Postul Mare - între medicină și religie



 

copil doctor

Trăim zile și momente în care Postul Mare e la el acasă. Știm cu toții că Postul Sfintelor Paști este perioada de pregătire pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Într-un pas cu credința putem numi  această perioadă un urcuș interior spre Înviere. Și nu este vorba de un urcuș spațial, ci de un urcuș interior și spiritual. Biserica ortodoxă ne vorbește frumos despre asta, despre o ridicare a noastră din stare de păcat în stare de pocăință, de împăcare cu Dumnezeu și de reorientare de la drumul care merge spre moarte la drumul care merge spre viață. Despre refacerea legăturii noastre de viață și de iubire cu Dumnezeu.

Sunt trăiri sincere legate de sufletul omului, dar să nu uităm că un suflet curat se regăsește mai bine într-un corp sănătos. Și că Postul e într-o strînsă legătură atît cu sufletul cît și cu trupul. Iar corpul uman e într-o strînsă legătură atît cu credința cît și cu medicina. Ne-am propus să dicutăm cu dna Violeta Vasilachi, care este medic de familie la IMSP CS nr.1 Orhei. Dumneaeei vine cu sfaturi utile în ajun de sărbători, vă invităm să rămîmeți alături de noi.

Victoria Donțov: Dna Violeta, întrebarea vine direct, ce spune medicina la zi despre Post?

Violeta Vasilachi: Postul este foarte binevenit în multe patologii și îndeosebi în patologiile gastrointestinale sau în cazuri de epidemii. Un post inițiat și menținut cu cap este un post prielnic multor boli.

V.D.: Totuți pe lîngă beneficii avem și riscuri, care sunt ele?

V.V.: Riscurile sunt atunci cînd te avînți într-un post pe nepregătite. Corect ar fi să-l începem treptat și cu excluderea succesivă a unor alimente. De preferat ca în primele două săptămîni să renunțăm mai întîi la alimentația de carne și apoi la cea de lactate. După care celelalte săptămîni să fie în întregime fără produse animaliere.

V.D.: Deci, rezultă că medicina și cu religia sunt totuși într-o strînsă legătură la acest capitol. Pentru că și în religie există săptămîna albă.

V.V.: Exact. Este totul într-o concordanță perfectă și corectă.

V.D.: Suntem un popor cu tradiții și credință, deaceea avem foarte mulți postitori. În momentul în care ne limităm de carne și lactate, ce trebuie să adăugăm în alimentația noastră pentru a nu ne cauza probleme de sănătate?

V.V.: Legumele. Deorece nu toți le pot asimila proaspete , atunci se indică cele coapte sau fierte, cu ulei și sare în cantități mici. Aceeași sfeclă, conopidă, morcov, absolut tot ce găsim la noi. Și să mai adăugăm fructe, de exemplu mere, și ele sunt foarte gustoase și coapte. Aș recomanda mai puțin fructele aduse, pentru că sunt prelucrate cu tot felul de chimicate. Dacă le combinăm util, atunci e suficient pentru ca să rezistăm timp de cîteva săptămîni.

V.D.: Din păcate suntem și un popor cam bolnăvicios, ce facem în acest caz?

V.V.: Se vorbește că în pancriatite sau hepatite este interzis postul. Nu este adevărat. Trebui doar ținut corect într-o alimentație frecventă și în cantități mici. Însă sunt întradevăr o parte din pacienți care trebuie să fie excluși de la post, ori măcar durata postului să fie una mai scurtă. Și aici ne întoarcem la religie, că anume ea spune, că în caz de neputință, atunci e binevenit postul cu întrerupere ori fie cîte una, două zile pe săptămînă. Acest fel de pacinți trebuie să ceară sfatul medicului fiecare în particular.

V.D.: Dna Violeta, ce facem cu mămicile cu burtici sau care alăptează pe perioada Postului? În care compartiment le înscriem?

V.V.: Aici medicina spune un NU categoric postului, deoarece ele au nevoie de alimente ce conțin lactate, în primul și în primul rînd. Și sunt datoare să nască și să crească copilași sănătoși.

V.D.: Pe perioada acestui post ați avut pacienți ce au acuzat probleme de sănătate anume din acest motiv?

V.V.: Nu. Dimpotrivă, dacă un post este corect ținut, atunci avem numai de cîștigat. El aduce beneficii în unele patologii. De exemplu în cazul unui diabet zaharat la pacient s-a regulat zaharul. La un pacient hipertonic cu obezitate a pierdut din masa ponderală și  tensiunea arterială. Dar pacienți slăbiți sau bolnavi din cauza postului n-am întîlnit. Probleme cu alimentația, din contra, sunt mai multe după post. Cînd pacienții fac brusc abuz de alimente și vin cu acutizări de pancriatite, colecistite, ulcere, gastrite.

V.D.: Și dacă tot suntem în ajunul sărbătorilor, pentru a evita astfel de cazuri ce ne sfătuiți?

V.V.: Exact așa cum intrăm în post, ar trebui să și ieșim din el. Treptat și fără abuz de alimentație. Mai întîi să revinim la lactate și apoi pe carcurs la cărnuri. Dar din motiv că ieșim din post direct la masa de sărbătoare a Paștelui și nimennu nu-și va refuza o bucățică de miel, atunci trebuie de mîncat în cantități mici și mai frecvent.

V.D.: Dna Violeta, vrem exactitate. Cîte ouă pe zi putem mînca noi maturii și cîte copiii?

V.V.: E foarte greu de spus, pentru că depinde de fiecare organism în parte . Dar pentru a ne feri intoxicații și neplăceri, eu recomand maturilor – maximum 3 ouă pe zi și copilașilor doar 1.

V.D.: Circulă tot felul de teorii de înfometare pe internet, s-ar putea ca oamenii să le încurce cu zilele de post, cît de periculos este?

V.V.: Sunt teorii cu foame completă în cazul unor anumitor patologii. Și alții se aventurează chiar pe perioade mai mari, eu aduc însă la cunoștimță că tot asta trebuie să aibă loc numai sub supravegherea medicului.

V.D.: Și reeșind din toată cunoștința medicinei despre post, medicii țin post?

V.V.: Da. Medicii țin post. Cunosc personal medici care îl țin în întregime, ori parțial.

V.D.: Dna Violeta, pe final, vă rog mult, o concluzie.....

V.V.: Beneficiile în timpul postului sunt enorme, la fel și riscurile după post. Un post corect are mai multe avantaje, iar dezavantajele sunt atunci cînd ieșim cu abuz din el.

V.D.: Vă mulțumim enorm, vă dorim sărbători fericite și mai puțini pacienți după post!

Sunt cîteva sfaturi prețioase, care sperăm să fie de folos orheienilor noștri.

Dacă totuși alegeți să țineți sau nu viitorul post, decizia vă aparține.

Noi deocamdată am efectuat un sondaj în rîndul tinerilor, fiind curioși dacă anume ei țin postul. Rezultatul este unul pozitiv, pentru ca pe un eșantion de 100 persoane cuprinse intre virsta de 16-18 ani, toți 66 au bifat pe da. Chiar dacă perioada de post în mare parte e doar de o săptămînă, totuși fetele sunt cele care simt un efect de purificare mai mare, si anume spiritual.  

Dragi cititori, vă dorim ca ultima săptămînă a postului să fie una cu adevărat luminoasă și ca spiritualitatea și credința să vă inunde casele și familiile! 


Victoria Donțov, coordonator Media Centrul de Tineret Orhei.

Articol adaugat de: Victoria Dontov
Alte articole de la acest autor: