Monitorul Civic - Un an impreuna!



- Cum v-a venit ideea crearii acestui portal si cum a fost de fapt  acest inceput de activitate "Monitorul Civic" acum un an?

La inceput a fost initiativa. Initiativa pentru Democratia Comunitara iar site-ul se numea Vox populi.
Ideea era de a oferi o platforma de comunicare organizatiilor neguvernamentale si cetatenilor activi. Site-urile existente nu erau destul de interactive. Noi am hotarat sa oferim un produs nou care ar utiliza cele mai noi tehnologii: Posiblitatea de a comenta textele, Forum, Sondaje, feeduri RSS, newletter, etc. De asemenea am facut asa incat orice utilizator inregistrat sa aiba posibilitatea sa adauge independent materiale pe site sau sa-si actualizeze ori de cate ori este nevoie informatia despre ONG-ul sau din Registru.

Inceputul este mereu dificil. Bugetul era zero. Idei - multe.  La inceput Initiativa pentru Democratie Comunitara a inregistrat site-ul la un hosting gratuit care ne-a permis sa activam initial fara a avea careva cheltuieli. Deoarece starnea multe zambete am hotarat sa renuntam la denumirea initiala de Vox Populi. Noile idei erau Observatorul Civic sau Monitorul Civic. Alegerea finala a fost dupa cum va imaginati Monitorul Civic. Din donatii private am reusit sa inregistram adresa (www.civic.md) si sa gazduim site-ul pe un server comercial.

Pentru a obtine vizibilitate am inceput o campanie agresiva de promovare a site-ului prin intermediul newsletter-ului. Am adunat din diferite surse (liste de distributie, mesaje, site-uri) adrese email ale persoanelor care aveau tangente cu societatea civila si am inceput sa le expediem buletine informative. Scopul era de a informa despre existenta noastra.

 

-Care sunt obiectivele portalului?

Informare – actualizam site-ul zilnic sau de cateva ori pe zi, incercand sa plasam cele mai recente stiri, anunturi despre diverse oportunitati pentru ONG-uri si reprezentantii acestora, precum si informatii ce ar facilita si fortifica dezvoltarea sectorului non-profit. [stiri, anunturi, comunicate, interviuri, registru ONG]

Comunicare – portalul ofera un spatiu virtual pentru initierea unui dialog intre diferiti actori ai societatii civile, ce ar permite abordarea diferitor aspecte si probleme mai subtile intr-un mod deschis si constructiv. [forum]
Colaborare – prin comunicare, speram ca reprezentantii societatii civile vor identifica posibilitatile de conlucrare, invatare si suport reciproc. [publicitate sociala, schimb de bannere]

Evaluare – rezultatele conteaza si prin urmare site-ul prezinta si astfel de informatii, totodata oferind instrumente accesibile publicului pentru a-si evalua activitatile. [sondaje, forum]

 

-Povestiti despre realizarile portalului (echipei portalului).

Cea mai mare realizare este ca am reusit sa demonstram ca suntem seriosi si suntem buni. Intr-un an am obtinut credibilitatea partenerilor.

O alta realizare este echipa de voluntari care s-a conturat. Sunt niste persoane foarte bune, responsabile si dedicate.

Fiecare membru nou inregistrat pe site este un succes. Fiecare record batut este un succes. Fiecare voluntar nou este un succes.

 

-Ati intalnit provocari pe parcursul activitatii? Cum au fost depasite?

Dorinta de a aduce un aport la dezvoltarea societatii civile in Moldova a fost mai puternica decit orice provocare. Fiecare din noi manifesta un spirit civic inalt, ceea ce ne uneste fortele si ne inspira.

Care ar fi in opinia dvs. indicatorii de reusita a activitatii unui portal care promoveaza "voluntariatul online"?
Indicatorul de reusita a fiecarui portal este dinamica cu care creste popularitatea site-ului sau sa zicem numarul de vizitatori, numarul de membri, numarul de voluntari, sustinatori, etc. 


-Cum reusiti sa administrati site-ul doar in baza de voluntariat? Care sunt criteriile pentru a deveni voluntar?

