frule

IDIS „Viitorul” a încheiat activitățile proiectului „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova”

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a implementat, în perioada ianuarie 2023 – octombrie 2024, proiectul „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova”. Obiectivul proiectului a fost de spori capacităților instituțiilor media, organizațiilor societății civile, ale studenților și ale Consiliului Audiovizualului din Republica Moldova, în ceea ce privește gândirea critică, alfabetizarea media, analiza, rezistența la dezinformare și reflectarea informațiilor de interes public într-un mod imparțial.

În cadrul proiectului a fost realizată o cartografiere a instituțiilor media și a organizațiilor societății civile active din spațiul mediatic al Republicii Moldova. La fel, a fost organizată o întâlnire cu membrii Consiliului Audiovizualului al Republicii Moldova pentru a contura obiectivul proiectului.

Ulterior, 35 de studenți, reprezentanți ai instituțiilor media și ai organizațiilor societății civile, au fost selectați, în urma unui concurs organizat, pentru a participa la un program complex de formare, care a fost lansat pe 3 mai, 2023. Pe 22 iunie, 2023, în ultima zi de instruire, celor 35 de participanți le-au fost înmânate certificatele de participare la program, care a presupus 20 sesiuni, unde au fost abordate subiecte precum: educația media și experienţa naţională privind educaţia mediace stă în spatele tendințelor de dezinformare și care sunt miturile care stau la baza campaniilor de dezinformare. S-a discutat despre tehnici de combatere a dezinformării; despre informațiile false ca parte componentă a dezinformării; despre experiența și bunele practici la nivel internațional în combaterea dezinformării. Participanții au fost instruiți și la capitolul verificarea faptelorparticularitățile dezinformării în mediul online; rolul noilor tehnologii în campaniile de dezinformare; dar și rolul jurnaliștilor în combaterea dezinformării etc.

După încheierea sesiunilor de instruire, participanți Programului de formare au aplicat cunoștințele obținute în activitate practică.  Cei au dorit, au avut ca sarcină să facă evaluări / studii de caz / monitorizări și analize pe subiecte legate de dezinformare, alfabetizare media și gândire critică. Proiectul a prevăzut scrierea a 15 articole de acest fel.

O altă activitate a proiectului a fost crearea, în baza unui concurs deschis, a unei Platforme de discuții pe marginea combaterii dezinformării în context local, național, regional și internațional, reprezentată de către jurnaliști, studenți, organizații neguvernamentale, reprezentanți mass media, care s-a întrunit în patru ședințe de lucru. La aceste ședințe (16 octombrie 2023 ; 6 februarie 2024 ; 4 iunie 2024 ; 18 octombrie, 2024) au fost prezentate temele de acasă ale participanților de la Programul de formare. Materiale au fost incluse în 4 culegeri de articole: primele cinci articole.; culegere cu altele două articole; o altă culegere cu patru articole ; ultimele patru articole.

Studiul „Politica informațională a televiziunilor din Republica Moldova”, realizat, la fel, în cadrul proiectului, este despre cum cele mai influente instituții media din Republica Moldova reflectă problemele interne și externe, care afectează societatea, din perspectiva dezinformării, a prezentării știrilor false și implicațiile acestor acțiuni pentru țară.

De asemenea, a fost elaborat, după principiul „stegulețele roșii”, un Ghid privind identificarea, clasificarea și contracararea informațiilor false, în spațiul public și mediatic al Republicii Moldova, în limbile rusă și română. Versiunea în limba română a fost prezentată pe 6 februarie, 2024, la cea de-a doua ședință a Platformei de discuții. Versiunea în limba rusă a fost tradusă ulterior.

Proiectul a prevăzut și elaborarea a 12 infografice pe baza informațiilor relevante despre programul de instruiresesiunile desfășurate în cadrul programuluipolitica informațională a televiziunilor din Republica Moldova; concluziile studiului privind politica informațională a televiziunilor – partea I și partea IIzece întrebări pentru a detecta o știre falsăsursele web pentru verificarea imaginilor videosursele web pentru detectarea știrilor falsestegulețele roșii recomandate de către Oxford Internet Instituteprimele cinci articole scrise de către participanții la Programul de instruire; a doua culegere de articole cu alte cinci analize ale participanților; și a treia culegere de articole despre ultimele cinci analize ale participanților.

Proiectul „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova”, implementat de către IDIS „Viitorul”, a fost susținut financiar de către Ambasada Finlandei la București.

 

IDIS „Viitorul” a încheiat activitățile proiectului „Sprijinirea gândirii critice și rezistența la dezinformare în Republica Moldova” | IDIS

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola