De la o tara cu presa partial libera, Moldova trece In categoria tarilor fara presa libera



Interviu cu Petru Macovei, director executiv al Asociatiei Presei Independente.

Europa Libera: Dle Macovei, un raport Freedom House arata ca in Republica Moldova nu ar exista presa libera. Haideti sa vedem ce situatie la capitolul libertatea presei avem la moment in Republica Moldova.

Petru Macovei. Sunt perfect de acord. Adevarul este ca la capitolul libertatea presei regresul se manifesta intai de toate prin faptul ca in ultimii ani s-a produs o concentrare masiva a mass-media din Republica Moldova si in special a audiovizulului care are acoperire nationala, in mainile unor persoane apropiate de anumite forte politice. Este vorba de crearea asa-zisului holding al Partidului Comunistilor care include la acest moment cel putin doua televiziuni, cel putin doua agentii de presa, un numar, nici nu mai stiu cat de mare, de ziare, dar si resurse on-line, care de dimineata si pana seara nu au facut altceva decat sa intoxice creierii cetatenilor nostri cu informatii false despre asa-zisele realizari ale partidului de guvernamant, sa ofere cetateanului informatii dintr-o sigura sursa. În acelasi timp, in ultimii ani, reprezentantii fortelor de ordine care pana la urma reprezinta guvernarea, deci, PCRM, si-au intetit atacurile asupra presei independente, altfel zis asupra presei neloiale partidului de guvernamant. S-a intamplat blocarea conturilor, anul trecut pentru prima data in RM si risca sa se mai intample inca o data anul aceste pe un alt dosar la fel cu tenta politica. S-au intamplat controale neautorizate, situatii cand jurnalisti au fost bruscati si agresati. În aceste situatii nu cred ca putem vorbi despre Republica Moldova ca despre un stat care asigura libertatea presei.

Europa Libera: Avem o solidaritate jurnalistica in RM si de ce este totusi aceasta polarizare?

Petru Macovei: Este adevarat, aceasta separare a jurnalistilor in diverse tabere a fost alimentata din plin in ultimii ani de partidul care a detinut guvernarea. Aceasta dezbinare a ajurnalistilor a existat si in anii precedenti, in particular ea se manifesta pe criterii lingvistie mai mult, acum la aceasta divizare s-a adaugat si o dezbinare pe criterii politice, daca vreti.

Europa Libera: Ce pirghii ar exista la moment pentru a iesi din acest regres?

Petru Macovei: Ar exista cateva cai: este nevoie de o reforma urgenta a mass-media finantata din banii publici si in primul rand a televiziunii si radioului public, ca persoanele care conduc la acest moment compania Teleradio Moldova sa fie demise pentru faptul cum au gestionat reflectarea campaniei electorale, pentru faptul cum au gestionat in special evenimentele post electorale. Pe de alta parte este absolut necesar de adoptat modificari in legislatie care sa permita dezvoltarea economica a presei independente. Editarea unui ziar sau a unui post de radio sau televiziune este de conceput si ca impozitare ca un bussines comercial. Cel putin pentru o anumita perioada este nevoie de anumite facilitati. Ceea ce s-a intamplat dupa 7 aprilie a demonstrat foarte clar ca este nevoie de a dezvolta niste mecanisme prin care jurnalistii insisi sa-si penalizeze colegii care, in pofida normelor deontologice, se ocupa de campanii de denigrare pe criterii politice, reglari de conturi personale sau de articole la comanda.

Europa Libera: Dle Macovei, Dvs vedeti premise pentru ca un viitor apropiat sa avem anumite progrese?

Petru Macovei: Tema mi-e ca nu vom inregistra asemenea progrese intr-un viitor foarte apropiat. Important este sa fie monitorizarea Consiliului Europei si a organismelor europene in general asupra realitatilor din RM. Iar orice alta asistenta financiara, logistica, sa fie acordata doar in functie de existenta unor progrese palpabile care sa fie bazata pe niste monitorizari corecte, cu indicatori calitativi si cantitativi.

Europa Libera. Dle Petru Macovei, va multumim foarte mult.