SC. Summit Events

Anul 2015 la CJI


Campanii media menite să promoveze mass-media profesionistă și accesul la informație, evenimente în premieră, activități diverse de instruire pentru jurnaliști, studii și cercetări de actualitate, comentarii și analize menite pentru  publicul larg – au fost doar câteva din activitățile desfășurate de Centrul pentru  Jurnalism Independent (CJI) pe parcursul anului 2015.

Departamentul Instruire și Comunicare s-a axat pe câteva direcții de activitate și anume: educația mediatică, promovarea toleranței  și responsabilității in presă, instruirea jurnaliștilor.

Pentru a promova consumul critic de știri, echipa CJI a vizitat  mai multe localități din țară, unde s-a întâlnit cu elevi și profesori și au discutat despre mass-media și cum trebuie percepute mesajele mass-media. În urma consultărilor cu experți, profesori universitari, conceptul privind integrarea educației mediatice în curricula școlară și universitară a fost expediat Ministerului Educației.

”Presa nu urăște!” a fost sloganul unei campanii de amploare organizate de CJI, care a implicat jurnaliști, experți media, activiști civici, studenți și publicul larg. Instruiri pentru jurnaliști și moderatori de web site-uri, lecții pentru studenții de la jurnalism, cluburi de discuții la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, producții video – toate au făcut parte din această campania, care a avut drept scop promovarea toleranței și responsabilității în presă.

În cadrul campaniei , ”Vrem acces în Parlament!”,CJI  a adus in vizor problema revenirii presei în sala de ședințe a parlamentului, organizând mai multe acțiuni de sensibilizare în acest sens și reamintind deputaților că limitarea accesului jurnaliștilor în Parlament este o problemă stringentă nu doar a presei, ci a întregii societăți.

În anul 2015, Portalul Media Azi a continuat ciclul de comentarii, început în 2014, abordând subiecte ce țin de promovarea standardelor europene în mass-media națională. La fel, a fost susținută rubrica de interviuri, în cadrul căreia au fost aduse în prim-plan personalități care au dezvăluit situația din mass-media și au propus idei privind soluționarea problemelor existente în domeniu. Media Azi a urmărit îndeaproape și a prezentat știri despre activitatea comisiei parlamentare de profil, CCA, CO, despre adoptarea de către parlament a principalelor modificări la Codul audiovizualului și schimbările care s-au produs la Teleradio-Moldova și postul public din autonomia găgăuză; problemele ridicate la primul Forum Mass-Media din R. Moldova și alte evenimente importante care s-au produs în domeniu.

Pe segmental de cercetare, CJI a lansat în premieră un studiu despre manipulare și propaganda mass-media, a analizat daca avem sau nu  discurs de ura în mass-media online  și cum se manifestă acesta. De asemenea, CJI prezentat si un studiu despre situația la Consiliul de Observatori ai Teleradio-Moldova,

Departamentul Politici şi Legislaţie Media a monitorizat evoluția legislației mass-media și abuzurile împotriva reprezentanților presei, luând atitudine în situațiile grave prin intermediul unor declarații. De asemenea, CJI a acordat asistență juridică gratuită instituțiilor media și reprezentanților acestora. Departamentul a mai organizat instruiri pentru jurnaliști pe aspecte legale ce țin de obținerea informațiilor de interes public. În scopul de a informa jurnaliștii și instituțiile media despre cele mai noi modificări legislative din domeniu au fost elaborate șase buletine legislative. La fel, în acest an a fost publicat unicul Ghid practic pentru aplicarea legii privind accesul la informație, destinat jurnaliștilor și funcționarilor publici intitulat „Accesul la informație - fără „baricade””.

Anul 2015 a fost pentru Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism unul roditor şi cu multe evenimente interesante. Studenţii promoţiei 2014-2015 au absolvit cu succes cursurile pe care le-au urmat zece luni, timp în care au au căpătat deprinderi practice de lucru în regim de redacţie. Comisia de admitere, formată din instructorii ŞSAJ, a ales cei mai buni care din 1 septembrie 2015 14 tineri și tinere au devenit studenţi ai Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism. 

Tot în 2014, CJI a organizat două evenimente tradiționale menite să solidarizeze breasla jurnalistică, să apere libertatea presei și să promoveze jurnalismul de calitate - „Zilele Libertăţii Presei” (în luna mai) și Gala anuală a Clubului de Presă, activitate în care au fost premiați jurnaliştii anului (în luna decembrie).

CJI a editat, şi în acest an, revista „Mass-media în Moldova”, singura publicaţie analitică bianuală ce reflectă problemele din domeniul mass-media și care apare din anul 1995.

Pentru anul 2016, CJI își propune, la fel, să desfășoare noi proiecte și activități care vor contribui la afirmarea unei prese independente și a unui jurnalism profesionist în țara noastră.
 




Asociația Obșteascǎ Centrul de Instruire și Consultanțǎ Organizaționalǎ

PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la support@portal.civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale, folosiți butonul de mai jos.

Înregistrează-te

Am uitat Login-ul | Am uitat parola