Dificil, insa reusim. Este vorba si de un feedback pozitiv din partea utilizatorilor care ne motiveaza  continuu, respectiv ne mandrim ca Monitorul Civic este un portal care nu depinde de granturi si finantatori, de rezultatele alegerilor, de extinderea Uniunii Europene sau de statutul de neutralitate al Moldovei. Noi depindem doar de spiritul civic!

Oricine poate fi voluntar si contribui la dezvoltarea site-ului, important este prezenta atitudinii civice si activismului. Suntem bucurosi daca cineva doreste sa devina voluntar si suntem deschisi spre a ne extinde echipa.

 

-Cateva opinii ale voluntarilor nostri:

Oxana PAIERELE: „Activind in echipa de la Monitorul Civic am realizat ca voluntariatul educa responsabilitatea si largeste spectrul de interese. Responsabilitatea se manifesta de fapt in momentul cind realizezi ca faci ceva util si ca contribui prin diverse actiuni la materializarea unei idei, a unui scop, care intre timp a devenit unul comun pentru intreaga echipa. Este placut sa te implici, sa fii activ si totodata sa realizezi cita satisfactie poti primi atunci cind iti reuseste ceva! Îmi place ceea ce fac pentru Monitorul Civic si imi place ceea ce modeleaza aceasta experienta in persoana mea.”

Nadea TOMSA: „Activez ca voluntar doar de citva timp, nu e mult, dar este o perioada in care am reusit sa-mi fac priteni noi. Monitorul Civic mi-a dat posibilitatea sa ma perfectionez, avind in vedere faptul ca operez cu traducerile. consider ca cel mai important lucru este sa ne invatam sa facem ceva gratis, ceva care ne-ar ridica moralul si nivelul de educatie. nu trebuie sa asteptam ca cineva sa faca ceva pentru a imbunatati nivelul educational si profesionalismul, trebuie sa facem insesi chiar cel mai minor si banal lucru pentru aceasta, dar unindu-ne fortele vom putea realiza ceva.”

Victoria MIHALACHI: "Sunt o persoana careia ii plac provocarile. Imi place sa fiu la curent cu cele ce se intimpla in jurul meu si incerc sa fac lucruri cit mai diverse. Fiind voluntar in cadrul Monitorului Civic, m-am convins inca o data ca am anumite capacitati cu ajutorul carora pot face ceva util pentru altii. Prin intermediul voluntariatului in Monitorul Civic sunt la curent cu cele mai recente noutati, sunt motivata sa imi utilizez putinul meu timp liber intr-un mod cit mai eficient si sa aduc si eu o contributie cit de mica pentru binele comunitatii in care locuim. Sper ca colaborarea mea alaturi de echipa MC sa fie una de lunga durata si cit mai reusita."

Silvia STURZA: „Toti avem o specialitate si consideram ca este corect sa fim rasplatiti pentru serviciul oferit. Voluntariatul, insa, ne invata sa mai si daruim din aptitudinile noastre, ne invata sa fim rabdatori si toleranti. Cred ca in societatea BANULUI de astazi nu e deloc rau sa ne cultivam aceste calitati, caci ce vom oferi oamenilor, aceea vom primi in schimb. Nu cred ca e greu sa te opresti 10 minute, sau chiar o ora din tumultul vietii cotidiene si sa faci un gest pur CIVIC, pentru oamenii de alaturi, pentru tine insati chiar. Pentru mine nu e greu. Dar pentru tine?”

Irina BOCAN: „Este placut si motivant sentimentul de a activa in culise, chiar doar prin plasarea unui anunt sau traducerea unor informatii utile, stiind ca de vizionarea piesei finale beneficiaza sute de utilizatori pe zi si sperand ca ei toti receptioneaza mesajul „Fii Civic – Fii Activ!””


-Aveti careva sugestii aveti pentru utilizatorii/ grupul tinta al site-ului?

Mai multa implicare! Profitati de toate posibilitatile oferite de catre acest portal!

 

http://www.civic.md
17 aprilie 2008