Noua directoare a Centrului de Excelență în Construcții: ”Sectorul construcțiilor reprezintă unul dintre cele mai mari sectoare economice din Europa, inclusiv și în Republica Moldova”



Țurcan Lucia

Vorbim cu Lucia Țurcan, manager la Centrul de Excelență în Construcții (CEC), care ne-a povestit despre experiența sa profesională, despre provocările industriei, perspectivele domeniului, despre viziunea sa pentru viitorul CEC, în particular, și al construcțiilor, în general. Despre acestea a vorbit într-un interviu pentru conday.md.

Cariera
Am dat start carierei mele ca economist în secția de Planificare a SA „Steaua”, unde am activat 9 ani, după care am aplicat la postul de profesoară de științe economice la fostul Colegiu de Construcții, actualul Centrul de Excelență în Construcții. Timp de 8 ani împreună cu elevii am consolidat cunoștințele în planificare economică, bugetare și finanțele întreprinderilor de construcții după care am devenit șefă a secției pentru un termen de 6 ani. Cea mai provocatoare și plină de responsabilități călătorie în cariera mea a fost în funcția de directoare adjunctă pe studii. Aceasta a durat aproape 14 ani. În anul 2022 am aplicat pentru poziția „supremă” din instituția noastră de învățământ. În urma câștigării acestui concurs, am fost aleasă pe un termen de 5 ani în funcția de directoare a CEC.

Manager CEC
Chiar și cu 28 ani experiență în cadrul CEC, rolul de manageră este nou pentru mine, și este foarte bine că cunosc această instituție din interior. În ultimul deceniu lucrurile au evoluat rapid la Centrul de Excelență, oferta educațională s-a extins, am îmbrățișat sfera digitală, am eficientizat unele procese. Anume din acest considerent îmi propun să actualizez fișele de post ale tuturor angajaților. În așa fel voi dedica timp fiecărui coleg și voi aduce o claritate în exercitarea obligațiunilor postului, atât pentru mine ca manager, cât și pentru toată echipa. În paralel am început să analizez situația tuturor încăperilor instituției pentru a schița unele direcții de îmbunătățire a condițiilor de studii și de trai ale elevilor și angajaților.

În scurt timp voi studia dotarea cu echipamente, utilaje, instrumente la diferite specialități/meserii pentru a spori calitatea lecțiilor și activităților practice.

Viziune
Peste 5 ani mi-aș dori ca CEC să devină un centru educațional inovativ în domeniul construcțiilor recunoscut în plan național și internațional, instituție lider în formarea și certificarea specialiștilor la nivelul standardelor educaționale europene, cu programul de mobilitate academică la toate specialitățile și cu condiții de viață și studii identice cu campusurile instituțiilor de top din UE.

Industria construcțiilor
Dezvoltarea sectorului de construcții din Republica Moldova demarează odată cu procesul de dezvoltare a infrastructurii și a cererii de pe piața imobiliară. Ramura construcţiilor capitale are un rol central în dezvoltarea economică a Republicii Moldova, deţinând peste jumătate din patrimoniul de capital fix. Formarea şi dezvoltarea întregii infrastructuri, atât economice, cât şi sociale, care sunt cruciale pentru dezvoltarea durabilă a ţării, depind în mod direct de ramura construcţiilor. Astfel, calitatea infrastructurii actuale, precum şi eficienţa investiţiilor în capital fix sunt influenţate de nivelul de performanţă a acestei ramuri.

Numărul întreprinderilor și angajaților din Republica Moldova ce activează în sectorul construcțiilor este în continuă ascensiune, cu unele excepții.

În prezent majoritatea întreprinderilor de construcții

activează pe principiul „construim oriunde și ce putem”

Dar nu ceea ce are nevoie piața și unde se permite conform normelor și bunului simț. În rezultat oferta este exagerată, iar cererea necunoscută, fiind imposibilă cuantificarea acesteia cu instrumente economice, ci mai degrabă intuită. Situația socio-economică și tumultul din viața politică au adus un aport preponderent negativ în dezvoltarea acestei ramuri.

Schimbări
O singură persoană, fie manager, fie profesor, fie un muncitor nu e în stare să producă o schimbare bruscă pe piață. Dar în perspectivă îmi doresc o mai mare și strânsă colaborare cu agenții economici din ramura construcțiilor, cu implicarea directă a acestora în activitățile educaționale (elaborarea planurilor de învățământ, curricula, activități practice etc.). În acest fel vom dezvolta valorile, cunoștințele, competențele și simțul estetic al tinerei generații de arhitecți, designeri, constructori, care vor „îmbrăca” Moldova în alte straie.

Perspective
Sectorul construcțiilor reprezintă unul dintre cele mai mari sectoare economice din Europa, inclusiv și în Republica Moldova. Astfel, devine cea mai mare destinație a investițiilor, performanța și creșterea pieței variind în funcție de acestea. Piața construcțiilor cuprinde trei mari componente: renovarea și modernizarea clădirilor existente, construcția de clădiri noi, inginerie civilă. Ramura construcțiilor stă la baza progresului economic național și internațional.

Sectorul construcțiilor este în plină dezvoltare, astfel, la nivel național, se urmărește încheierea mai multor proiecte ce ne va oferi o dezvoltare a infrastructurii localităților de pe teritoriul țării. Absolvenții CEC tot timpul vor avea activitate și vor fi solicitați pe piața muncii, altfel spus – vor avea venituri suficiente pentru a activa acasă.

Planuri
Sper să-mi reușească ceea ce mi-am propus pe perioada mandatului: să sporesc calitatea procesului educațional, prin formarea profesorilor pe diferite domenii, diversificarea ofertei educaționale, modernizarea infrastructurii instituției, îmbunătățirea condițiilor de studii și de trai, atragerea diferitor proiecte, promovarea imaginii instituției și nu în ultimul rând, crearea unei culturi sănătoase și colaborative în colectiv. Acești indicatori și vor servi drept temei pentru aprecierea prestației mele în calitate de directoare a acestei instituții.