,,De cînd implicarea a dăunat cuiva”?



Nicolae Lozovanu este un simplu muritor de rînd, așa cum îi place lui să afirme. Este un tânăr care prețuiește viața și din acest motiv vrea să devină medic, până atunci se ocupă de voluntariat.

Cine este Nicolae Lozovanu?

Sunt un  simplu om, ce dorește să ajungă cineva în viață, și să contribuie măcar un piculeț la dezvoltarea societății, iar una din căile pe care le voi urma este medicina, sper că voi ajuta multă lume. Posed aptitudini muzicale(chitară, pian……..beatbox), citesc mult și privesc foarte multe filme/seriale ce sparg topurile fie ele vechi sau noi.

niculUnde faci studiile?

Am studiat la Liceul Teoretic „Boris Cazacu”, la moment am trecut de examenul de Bac și în curînd voi depunde actele la o facultate de Medicină, România sau Republica Moldova, încă nu știu, voi vedea unde voi fi admis, dar sper aici la noi în Moldova, mai am cîte ceva de făcut pentru țara asta.

De cînd faci voluntariat?

Fac voluntariat în Y-PEER Moldova din 2012, octombrie dacă nu mă înșel,dar dacă sincer m-am implicat mai mereu în orice activitate extracuriculară încă din clasele primare.


Ce semnifică pentru tn Y-PEER?

Pentru mine Y-PEER este o organizație perfectă pentru dezvoltare, este de cîțiva ani apărută și la noi în țară, adică e un pic fresh, dornică de tineri ambițioși și proactivi, este o modalitate perfectă de a întîlni noi persoane cu viziuni și și păreri comune.
Y-PEER este ca o mare familie, unită , mereu alături și gata de ajutor.

Ce activități ai realizat fiind voluntar și membru în această organizație?

Activități sunt extrem de multe, echipa din care fac parte a obținut 2 ani la rînd titlul de cea mai activă echipă a anului. Nu reușești bine să-ți revii după un test serios la mate că te trezești cu un mesaj pe facebook, unul pe mobil, și unul din liderii echipei ce stă după umăr amintindu-ți că ai adunare în curînd. Cele mai memorabile evenimente au fost: Ziua luminii(prima activitate ca membru Y-PEER, nu o s-o uit niciodată), Festivalul de teatru social( experiența a fost una nemaipomenită, am mai evoluat în fața unui public, dar unul așa numeors ca la festival nu, totul a fost o aventură de milioane, scena, luminile, regizorul, actorii, wow invidiez la culme actorii), Adunările generale Y-PEER(cînd vezi că an de an numărul voluntarilor crește spectaculos de repede și întîlnești atît de mulți tineri, cu care practic ai putea lega o prietene pe o viață, îmi pare rău că nu am avut posibilitatea dă a face cunoștință cu fiecare în parte) și deja orele informative( cele mai super activități, aproximativ am predat la 7-8 clase, fiecare cîte 20-30, ajung undeva la 200 de elevi, foarte interesant a fost prima oră, Doamne ce emoții aveam la început dar totul a fost ok la final, lecția a decurs minunat).

nicul1

Ce calități ar trebui să aibă un voluntar?

Un voluntar trebuie să posede multe calități, dar indiferent de preznța sau lipsa acestora, voluntarul trebuie să fie proactiv, dornic să se implice în activități, să ajute societate făcund-o mai bună. Voluntarul trebuie să posede foarte multă răbdare ,realizarea unui proiect necesită mulți nervi și situații stresante, ore în afara programului, etc. Politețea , această calitate fiecare ar trebui să o posede dar mă rog, cînd abordezi oameni pe stradă sau predai copiilor și te comporți respectuos cu ei, observi o schimbare în ei, poate din 10 oameni 5 nu te vor asculta, 4 vor asculta și vor uita iar unul te va asculta și va ține minte, păi pentru acela merită să te lupți atîta. Voluntarul trebui să fie statornic, să aibă o dorință de fier ca să-și realizeze proiectul. Curajul deasemena este o trăsătură pe care mulți voluntari trebuie să o aibă, unii voluntari nu sunt foarte sociabili, stau prost la capitolul comunicare, dar cînd îi vezi că își fac curaj și încep a vorbi cu oamenii, te bucuri din suflet, sau trebui să faci cine știe ce nebunie, eu de exemplu a trebuit 2 ani la rînd să mă deghizez în Cupidon, a fost nevoie de mult curaj să pot face asta. Ultima calitate pe care consider că toți voluntarii, toți ca unul este………..(tobele vă rog) să zîmbească, un singur zîmbet schimbă ziua cuiva, extrem de mult, oamenii cînd văd un zîmbet devin cu mult mai receptivi.

A fi voluntar este la modă?

DA, tare și ferm este la modă, la început nu prea te privesc oamenii cu ochi buni cînd te văd că faci asta, sau că încerci să devii voluntar.Îmi aduc aminte cum coordonatorul nostru pentru prima dată a propus la noi în liceu participarea în Y-PEER, puțini înțelegeau despre ce e vorba, dar treptat numărul celor ce se implicau creștea. După primul an numărul celor care doreau să intre în grup era fenomenal de mare, apoi numărul activităților practic s-a dublat, și unii tineri chiar dacă nu făceau parte din proiectul nostru au întreprins unele evenimente singuri, fără vre-un suport, cam stîngaci, dar foarte bravo, sper că anul viitor echipa mea să crească și voluntariatul să devină o modă pe tot parcursul anului, indiferent de sezon .

Ce mesaj ai transmite tinerilor?

Eu nu sunt Gandhi sau cine știe ce model pentru viață, eu nu sunt în măsura să vă dau sfaturi, dar totuși noi suntem tineri, noi suntem viitorul acestei societăți, nu irosiți timpul, implicați-vă, da-ți tot ce ave-ți mai bun, de cînd implicarea a dăunat cuiva? Nu ai nimic de pierdut dacă o faci, nici nu știi cum îți întîlnești dragostea vieții sau obții jobul de milioane din cauză că ai ieșit din casă, și ai jertfit cîteva ore din timpul pe care foarte mulți îl irosesc în zadar și ai ajutat pe cineva, orice bătrînică îți v-a mulțumi cu un zîmbet pentru că i-ai dus bagajul, și crede-mă mai rău nu o să-ți fie din contră, sufletul îți v-a crește, vei deveni un bun lider, cetățean, prieten, părinte, model. Nu vă uita-ți că mulți vă critică pe la spatele vostru pentru ceea ce faceți, este un motiv pentru care ei sunt în spatele vostru, și spărgeți-le nasul cu puterea exemplului vostru, devin-o TU modelul pentru ceilalți ,fărîma  de speranță, FII TU SCHIMBAREA PE CARE VREI SĂ O VEZI ÎN OAMENI….. and be happy !

Daniela Timofti