Ana Bejenaru- un exemplu demn de urmat



Ana Bejenaru este  o tânără de 21 de ani,  originară din Bălți, actualmente  studentă anul III la USM, Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA). În prezent activează ca coordinator de proiect la ,,Reporter Local:, este mentor în cadrul proiectului de Mentorat ”Inspir-o” și  la ADVIT pentru un băiat din Germania.

ana bejenaru

Cum a apărut dorința de a te implica în diverse activități extrașcolare ?

Cred mult în legea atracției și în puterea dorinței. În Bălți cu 5 ani în urmă erau puține posibilități de a participa la diverse acțiuni sociale iar voluntariatul ”nu era la modă”. Încercam să caut proiecte, ONG-uri și iată că în clasa 11-a am auzit și m-a atras  Médecins du Monde, o organizație franceză cu misiuni umanitare în toată lumea.  Fiind voluntară mergeam în regiuni și făceam seminare informative cu copii despre Traficul de Ființe Umane.

Activînd aici am cunoscut oameni interesanți și mi s-au deschis ușile spre alte oportunități în care am participat: Jocurile intelectuale CUC (Ce? Unde? Cînd?), Amnesty International, Hope Terre și Proiectul Stop TB.

În ce proiecteai fost implicată?

Ajungînd la Chișinău, din prima am devenit mentor la ADVIT, după aceasta urmând diverse training-uri, proiecte naționale și international din care am învățat multe și am călătorit. O experiență nouă pentru mine și un proiect care mi-a dat foarte multe: cunoștințe, abilități și oameni deosebiți este Proiectul de Mentorat ”Inspir-o”, de asemenea Școala Tânărului Lider Politic ADEPT și Universitatea Populară a d-lui Iurie Roșca, 2 scoli care m-au ridicat la un nou nivel de cunoaștere și de percepție a celor ce se întâplă în jurul nostru.

Mereu sunt tentată de nou, noi proiecte, noi oameni, noi circumstanțe, acestea mă fac flexibilă și m-au ajutat să mă împrietenesc cu provocarea. În tot ceea ce fac, ador să-i fac pe ceilalți să-mi ceară ajutor, pentru că știu cît de mistuitoare este dependența. Sunt dependentă de flacăra din ochii oamenilor nevoiași și de sincerul mulțumesc atunci cînd dau tot ce e mai frumos din mine.

 Ce crezi despre voluntariat ?

Voluntariatul este deja o parte indispensabilă a unei societăți care tinde spre niște idealuri, de aceea acest fenomen devine tot mai popular în regiunile rurale. Implicîndu-se active tinerii au doar beneficii: devin mai sociabili, își fac noi prieteni, capătă noi abilităși și își înfrîng propriile frici. Mai mult decât atît, îmbrăcînd rolul de voluntar, tinerii își sensibilizează semenii săi și oamenii cu care interacționează, luptând cu multe steriotipuri sociale, fapt care trezește în oameni dorința de a fi mai buni.

Cum a apărut siteul reporter.stirilocale.md/?

Reporter Local  este un proiect tânăr care s-a născut din dorința unui grup restrâins de oameni, în frunte cu fondatorul site-ului Sergiu Jaman. Scopul este de a da posibilitate tinerilor să vorbească despre problemele cu  care se confruntă, să scrie despre lucrurile frumoase și mai puțin care au loc în viața lor. Pe lângă aceasta, acest proiect vorbește prin intermediul tinerilor Reporteri despre localitățile din Moldova de care puțini știu sau nici nu au auzit,  despre obiceiurile locale, oameni talentați și tinerii care se implică.

Ce însemană pentru tine acest site ?

Reporter Local este primul proiect pe care îl coordonez și în care mi-am asumat o responsabilitate mare în primul rînd față de voluntarii care activează pentru site, și față de cititorii nostri. Zilnic public articolele tinerilor Reporteri și îi ajut cînd au nevoie de mine. Deja avem 2 proiecte câștigate și sper că acesta este doar un început pentru Reporter Local , un proiect ambițios care dorește să extindă echipa de voluntari în toate regiunile Moldovei.

PS: ”Cu cît mai mult dai, cu atît mai mult primești” este un credo prin care transform toate provocarile în stadiul de învățare. Învăț de la cei mici, învăț de la cei mari pentru a menține acel echilibru sufletesc care îmi dă putea de a da.

Daniela Timofti