea sa le arate cititorilor punctul lor de vedere, pozitia in viata si aceea de a pune la discutie impreuna cu “cititorii”, de ce oamenii perecep “cartea” in asa un mod.

Pe parcursul festivalului am avut circa 100 de cititori, informatia despre “Biblioteca vie” le-a fost oferita la aproximativ 150 de oameni. In calitate de voluntari au participat circa 40 de oameni.

“Biblioteca vie” a devenit relizabila cu multumita Programei granturilor mici pt sustinerea initiativelor democratice Ambasadei SUA si cu asistenta CCE “Kedem”, “Hilel” din Chisinau.



Posted: 2010-09-27 07:22:57

Blog | Iniţiative Democratice