„Am decis să povestesc istoria unui băiat care și-a găsit sensul vieții prin voluntariat”



Valeriu Filimon este cel mai activ voluntar Diaconia din centrele parohiale. A fost premiat pentru activitatea pe care a desfăşurat-o în anul 2015, însă istoria faptelor bune în calitate de voluntar, Valeriu a început să o scrie mult mai devreme. În cadrul unei activităţi, voluntarii din centrele parohiale, parteneri ai Diaconiei, au fost îndemnaţi să descrie beneficiarii pe care îi asistă în cadrul acţiunilor sociale. Ce am primit de la centrul pentru voluntari „Misericordia” (Coșcalia) a fost o biografie la persoana a treia – o istorie a vieții trăită și prezentată de însăși Valeriu. Și cine, dacă nu eroul principal, ne poate vorbi mai bine despre propriile trăiri și parcursul său de voluntar? Să-i aflăm povestea.

IMG 5588 копия

„ Am decis să povestesc istoria unui băiat care și-a găsit sensul vieții prin voluntariat.

Filimon Valeriu, eroul povestii mele s-a nascut într-o familie numeroasă cu 7 copii. Era firav, îmbrăcat cu o hăinută  subțire, iar ghetele îi erau rupte. Fiind cel mai mic copil în famile, mama nu reușea să-i atragă  atenția cuvenită, deorece lucra de dimineață până seara pentru a le face copiilor săi o viață demnă și frumoasă. Tatăl băiatului lucra peste hotare pentru a  aduce în casa banul ce nu ajungea vreodată pentru cei șapte copii. Neavând un sfat și un sprinjin moral  acordat la timp din partea familiei, a fost luat sub aripa caldă a voluntarilor din Centrul Social ,,Misericordia".

Prima zi pentru el la Centru a fost ceva uimitor. Voluntarii pentru el erau persoanele cu care putea să vorbească și să afle ceva nou într-un mediu prietenos și să primescă un sfat. Zâmbetul nevinovat și ochii plini de bucurie topeau ghețarii din  inima voluntarilor. De  Crăciun, toti copii visau la un dar de la Moș Crăciun. Din păcate, la eroul povestei mele, Moș Crăciun nu venea. Părinții nu-și permiteau să  le cumpere cadouri din cauza bugetului familiar mic. Însă, în cadrul Centrului își pregătea temele pentru acasă și, de fiecare dată, nu uita să le pregătească surorilor lui câte un mic cadou confecționat de mânuțele lui mici cu ocazia diferitor sărbători. Pentru Valeriu  voluntariatul era a doua  casa. Aici voluntarii, împreună cu Misiunea Socială ,,Diaconia", i-au adus acel mult așteptat dar de la Moș Crăciun. Bucuros, Valeriu a mers acasă și și-a împărțit darurile cu toate surorile sale. Crescând mare și învățând de la voluntari că a face bine este ceva corect și demn pentru fiecare dintre noi- oamenii, a decis să fie și el voluntar și să ajute acele persoane care au nevoie de un sfat  și o vorbă bună. El și-a dat seama că împreună cu toți voluntarii pot schimba și viata altor copii și pot aduce căldura în sufletul lor.  Valeriu este voluntar deja de aproape 5 ani și până acum a facut tot ce i-a stat în puteri pentru a ajuta pe alte persoane. Acum el nu nu-și imaginează viața fără de voluntariat”.

Misiunea Socială Diaconia aduce sincere felicitări și mulțumiri voluntarului Valeriu Filimon pentru implicarea și altruismul de care dă dovadă în acțiunile sociale desfășurate alături de întreaga echipă Misericordia.

Dacă vrei să te înscrii în rândul voluntarilor DIACONIAm te îndemnăm să completezi formularul de aplicare.